Geplaatst

Geen 39 maar 47 raadsleden?

Ja ja, nóg meer cijfertjes voor ná de verkiezingen! Vooral de verliezers schijnen er dol op te zijn, gezien de reacties. Diezelfde verliezers stellen nu aan de gemeenteraad voor dat ze er ieder gratis twee extra commissieleden bij krijgen.

Elke fractie van één of twee zetels mag al één ‘burger’ als commissielid benoemen. Die mag meepraten in de commissievergaderingen, maar heeft geen stemrecht in de raad. Ja dat moest er nog bij komen zeg! Maar D66, AB, TOP en TVP vinden dat niet genoeg. Ze willen twéé extra commissieleden. De dag na de verkiezingen dienden ze daarvoor een initiatiatiefvoorstel in. Voor echte zaken hebben ze nog nooit een initiatiefvoorstel ingediend…

Nou vind ik dat ene extra commissielid al belachelijk, want je krijgt van de kiezers niet voor niets maar één of twee zetels. Daar moet je het dus vier jaar gewoon mee doen. ‘Niet zeuren maar poetsen’ zou Pastors zeggen. Maar twee man erbij is echt gestoord.

Het is niet alleen onzin omdat het geen recht doet aan de verkiezingsuitslag, het is ook onwerkbaar. D66 heeft de afgelopen vier jaar drie van die burger-commissieleden versleten. De continuïteit is ver te zoeken op die manier. De éne voert het woord in de commissie, en iemand anders in de raad. Het leidt alleen tot nóg meer vergaderen, overleg en onderling afstemmen. Laat die burgerleden vooral de burgers bezoeken, de stad in, de straat op, da’s belangrijker dan naast je echte fractie nóg meer in het stadhuis te gaan hangen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

13 reacties op “Geen 39 maar 47 raadsleden?”

 1. Nescio avatar
  Nescio

  Johan,
  Zou het kunnen zijn dat dit een poging is om via de commissies hun ideeen alsnog in de raad te krijgen,wetende dat ze als kleine partij in de raad zelf weinig invloed hebben ?

 2. Bram van Beurden avatar
  Bram van Beurden

  de dakloze bij de voedselbank krijgen honger ze wachten nog altijd op hun brood. Zie
  vorige weblog "Nog meer cijfers voor n

 3. Johan van den Hout, avatar
  Johan van den Hout,

  Die daklozen moeten het recht in eigen hand nemen, die gast van de bank op z'n muil slaan en lekker samen die drie broden opeten. En vervolgens een oude maar o zo actuele Engelse socialistenleus overnemen: "We don't just want more cake, we want the fucking bakery!"

  Maar verder lijkt me dit voorbeeld niets te maken te hebben met het toebedelen van een restzetel aan de TVP, laat staan met het gehuil van die club en drie anderen om zomaar twee gratis commissieleden.

 4. sven Harteveld avatar
  sven Harteveld

  quote laatste zin Johan(sp):Laat die burgerleden vooral de burgers bezoeken, de stad in, de straat op, da's belangrijker dan naast je echte fractie n

 5. Johan van den Hout, avatar
  Johan van den Hout,

  Sven, da's echt onzin. Ik ben raadslid

 6. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Als ze een paar dagen voor de verkieiznge ermee gekomen waren was het ook niet goed geweest. SP=Weer tegen!!!!!

  Ik vind het een goede zaak dat die burgers in commisies meepraten. De politiek heeft al bewezen ondanks dat ze zoals je al zegt ook zelf burger te zijn, dat ze niet weten wat de man op straat wil en denkt.

  Als de politiek niet naar de burger komt dan moet de burger wel naar de politiek.
  Daarom ook het hyves initiatief (wat uit mijn vorige posting gewist is. Sencuur????)

 7. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Even voor de duidelijkheid.

  Een raadslid:Werk van raadsleden bestaat uit het deelnemen aan fractie-, commissie- en raadsvergaderingen, het voorbereiden van deze vergaderingen (het lezen van stukken, werkbezoeken) en het contact houden met achterban en inwoners. Dit is natuurlijk een beperkte beschrijving die ieder raadslid op zijn of haar wijze invult.Een raadslid heeft dan ook stemrecht in de raad om zo besluiten te steunen of mogelijk tegen te houden.

  Een commisies:Commissies zijn er voornamelijk om advies te geven. Een commisielid heeft dan in de gemeenteraad ook geen stemrecht over de te nemen beslisisngen.

  Raadsleden worden gekozen met verkiezingen. deze bepalen de regeerperiode dan ook het beleid. De commisies vaak onder verdeeld in kleinere specifieke commisies geven alleen advies en zoeken voor de raadsleden de in en outs uit over de spelende onderwerpen.De redenering van Johan (sp) gaat dan ook totaal niet op waneer hij verkondigd dat raadswerk is voorbehouden aan 39 verkozen vertegenwoordigers en niet aan de commisieleden. Hoe groot die commisies ook worden, met welke politieke kleur dan ook. Het raadswerk blijft een taak van de gekozen raadsleden en niet van die commisie leden die alleen ondersteunend werk verichten.

 8. Bram van Beurden avatar
  Bram van Beurden

  Beste Johan,

  Ik vraag u een simpel kindersommetje op te lossen. Nu zal ik niet beweren dat het u de intelligentie ontbreekt om dit sommetje op te lossen. Maar dat u deze vraag met zo

 9. Johan avatar
  Johan

  Sven en Bram, veel plezier met jullie discussies.

 10. Jan van Beurden avatar
  Jan van Beurden

  Wordt het moeilijk, Johan?
  Of begint je euforie een beetje te tanen, nu je met zijn vijven misschien wel meer geluid zult gaan maken maar met het zelfde en misschien wel door het grotere getal in de ogen van de burger met minder effect…
  Je stemmenwinst vertalen in ook meer invloed wordt je grootste probleem de komende periode.
  Lees je weblogs na en ontdek wie je af moet zeiken en wie niet.

  Ik houd het op de overwinningsroes en geef je daarbij het voordeel van de twijfel.
  Ik hoop er het beste van. Voor Tilburg en ook voor jouw en je partij.

  In mijn columns sluit ik standaard af met een citaat:

  De overwinning valt de eerste loper in de renbaan evenzeer ten deel als de laatste.
  Aischylos, Agamemnoon.

  Met vriendelijke groeten,
  Jan van Beurden lijstduwer TVP

 11. Arie Daniels avatar
  Arie Daniels

  De verliezers reageren.
  Zo ook het stukje in het BD over de zetelverdeling.
  Pas janken als het kwaad geschied is.
  Wat als de SP of LST 1 zetel had gehad? Dan hadden de andere er tegenin gegaan.
  Toen men meer zetels had hoorde ze je ook niet ,nu wel, had het dan gedaan ruim voor de verkiezingen. Alleen dingen doen die in je eigen straatje passen slaat nergens op.
  Mochten die partijen bij de volgende verkiezingen meer zetels hebben ( wat ik absoluut niet verwacht) en andere 1 , zijn zij natuurlijk de eerste die het terug willen draaien.

 12. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  @Arie.

  Wie zie jij als verliezers? dat is wat de openingszin van u oproept quote: "De verkiezers reageren"

 13. Arie Daniels avatar
  Arie Daniels

  Verliezers zijn alle partijen die zetels verloren hebben, maar ook die partijen die door de restzetelverdeling een bijna verbloemde verkiezingsnederlaag hebben geleden. Maar ook die eerst zetels stelen van de VVD en een eigen partij oprichten. Zetels kunnen persoonsgebonden zijn, maar je bent gekozen om het partijprogramma van een partij. gewoon DIEFSTAL en dat is afgestraft met 1 zetel.
  Ik praat liever over de winnaars, SP ,LST en PvdA, ook al ben ik het niet eens met alles wat ze zeggen. Vooral het stuk van PVDA om burgers in de coalitiebesprekingen bij te betrekken is een regelrechte farce. BAH.Mooi doen naar buiten en inhoudelijk geen grond om op te bestaan.
  1 stem = 1 raadszetel = 1 commissielid en 1 steunfractielid zoals afgesproken.