Geplaatst

Grootwinkelbedrijven als V&D, C&A, Hema en H&M willen een koopzondag op dezelfde dag als de traditionele Meimarkt in de Tilburgse binnenstad. Daarmee wordt het voor erg veel kraampjes onmogelijk om in de Heuvelstraat te staan. Belachelijk idee!

Het ‘grootkapitaal’ probeert weer over een authentiek initiatief heen te walsen. De Meimarkt is érg succesvol, maar voor de V&D en consorten is dat niet interessant: zij willen hun waren pushen op nóg een koopzondag. Het verhaal dat dit soort bedrijven een ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ zou hebben en nemen mag nu dus definitief uit de wereld. Niet alleen de Meimarkt, maar ook middenstanders, zitten helemaal niet te wachten op nog meer koopzondagen: het kost klauwen vol geld en levert niets extra’s op. Alleen niet-meedoen is nóg duurder, ze hebben dus niet een echte keuze.

Wat mij betreft steekt de gemeente hier snel en resoluut een stokje voor. Om de Meimarkt te redden, maar ook om gewone middenstanders te beschermen tegen het koopzondagengeweld van de multinationals uit de Heuvelstraat. En niet dat slappe gezever van ‘om de tafel gaan zitten’, zoals wethouder Janssen voorstelt, maar gewoon maatregelen nemen!