Geplaatst

Backx en zijn positivo’s

Cultuurwethouder Backx (PvdA) trekt een boetekleedje aan, en hij heeft een les geleerd. Fijn, maar zo werkt het niet in de echte wereld. Backx piste 2,7 miljoen euro weg en houdt een kletsverhaaltje voor de raad. Zo’n broeder verdient een motie van wantrouwen en niets minder.

Het verhaal is bekend: Audax zou het textielmuseum sponsoren met 3,7 miljoen in ruil voor een flinke vinger in de pap. Dat laatste mogen we van Backx nog steeds niet hardop zeggen want dat staat in een vertrouwelijk contract wat hij nog steeds niet durft te laten zien. Op het laatste moment verdampt die 3,7 tot 1 miljoen en wringt Backx zich in allerlei bochten. Ook het nieuwe contract met Audax moet vooral geheim blijven, want met de billen bloot is een uitdrukking die dit college – en met name Backx – niet kent.

Nu jubelt hij over een miljoen euro subsidie van de provincie. Maar die zat er al lang aan te komen, zelfs voor dat Audax zich terugtrok. Dat heet toch echt een sigaar uit eigen doos. Als pleister op de wonde wordt de directeur van het museum nu als patsy naar voren geschoven. Hij moet een bedrijfsplan gaan schrijven. Alsof hij dat al niet had. Sterker nog, dat heeft hij trots aan de raad gepresenteerd en daar was zo goed als iedereen tevreden over. Nee, de truc is dat hij nu het verlies van Backx moet gaan goedmaken met bezuinigingen, maar zo mag je dat niet noemen….

Gelukkig is de PvdA fractie ongeremd vrolijk en feest er lustig op los. Woordvoerder Nol van Trier: "We krijgen een miljoen, laten we blij zijn!". Nou, speciaal voor Nol dan: Hiephiephoera, ole ole ole ole! Van Trier is ook heel blij met het nieuwe record dat Willem II op zijn naam heeft gezet, ole ole ole ole! En al stelt hij vragen over het toegenomen aantal straatroven in Tilburg, nog altijd worden de meeste mensen in de Heuvelstraat niet overvallen, ole ole ole ole! Met dit soort positivo’s zet Tilburg zich fijn op de kaart. Landelijk staan we al bekend als de stad waar het college nog geen kerstlampjes kan kopen en zich laat opnaaien door een ouderwetse pastoor. Maar gelukkig weten ze dat in Japan nog niet, ole ole ole ole!

De SP pleitte ruim twee jaar geleden voor een Museum voor Politieke Blunders op het Pieter Vreedeplein. Ik ben bang dat dat nu al te klein zou zijn geweest.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “Backx en zijn positivo’s”

 1. Hans Smolders avatar
  Hans Smolders

  Beste Johan, jij weet met je gigantische ervaring in deze raad als geen ander wat er hier in Tilburg werkelijk speelt. Het is nu pure machtspolitiek geworden!! Vanaf de eerste dag in de Raad tot nu toe kan ik niet anders dan het vaak grondig met je eens te zijn, puur op basis van argumenten, inhoud, feiten en een portie gewoon oer-Hollands gezond verstand. Beterschap en een spoedig herstel!

  Hans Smolders

 2. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Na veel kritiek op Backx en zijn directeur van het Textielmuseum vond de CDA-wethouder het welletjes en eiste slechts een bedrijfsplan voor het museum. Geen enkele fractie, ook de SP niet, met zijn gigantische ervaring, kon zich blijkbaar geen eerdere versie herinneren.

 3. Arjen avatar
  Arjen

  Ik bedoelde natuurlijk CDA-fractie