Geplaatst

Entartete Kunst

Het kan raar lopen, zo op een eerste vergaderdag na het zomerreces. ’s Ochtends mochten SP en LST niet praten over de verkoop van de golfbaan omdat de inhoud van wat we zouden willen zeggen niet paste in het straatje van het college en haar partijen in de raad. En ’s middags wil het CDA een preventief ‘spreekverbod’ opleggen aan kunstenaars in Tilburg als deze christenen zich gekwets zouden kunnen voelen door het werk van deze mensen. De democratie kraakte in haar voegen. Grote woorden, inderdaad, maar ik kan er niks anders van maken.

Het is het recht van elke fractie om elk gewenst agendapunt in te brengen. Het CDA wilde vanmiddag spreken over de antwoorden van het college op eerdere schriftelijke vragen met betrekking tot de kruiswegstatie, een kunstwerk dat binnenkort in De Nieuwe Vorst tentoongesteld zou gaan worden. Dat mag, tuurlijk, hebben we ook niet van de agenda gehaald. Maar als het CDA dat wil gebruiken om inhoudelijk over een kunstwerk te praten en te stellen dat zij (of eigenlijk wij, de politiek) daarover een oordeel moeten hebben en mogen bepalen of het wel of niet door de beugel kan, dan gaat ze een stap te ver. De politiek kan en mag niet inhoudelijk oordelen over meningen (en kunstuitingen vallen daar onder), en dat hebben we zo ook vastgelegd. In Tilburgse verordeningen, in de Nederlandse grondwet, eigenlijk in alles wat gaat over de vrijheid van meningsuiting en democratie. En dat geldt dus ook voor het CDA Tilburg. Die discussie willen wij dan ook niet voeren in de raadszaal, en daar hebben we dan ook (met succes denk ik) tegen geprotesteerd.

Vanochtend wilden SP en LST de verkoop van de golfbaan op de agenda zetten. Daar gaan we als raad namelijk wel over, voor dat soort dingen zitten we in de politiek. Wij vonden dat het college niet had gedaan wat ze met de raad had afgesproken, en vanuit onze controlerende rol wilden we dat ter discussie stellen. Dat is zo’n beetje het wezen van de lokale democratie. Maar dat mocht dus niet, dat punt werd van de agenda afgehaald. Niet uit nobele motieven, niet op basis van democratische beginselen, integendeel, louter omdat de inhoud hen niet aan zou staan.

Een dag na de zomer en het CDA valt al weer gruwelijk door de mand: een spreekverbod voor een kritische oppositie en een spreekverbod voor kunstenaars die iets willen maken wat het CDA niet mooi vindt. Alle mooie woorden kunnen niet meer verbloemen dat dit CDA geen snars begrepen heeft van waar het in een open democratische samenleving om draait.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “Entartete Kunst”

 1. meeluisteraar avatar
  meeluisteraar

  De vergelijking die je maakt via de link gaat inderdaad een stap te ver…

 2. bart avatar
  bart

  Ik lees op deze website regelmatig commentaar naar andere partijen, zoals hier weer het CDA. Wat mij opvalt is dat die partijen toch weinig gebruik maken van de gelegenheid die ze hier hebben om de zaak vanuit h

 3. Tine avatar
  Tine

  Was het niet enTartete Kunst…? Die immer verachtete T ook……….

 4. ine avatar
  ine

  T, T, T, T

 5. Jaques avatar
  Jaques

  De barbaren rukken op!

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  De Tartaren of de Turken Jaques?

 7. Jaques avatar
  Jaques

  Nee, veel erger nog: CDA'ers die denken dat hun geloofsovertuiging bedreigd wordt en uit pure paniek wild om zich heen gaan slaan!