Geplaatst

Tienduizend banen!

Nou ja, dat was in aanloop naar de verkiezingen de bedoeling. Zo’n kleine twee jaar verder is het nieuwe streven 4.600 banen, nog altijd best een hoop, toch?

Er zijn nu zo’n 99.850 banen in Tilburg. Grappig, dat is precies evenveel als in 2003… Dat schiet lekker op.

Volgens het college zijn er nu ruim 7.600 bedrijven in Tilburg. Geinig, hetzelfde aantal als in 2001… Dat schiet lekker op.

In vier jaar tijd 4.600 nieuwe banen erbij (en hopelijk bedoelt het college dan netto) is een groei van zo’n 1,1 procent per jaar. Da’s grappig, precies hetzelfde als de gemiddelde bevolkingsgroei in Tilburg de laatste tien jaar… Dat schiet lekker op.

Volgens het CWI telde Tilburg in 2006 (sneller zijn de cijfermeesters niet) 7.800 werklozen. He, grappig zeg, hetzelfde als in 1999, en meer zelfs dan in 2003… Dat schiet lekker op.

Volgens het gemeentelijk persbericht is ‘inmiddels de zorg een grotere werkgever dan de industrie’. Hm, was in 2003 ook al het geval. Zo’n 7,6 procent van de bedrijven in Tilburg zit momenteel in de zorgsector. In 2003 was dat nog 8,4 procent. Er komen dus vooral gewoon steeds meer oude en zieke Tilburgers bij, en daar is het college trots op.

Om kort te gaan: tussen 1995 en 2005 groeide het aantal banen in Tilburg met een gemiddelde van ruim 1 procent per jaar. Het college presenteert nu een plan om het aantal banen in Tilburg met ruim 1 procent per jaar te laten groeien, en noemt dat vreselijk ambitieus. Mij best.

O ja, van al die 4.600 banen komen er 2.500 ‘spontaan’ door de economische groei, 1000 door nieuwe bedrijven die naar Tilburg komen, 200 door uitbreidingen van huidige vestigingen en 300 door nieuwe starters. De laatste 600 worden door de gemeente gesubsidieerd.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “Tienduizend banen!”

 1. Jaques avatar
  Jaques

  Het college denkt zelf dat er al 6250 banen in de Spoorzone gaan ontstaan, dus eigenlijk hoeven ze al helemaal niks meer te doen. Dat schiet pas op!

 2. SMOL avatar
  SMOL

  VOOR 2010?????????????????? Eerst waren het er 10.000!! Dat noem ik nog eens verkiezingsbelofte's en ambitie tonen, maar het bleek ene meta4 te zijn????????????

  SMOL

 3. Jaques avatar
  Jaques

  Uuuh, de PvdA zou toch dit najaar nog een plan indienen voor die overige 5400 banen? Heb ik iets gemist of moet dat nog komen?

 4. Kalenderdier avatar
  Kalenderdier

  Uhhh… volgens mij loopt de herfst tot ongeveer 21 december, Jaques, dus nog even geduld voor je gaat roepen.

 5. Jaques avatar
  Jaques

  Uuuh, ik roep niet, ik vraag alleen maar. Ik was echt in de veronderstelling dat ze met najaar bedoelden wat iedereen met najaar bedoelt, maar blijkbaar kan ik niet rekenen. De PvdA banenplanmakers lijken daar ook last van te hebben, hihi! En och, als je twee jaar geleden al een tienduizendbanenplan had, in de zomer roept dat je in het najaar een 5400 banenplan zult presenteren, dan hoeven we daar toch niet zo lang op te wachten…??

 6. 'n Tilburger avatar
  'n Tilburger

  Fuck, dus weer zo'n 500 banen van de VGZ naar de haaien. Waar blijft dat banenplan van de PvdA nou onderhand????