Geplaatst

SP initiatiefvoorstel tegen fietsendiefstal

Duizenden fietsen worden jaarlijks in Tilburg gestolen. Aangifte doen vinden veel burgers inmiddels zinloos. De SP presenteert vandaag een initiatiefvoorstel dat een bijdrage moet leveren aan het verminderen van het aantal diefstallen en het verhogen van de aangiftebereidheid. Kern van het voorstel is het aanbrengen van zogenaamde DiefstalPreventieChips in fietsen en een uitgebreide controle op deze chips en framenummers.

Voor de politie is fietsendiefstal geen prioriteit, zo bleek in mei van dit jaar bij de behandeling van het jaarsverslag van de politie over 2006. Wel had korpschef Swinkels oren naar de mogelijkheden van de DiefstalPreventieChips. Dat is mooi, en vandaag dienen wij dan ook een initiatiefvoorstel in om daar werk van te maken. Vooral voor de gemeente en de Diamantgroep zien wij een belangrijke rol weggelegd. Hoe meer wij dit werk van de politie kunnen overnemen, des te meer tijd zij hebben voor hun echte prioriteiten. Dat ligt ook helemaal in lijn met onze voorstellen destijds rond het rapport Fijnaut: blauw moet meer op straat, en waar de gemeente daarin behulpzaam kan zijn moeten we dat ook doen.

DiefstalPreventieChips worden aangebracht op zo goed als alle nieuwe fietsen. De SP wil dat ook alle tweedehandsfietsen in Tilburg van zo’n chip worden voorzien. Die zijn met een scanner eenvoudig uit te lezen. Ik kan me voorstellen dat de beheerders van fietsenstallingen dat bij de ingang al doen. Zo pik je alle gestolen fietsen eruit. Volgens het voorstel zouden toezichthouders bij grote ‘fietsenconcentraties’ als het NS station, de Universiteit of grote middelbare scholen, met enige regelmaat alle fietsen kunnen scannen. De Diamantgroep zou sowieso alle ingenomen fietsen moeten controleren op zo’n chip en op framenummers.

In Amsterdam loopt vanaf 2005 een proef met DiefstalPreventieChips. Een SP motie die de Tweede Kamer in 2002 aannam lag aan de basis van die actie. Logisch dat wij dat in Tilburg nu ook opnemen. De meeste kinderziektes zijn er wel uit, langer wachten heeft geen zin. Ik snap best dat fiestendiefstal voor de politie geen prioriteit kan zijn. Maar duizenden Tilburgers worden jaarlijks toch flink gedupeerd en ik denk dat wij als gemeente onze bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van die situatie.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

10 reacties op “SP initiatiefvoorstel tegen fietsendiefstal”

  1. Henk avatar
    Henk

    Wat een indrukwekkende foto. Daar heb je wel even werk aan gehad. En weet je nou nog welk sleuteltje bij welk slot hoort? Een diefstalpreventiechip lijkt me in elk geval een stuk simpeler. Succes.

  2. tine van de weyer avatar
    tine van de weyer

    fantastische foto en een prima initiatief (als het lukt)
    sowieso: eigenlijk altijd heel erg goeie plaatjes bij het weblog. complimenten!

  3. Marjo Frenk avatar
    Marjo Frenk

    GroenLinks heeft een jaar geleden een initiatiefvoorstel over fietsendiefstal ingediend. Hieraan is geen uitvoering gegeven door de burgemeester met als argument dat fietsendiefstal geen prioriteit heeft, dit ondanks de grote aantallen mensen die met deze vorm van misdaad in aanraking komen. Het zou geweldig zijn als de DiefstalPreventieChips (Jip en Janneke voor gevorderden)kunnen worden aangebracht en als ze helpen!

  4. Paul van Est avatar
    Paul van Est

    Prima idee Johan (en ook Groen Links eerder).

    In hoeverre dit aansluit bij het nieuwe beleid van de gemeente aangaande fietsen stallen en in de weg staande fietsen wegslepen dat eraan komt zou je via het Fietsforum kunnen achterhalen. We krijgen tenslotte niet voor niets subsidie.

    Ik wacht nog steeds op een ont-moeting met je.

    groeten, Paul

  5.  avatar
    Ko de Laat – Internet

    Het zou beter zijn geweest dat je ipv te “teren” op een jaar rapportage van 2006, de politie eens ging vragen wat ze de afgelopen maanden in 2007 hadden gedaan. Bv met de vraag: Vorig jaar in 2006 had fietsendiefstal geen prioriteit, maar wat hoe staat u nu, anno 2007 hierover? Heeft u het afgelopen halfjaar al veel gestolen fietsen kunnen terugvinden? Was accurater geweest dan een rapportje van vorig jaar op te dissen. Dan had je echt munitie gehad om mee te schieten. (figuurlijk dan)

  6. Johan van den Hout avatar
    Johan van den Hout

    @Renee: ik hoef helemaal niet te schieten op de politie, ook niet figuurlijk. Ik snap hun prioriteiten wel, vandaar dat ik denk dat de gemeente een bijdrage moet gaan leveren tegen fietsendiefstal. Daar heb ik geen cijfers van vanochtend voor nodig, zo die al beschikbaar zouden zijn. In plaats van overbodige vragen stellen lijkt het me hoog tijd gewoon iets te ondernemen. Vandaar het voorstel.

  7.  avatar
    Titane en Bandirah – ABRAXAS

    Een gedegen voorstel van deze tijd vergt een gedegen onderzoek. Niet teren op een vaag rapportje van 2006. Als dat al teveel gevraagd is, weet ik het ook niet meer. Fietsendiefstal is heel vervelend, hoef je mij niet uit te leggen. Vorige week werd er bij mij uit de schuur een fiets gestolen. Gek he, ik heb hem weer terug. En weet je waarom? Omdat ik eigen initiatief ontplooi, mijn ogen openhou en er ontzettend veel moeite voor gedaan heb om em terug te krijgen. IPV de politie nog meer te belasten (je hebt dus duidelijk niet begrepen wat ik wilde zeggen beste Johan), zou je burgers ook eens mogen aansporen om zelf wat meer moeite te doen.

  8. Jaques avatar
    Jaques

    He Renee, zit niet zo te zeiken man!

  9.  avatar
    Redactie TilburgZ

    Zeiken? Volgens mij doe je dat op de wc. Waar blijft je fatsoen J???

  10. Cairon avatar
    Cairon

    Moet de SP dan niet een ontmoeting met ontwikkelingsorganisaties laten schieten om met HAMAS te praten?

    Of moeten ze niet gaan praten met dieven, om de andere kant van het verhaal aan te horen, zodat ze een "compleet beeld" krijgen van de situatie?

    Of ben ik dan net iets te cynisch?