Geplaatst

Coalitie timmert duurzaamheidsbeleid liever zélf dicht

De coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en CDA zeggen ‘geen behoefte te hebben aan overleg met alle raadsfracties om onze wensen rond duurzaamheid kenbaar te maken’. Onlangs reserveerden deze partijen zo’n 16 miljoen euro voor duurzaamheidsbeleid zonder dat hierover ook maar één inhoudelijk voorstel in het vooruitzicht werd gesteld. Die 16 miljoen wordt nu een speelgoedje van de collegepartijen die dat liefst onderling in hun achterkamertjes aan ‘leuke dingen’ willen besteden. De rest van de raad mag toekijken, wat een vertoning!.Op 6 juni schreef de SP een open brief aan alle afzonderlijk fracties in de raad, waarin zij voorstelde gezamenlijk te overleggen over de besteding van die 16 miljoen euro voor duurzaamheidsbeleid. Vandaag reageren de collegepartijen in één gezamenlijke brief dat ze daar niet aan mee willen doen. Alleen al het feit dat ze schrijven dat zij ‘de overige fracties niet nodig hebben om onze wensen rond duurzaamheidsbeleid kenbaar te maken’ is te zot voor woorden. Die drie denken de stad in hun eentje te kunnen regeren! Ook op een eerder voorstel om gezamenlijk na te denken over een beter milieubeleid voor Tilburg werd door deze collegepartijen afwijzend gereageerd. En dan nog durven stellen dat de SP niet wil samenwerken…

Het druist tegen alle Tilburgse regels in om midden in het jaar zomaar ineens 16 miljoen te willen reserveren voor een beleid waarover nog niet gesproken is. Eerst maak je een fatsoenlijk plan en dán kijk je hoeveel geld daarvoor nodig is. Zeker als je vooraf met geen mogelijkheid kunt berekenen hoeveel dat ongeveer moet zijn. Tijdens de raad van 4 juni kaapte de coalitiefractie ‘out of the blue’ ineens een groot stuk van het extra Essent-dividend weg voor ‘duurzaamheid’, zonder te willen of kunnen toelichten wat ze daarmee dan van plan waren. Daar konden wij niet mee akkoord gaan, en daar is het laatste woord ook nog niet over gesproken.

Ondertussen ligt die reservering er wel, dus kijkt ook de SP realistisch vooruit. 16 miljoen is geen kattepis, dan moet je wel een behoorlijk plan hebben. In het ABC staat nauwelijks iets geschreven over duurzaamheidsbeleid, en dus is het aan de gemeenteraad om daarover de kaders te bepalen. Dat stelden we dus ook voor, aan álle fracties. Maar met deze eensgezinde blokkade van PvdA, GroenLinks en CDA wordt die samenwerking weer bij voorbaat de grond in geboord.

In de reactie klagen de collegepartijen over een ‘geringe inbreng’ van de SP op milieugebied. Dat is echt een gotspe! Wij doen aan de lopende band constructieve voorstellen hierover: de autovrije zondag, de windmolens, de stedelijke adviescommissie groenzaken, moties over duurzaam bouwen, voorstellen voor een progressief milieuakkoord en ga zo maar door, stuk voor stuk SP-initiatieven. Om nu te gaan zeuren dat wij tijdens het toneelstukje van de ‘beleidsverantwoording’ de afgelopen twee weken niet voldoende met de collegepartijen hebben meegehuild over hun zogenaamde ‘kritiek op lopende beleidslijnen’ is in dat licht nogal zielig.

Volgens PvdA, CDA en GroenLinks heeft het college meer dan voldoende plannetjes om die 16 miljoen euro uit te geven, en verzinnen ze de rest er zelf wel bij, daar hebben ze andere fracties niet bij nodig. Die opstelling is te regentesk voor woorden. Het college heeft amper iets op papier staan over duurzaamheidsbeleid, integendeel! Bouwplannen in de landgoederenzone, in de Moerenburg, in of achter het Leypark, het bouwen van nóg meer parkeergarages, het actief saboteren van de eisen van de raad over de autovrije zondag en het transferium, het gedrocht van de zogenaamde bomennota: als we van iemand geen groen beleid hoeven te verwachten is het wel van dit college!

Ook het feit dat de coalitiepartijen miljoenen euro’s denken te kunnen wegkapen van de raad stuit me tegen de borst: Zo gaan we in Tilburg niet met de begroting en de gemeenteraad om. Alleen al de gezamenlijke reactie op een open brief gericht aan álle fracties maakt duidelijk dat deze drie partijen een kleffe klont vormen en niets te maken willen hebben met de rest van de raad. Ze vergeten een beetje dat zij gedrieën níet de meerderheid hadden bij de afgelopen verkiezingen en ze ontkennen de inbreng van andere partijen – met name de SP – in het constructief meedenken over een beter milieubeleid voor Tilburg.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

15 reacties op “Coalitie timmert duurzaamheidsbeleid liever zélf dicht”

 1. AR avatar
  AR

  Stond er in het ABC geen uitnodiging aan de oppositie om mee te regeren?

 2. Linda avatar
  Linda

  Wat een stel oplichters zijn de PVDA, CDA en Groen Slinks!! Niet alleen de SP maar ook de LST hebben hun hand al vaak uitgestoken. Het zijn echt arrogante bestuurders die bang zijn hun baantje te verliezen en leveren ondertussen de ene na de andere wanprestatie. Hoe durven de coalitiepartijen de SP communistisch te noemen??

  Linda

 3. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  De kern van de boodschap is dat we geen nieuwe dingen willen maar in eerste instantie juist geld willen voor de dingen die al reeds vastgelegd en besloten zijn zoals het milieubeleidsplan , het luchtkwaliteitsplan. Uit de milieumonitor blijkt bijvoorbeeld dat het beleid op een aantal fronten achter blijft bij de gestelde doelen. Zoals raadsleden moeten weten hangt hier nog lang niet overal voldoene geld aan. De ideeen vooral inbrengen op de plaats waar dat hoort bij de bespreking van het beleid.

 4. Bernd Geerkens avatar
  Bernd Geerkens

  Burp..Hik..Gaap.. zei de fractieleidster van Groen Links die in het begin van deze regeerperiode het nutteloos onhakken van bomen vooral niet moest overtrekken !!!!!!

 5. Bernd Geeerkens avatar
  Bernd Geeerkens

  Laat de raadsleden van de 3 coalitiepartijen eens uitleggen wat duurzaamheid inhoudt voor Tilburg. niet 2 zullen er een fatsoenlijk antwoord geven op deze vraag !!!!Om de hete brij heendraaien kunnen ze. Dit is geen verhaal van half leeg of half vol.

 6. jeroen avatar
  jeroen

  @johan: hoe kan een coalitie een meerderheid hebben als ze "zij gedrie

 7. Johan vd Hout, SP avatar
  Johan vd Hout, SP

  @Jeroen: ik had het over de verkiezingen, daar hadden deze drie partijen zo'n 47% van de stemmen, geen meerderheid dus. In de raad qua zetelverdeling uiteindelijk natuurlijk wel, hadden we ook al door… Ligt aan de verdeling van de zogenaamde restzetels.

 8. zegeningenteller avatar
  zegeningenteller

  Ze hadden wel een partij van 5 zetels kunnen gebruiken dus, Johan?

 9. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Groen Links, PvdA en CDA zeggen tenminste alvast dat duurzaamheid een investering van 16 miljoen waard is. Als de SP andere plannen heeft, mogen ze dat ook best zeggen. Maar dat doet SP niet.

  Eerst wil de SP eens goed in de kaarten van de coalitie kijken, en wellicht dan een 180 graden gedraaid voorstel indienen? Wat zou dat kunnen zijn?

  Onduurzaam uitgeven? Een groot feest voor iedereen die al die jaren teveel heeft betaald voor stroom en stadsverwarming, en dan 16 miljoen wegzuipen? Komop SP, laat toch een beetje groen doorschemeren en zeg ook alvast dat het wel duurzaam moet. Het geld is immers maar weinig duurzaam verdiend. Doe es wat terug aan de natuur & ecologie.

  By the way. Die raadsfracties zijn B & W niet. Dualisme weet je wel, weet je niet.

 10. Linda avatar
  Linda

  Dualisme, MY ASS! Schijndemocratie zul je bedoelen************
  Niet het terrorisme, Hells Angels of de Holleeders van deze wereld zijn een bedreiging voor de rechtstaat maar BESTUURLIJK NEDERLAND!!

  Linda

 11. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  @ Linda
  Zullen we bestuurlijk Nederland dan maar opheffen, en Holleeder burgemeester laten worden van onze stad, met Moskowitz als gemeentesecretaris? Komop zeg. Het bestuur is het loket waar jij je recht kunt halen. Dat wil niet zeggen dat je er ook altijd je gelijk kunt komen ophalen.

 12. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  ""Coalitie timmert duurzaamheidsbeleid liever z

 13. Katholiek Illustrere avatar
  Katholiek Illustrere

  Bedenk dan wel, Gij zijt van den hout en Gij zult tot stof wederkeren! Endewel, vermits behorend tot het niet-CDA-milieu, allesbehalve duurzaam!

 14. jeroe avatar
  jeroe

  @johan: meerderheid=meerderheid. volgende keer krijgt sp misschien wel de restzetels.

 15. Johan van den Hout, avatar
  Johan van den Hout,

  Zeg, anonieme wereldburger, kun je nou echt niet lezen? Het waren en zijn de coalitiepartijen die met helemaal niemand willen overleggen over milieubeleid of duurzaamheidsbeleid. Aan ons zal 't niet liggen.