Geplaatst

Pieter Vreedeblok, lekker overzichtelijk

Op het Pieter Vreedeplein wordt gebouwd dat het een lust is. En bouwen en bouwen en het plein is bijna vol. Plein? Pleinen zijn stukken stad die leeg zijn, althans, waar geen gebouwen op staan. Toch?

Fijn dat de bouwers een webcam op het Pieter Vreedeplein hebben staan, kun je de ontwikkelingen mooi volgen. Je mag zelf sturen met die camera, en vooral "overzicht 3" geeft een geweldig overzicht van het ‘Plein’. Spaanse architecten, zie je zo, geïnspireerd op die mooie Spaanse pleinen enzo. Op "overzicht 1" kun je nog net zien hoe er nog plaats is voor twee mensen om naast elkaar te lopen. Als ze voorzichtig doen. Dat is dan de Pieter Vreedesteeg neem ik aan.

Mooi hè, zo’n biscoop. Zit achter die golfplaten, je zou er als het ware doorheen moeten kijken.

Probeer het zelf eens… (klik maar)

Alle berichten van deze auteur

Reacties

16 reacties op “Pieter Vreedeblok, lekker overzichtelijk”

 1. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van den Hout, soms, heel soms, ben ik het best met u eens. Dit is natuurlijk geen plein meer. Van Dale zegt over ‘plein’: open, onbebouwde ruimte bij of tussen bouwwerken. En de gemeente Tilburg plempt er maar van alles op (en onder).
  Wat ben ik blij dat ik niet meer zo vaak uitga! De indeling en het uiterlijk van dit plein alleen al zouden voor mij reden zijn om het centrum van Tilburg te mijden. Ik heb medelijden met de jongelui, die hier nog een heel leven tegenaan moeten kijken. Gek h

 2. Hein van der schoot avatar
  Hein van der schoot

  EEN GROEN PLEIN?

  Jarenlang is gezegd dat het Pieter Vreedeplein een groen plein moest blijven met ruimte voor ambachtelijke activiteit, leuke winkels en horecazaken. Opeens, zo ongeveer van de ene op de andere dag, kwam het toenmalige gemeentebestuur met een heel ander plan. In de media werd het plein vervolgens afgeschilderd als smerig, onveilig en bomen zouden ziek zijn. Ja, er moest echt iets gebeuren daar: het Pieter Vreedeplein zou een 'bruisend' en 'groen plein' gaan worden 'waar funshoppen pas

 3. Jaques avatar
  Jaques

  Haha, vanaf de Interpolis-webcam kun je het "Plein" ook mooi zien liggen, 't is die grijze schoendoos helemaal rechts in beeld, pfff!

 4. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  webcam van interpolis?

  volgens mij gewoon een foto op een website verkocht als webcam

  beelden van een webcam zijn interessant als je er iets ziet gebeuren: auto's rijden, ongelukje, voetgangers, etc

  tja, zo'n verzekeringsmaatschappij kiest voor zekerheid en niet voor creativiteit

 5. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  BRAINBUILDING

  Het PV-blok wordt door de gemeente gebouwd in samenwerking met een vennoot: Bouwfonds MAB. Dit Bouwfonds is penvoerder van de Stichting Studiecentrum Marktontwikkeling (SSM), dat naar eigen zeggen een 'denktank' is 'voor een optimaal winkelapparaat'.
  Op de website van SSM is te lezen dat regelmatig lunchbijeenkomsten en studiereizen (onder meer naar Dubai) worden georganiseerd voor projectontwikkelaars, politici en andere belanghebbenden om te doen aan 'diepgaande brainbuilding in Vastgoed'.

  Is het PV-blok het resultaat van wat SSM 'brainbuilding in Vastgoed' noemt?

 6. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Het is vast en groot visionair geweest die dit heeft bedacht. Je moet er maar eens mee DURVEN komen in een ruimtelijke visie: zwartgebladerde dozen in de Quirijnboulevard, landschapswoningen tussen de monumentale langgevelboerderijen aan de Rugdijk, hoofdkwartier Kunst bij een rioolgemaal, woningen in Moerenburg, hockeyclub in het Leyparc, sportvoorzieningen in het stadspark Oude Dijk. Kunnen ze over twintig jaar weer wegpoetsen met een herinneringsfout!

 7. EcoPaul avatar
  EcoPaul

  Groene daken, hangende tuinen, houdt moed m

 8. Henk avatar
  Henk

  Toch had dan destijds best gezegd mogen worden dat ze daktuinen bedoelden. Ik herinner me nog een voorlichtingsavond waarin ons een mooi, groen parkje werd voorgespiegeld waar je gezellig in het groen je boterham kon eten. In het gunstigste geval kunnen we dus het dak op.

 9. Jaques avatar
  Jaques

  En dan ter compensatie een 'orangerie' op het Koningsplein neerzetten zeker, godverdegodver!

 10. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Gisteren zei wethouder Aarts in het BD dat 'achteraf gezien de Stadsheer en Westpoint beter hadden gemoeten'. Binnenkort gaat ze waarschijnlijk hetzelfde zeggen van het PV-blok. Het vervelende is dat de meeste politici helemaal geen verstand hebben van architectuur en stadsontwikkeling.

  De stedenbouwkundigen die het PV-blok vorig jaar in Tilburg magazine een 'architectonisch pareltje' noemden snappen blijkbaar ook niet waar het om gaat. Net zo min als de Welstandscommissie. De voorzitter van die club had het er vorig jaar over dat de balkonnetjes van de Stadsheer als 'pareltjes' aan de gevel zouden komen te hangen. Zo wordt in Tilburg wat vierkant is rond gepraat.

 11. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Beste Henk:
  als vanaf het rode fietspad een oprit alleen voor fietsers, sch

 12. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  ik picknick graag mee als het een groen dak is

 13. Jaques avatar
  Jaques

  Yep, de PvdA kan 't dak op!

 14. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  De SP ook, smeren we gewoon een paar bollekes extra…

 15. Henk avatar
  Henk

  Waarom nou toch alle aandacht hier afleiden naar het dak? Kijk wat er onderwijl gebeurt! "T bouwt verder". En hoe.

 16. Henk avatar
  Henk

  En het laatste woord hier graag aan Harry B. Stengun, met zijn laatste gedicht 'Pleinvrees', elders op deze site.