Geplaatst

‘Staatsgreep’ college volstrekt buiten de orde

‘Het college zegt het vertrouwen in de raad op, in het belang van de stad en de burgers’. Volstrekt buiten de orde. Dit is een tekst die je verwacht bij een staatsgreep in een bananenrepubliek, niet in Tilburg. En het kán ook helemaal niet. De raad kan het college de wacht aanzeggen, niet andersom.

Ik dacht dat het niet veel gekker kon worden, maar het college blijft me verbazen. Ze laat zich volkomen meeslepen en reageert als een kat in het nauw. Van een burgemeester mag je een zekere wijsheid verwachten, maar hij gooit steeds meer olie op het vuur. De laatste stap – het opschorten van de informatieplicht – is volkomen buiten de orde en onacceptabel. Ik wil begin volgende week overleg met de raad over de ontstane situatie, en heb daarvoor al een extra bijeenkomst aangevraagd.

Het college heeft een informatieplicht aan de raad en kan die niet zomaar eenzijdig opzeggen. Het college lijkt te vergeten dat niet zíj maar de gemeenteraad het hoogste orgaan van de stad is. Het geruzie van de afgelopen dagen was al geen fraai gezicht, maar nu laat het college de zaak helemaal uit de hand lopen. Niemand is gebaat bij verdere escalatie, de burgemeester zou zich boven de partijen moeten opstellen maar lijkt daarvoor inmiddels te veel zelf onderdeel van het conflict geworden. Ik hoop echt dat het college haar brief van gisterenavond snel intrekt en een verstandige koers kiest.

De nu ontstane situatie is onhoudbaar. Je kunt als college niet de stad regeren terwijl je als het ware het vertrouwen in de raad hebt opgezegd. Wachten tot 22 mei, wanneer het college weer bij elkaar komt, is geen optie. Als het college niet meer verder wil met deze raad moet ze aftreden. Dat lijkt me niet echt aan de orde, maar de zaak omdraaien al helemaal niet!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

19 reacties op “‘Staatsgreep’ college volstrekt buiten de orde”

 1. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van den Hout, zoals u weet, ben ik bepaald geen fan van u (ik zie uw fractiegenoot mevrouw Slegers veel meer zitten dan u), maar ik vind dat u dit toch wel h

 2. Sven avatar
  Sven

  Als het college niet meer verder wil met deze raad moet ze aftreden.

  Vergeet de burgemeester niet? Aangezien die duidelijk een politiek gekleurde lijn volgt en partij is geworden in dit treurspel. Wat het laatste beetje vertrouwen in de politiek als sneeuw voor de zon doet verdwijnen

  Op naar de volgende verkiezingen.
  Ik ben er klaar voor!

 3. Dr. Dokter avatar
  Dr. Dokter

  Het college zal hooguit door mogelijke moties van treurnis of afkeuring te pareren de instemming vragen van de gemeenteraad over de gevolgde koers.

  Een meerderheid daarvoor is er, want er is geen sprake van een minderheidscoalitie in Tilburg.

  De burgemeester is de voorzitter van diezelfde gemeenteraad waarin het college het vertrouwen heeft opgezegd. Het college is ook incluis de burgemeester. Dat is wel een rare zaak. Een weeffoutje vanuit het dualisme.

  Het college zal ook 'zonder vertrouwen' de gemeenteraad moeten blijven informeren, en de burgemeester kan het lekken alleen maar met handhaving (= inzet van de politie) bestrijden.

  Waarschijnlijk is hier sprake van een foutje van de communicatie afdeling die wel een verhaaltje kunnen schrijven vol daadkrachtige tekst, maar niet weten waar ze het over hebben.

  Ik verwacht geen nieuwe verkiezingen, gelukkig.

 4. Dokter Anders avatar
  Dokter Anders

  Goed punt Johan!

  Ik hoop ook niet op n

 5. Arie den Dulk avatar
  Arie den Dulk

  Uitstekend verwoord.
  Dit college kan dit niet en mag dit niet, en als de partijen GL,PVDA en CDA zich achter het college scharen toont het des te meer aan dat zij NIET luisteren naar de bevolking.
  College toont ook weer aan niet capabel te zijn voor hun taken. SP doet zijn plicht en Smolders doet wat anderen jaren niet hebben gedaan, wakker en alert zijn, welke tot gevolg heeft dat de SP niet alleen staat en de VVD ook oppositie voert.
  Jammer van die 4 kleine domme partijen, die zouden zich uit respect moeten opheffen. AB vertegenwoordigt door iemand die niet oppositie kan voeren omdat zijn partij de vorige termijn ook de baas wilde spelen. D66 die een lid laat aftreden landelijk omdat er geen gekozen burgemeesters komen maar wel even later een NIET gekozen burgemeester van Nijmegen wordt, dus niet geloofwaardig en die voor het ABC waren.
  TVP met iemand aan het roer die zichzelf zo slim vind dat zelfs in haar laatste art. 47 vragen een dikke fout zat en TSP die wordt vertegenwoordigd door iemand die geen genuanceerde omschrijving verdient. Respect voor die mensen maar wil alleen aangeven dat ze ongekwalificeerd zijn, voor de normale burgers.
  Laten we hopen dat jouw verzoek nut heeft al betwijfel ik het ten zeerste. Dit zal dus ene aanzet moeten zijn voor de SP om nog meer tegen de zere beentjes te schoppen en zo te laten zien dat ze er echt zijn voor de burgers…

 6. Jaques avatar
  Jaques

  Hahaha, twaalf agenten, alle PC's van Smolders in beslag genomen, college in een spagaat, maar de 'vertrouwelijke' stukken staan nog steeds gewoon op de website van de LST! Hahaha, keystonecops.

 7. Dr. Dokter avatar
  Dr. Dokter

  Als raadsleden lekken, bijvoorbeeld een dossier van een soosclient openbaar maken, zou ik als burger ook het vertrouwen verliezen in die raadsleden. Mag een college dat dan niet?
  Heel terecht hoor!

  En als ik de paar burgers hier hoor, denk ik dat het maar goed is dat daar niet naar geluisterd wordt. Men doet hier alsof niet luisteren naar dat handjevol mensen dat hier in 3 tellen even een mening komt vertileren (gezien alle taalfouten en onduidelijkheden), gelijk staat aan 'niet luisteren naar de bevolking'. Kom nou!

  En om te beginnen over een 'staatsgreep', wat toch echt iets anders is dan een melding over hoe het staat met het vertrouwen. Allemaal opgeklopte lucht. Over een maand hoor je hier niets meer over.

  Het is geen 'tegen zere beentjes schoppen' van de SP, maar net zo lang schoppen en opruien tot je zelf zere benen krijgt (lees: over de zeik gaat), en de bevolking het vertrouwen verliest. Daar doe je het als alleen-maar-oppositiepartij toch voor.

  Laten we alles een beetje in de juiste proporties blijven bezien, en ons tot de zaak zelve beperken.

  Een raadslid schendt het vertrouwen, en de bevolking mag daarom gerust het vertrouwen verliezen in dat raadslid, niet noodzakelijk dan ook meteen in de hele politiek.

  Daarom had de gemeenteraad zich gewoon eensgezind moeten distantieren van het gedrag van raadslid Smolders. Hij schaadt het vertrouwen van burgers in de politiek. Het college veroordeelt dat gedrag wel, maar voelt zich hierin blijkbaar niet gesterkt door de gemeenteraad. Het college vraagt dus om instemming.

  Kom op raadsleden, kleur bekennen!
  Of ligt straks mijn dossier ook gewoon op straat, als dat jullie (vriendjes)politiek goed uitkomt?

 8. De weblogpolitie-wij avatar
  De weblogpolitie-wij

  @ Jacques: Doe maar aangifte…
  http://www.weblogpolitie.nl/

  … want dit vereist zeer speciale expertise.
  En zonder aangifte kunnen wij ook niks beginnen.

 9. Arie den Dulk avatar
  Arie den Dulk

  @dr. Dokter

  Als je een uitgesproken mening hebt, wat ik ten zeerste waardeer, zet er dan gewoon je naam onder. Anders is jouw geloofwaardigheid dezelfde als van de huidige politiek.
  En over taalvautuh, ach je begrijpt wat er staat.
  Alleen slimme mensen die verstand hebben van politiek zouden dus een fatsoenlijke mening geven?
  Mocht je jezelf zo slim vinden, nieuwe verkiezingen komen er wel, maar pas over 3 jaar, omdat het gewoon niet anders kan.
  Een college kun je laten opstappen of ene burgemeester, de raad niet,althans geen nieuwe verkiezingen.
  Het punt wat je aansnijdt over het college is leuk, maar het college moet luisteren naar de gemeenteraad en niet andersom.
  Dr. Dokter is neits meer dan een verlengstuk van 1 der coalitiepartijen.

 10. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  IK LAS HIER:
  En over taalvautuh, ach je begrijpt wat er staat.
  Alleen slimme mensen die verstand hebben van politiek zouden dus een fatsoenlijke mening geven?

  Hier ben ik het volstrekt meee oneens! Juist de gewone man/vrouw met taalfouten blinken uit in eerlijkheid en openheid. En op een gezonde kijk op vraagstukken.

  Deze staats(stads)greep is juist bedoeld om de gewone man inclusief hun taalfouten ongeinformeerd te houden. Gewoon belachelijk.

 11. Frank avatar
  Frank

  Sven

  je hebt het allemaal over 'de gewone man' maar ik wil een pleidooi houden voor alle ongewone mannen. Er zijn in deze samenleving genoeg mensen die we ongewoon kunnen noemen, maar ongewoon hoeft niet minder te zijn, leve het bijzondere, eert den ongewone man!!! Ik weet niet of ongewone mannen goed zijn in spelling, maar is dat nu zo belangrijk??

 12. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Nee spelling is geheel onbelangrijk als het om meningen gaat. Elke mening is evenveel waard. Of je nu de kleuterschool niet hebt afgemaakt of universiteit afgestudeerd bent.

  Wat wel belangrijk is dat onze volksvertegenwoordigers luisteren naar het volk wat ze vertegenwoordigen. En open zijn (glashelder zoals dat in een reclame wordt genoemd). De raad zijn vertegenwoordigende en controleerde functie laten volbrengen.

  De raad is het hoogste orgaan. Niet het college
  Het volk is het belangrijkste niet de raad.

 13. Frank avatar
  Frank

  Sven, houd ik daar een vlammend betoog voor den ongewone man, en heb jij het over spelling. Als jij politieke ambities hebt met je Neerlands Welzijn partij zou je den ongewone man ook in de armen moeten sluiten en je niet alleen maar op moeten houden met de gewone mannetjes. ik eis een uitspraak van Neerlands Welzijn over de ongewone man!!!

 14. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Mijn reactie was voor de gewone man en vrouw, maar zeker ook voor de ongewone man en vrouw.

  Hoe gewoon en/of ongewoon ze zijn maakt mij geheel niet uit.

  Ik ben meer geintreseerd in de mening van de gewone en ongewone man en vrouw. En die is niet afhankelijk van taalfouten en opleidingsachtergrond en of gewoon cq ongewoon.

  Beantwoord dit je vraag Frank?

 15. Frank avatar
  Frank

  ja dankuwel meneer Harteveld. Wij kunnen gezamenlijk uitroepen: Leve de ongewone man. Misschien een leuke leus voor de aankomende verkiezingen als u daar weer aan mee gaat doen? U mag 'm gebruiken. Gaat u eigenlijk meedoen over 3 jaar?

 16. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Liever al eerder.
  Maar anders is het zeker de bedoeling mee te doen.

 17. avatar
  Anoniem

  Potjandorie, wat een discussie over de spelling van mensen. Miosschien dat de discussie op de site voor de nederlandse taal kan worden voortgezet.
  Maar ben het wel eens met Sven, politieke meningen hebben niets te maken met het feit of de iets correct kan spellen, als je je maar duidelijk kan verwoorden. De definitie van "gewone" man staat leuk, maar ik denk dat het een ouderwetse term is van de PVDA, die met die kreet zieltjes wil winnen.Dus gebruik die term maar niet Sven, kom maar met iets nieuws, iets cools, want dat zijn de termen van tegenwoordig. Al ben ik er niet zeker van of we over drie jaar het woord "cool"nog steeds met een C schrijven, maar dat zien we later dan wel weer.

 18. avatar
  Anoniem

  WAUW!!!, nu al geaccordeerd? Sta met stomheid geslagen, haha. Had nog geen tijd om te zuchten. Succes.

 19. Jaques avatar
  Jaques

  Hihi, die Dr. Dokter is volgens mij een gesjeesd raadslid dat niet wil dat zijn dossier ook op straat komt te liggen…?