Geplaatst

Vuile zaakjes

Je hoort nog eens wat als je zo af en toe eens op het stadshuis rondloopt. Zoals gisterenochtend voor de raadsvergadering. Een lid van een coalitiefractie (ik noem geen namen…) klapte per ongeluk uit de school: "Leuk voorstel, maar wij hebben met de coalitiepartijen afgesproken om vanavond tegen álle moties van de oppositie te stemmen".

Huh? De meeste moties hadden we nog niet eens geschreven, laat staan dat zij wisten wat we gingen voorstellen. Maar blijkbaar is dat niet belangrijk. Is trouwens bepaald niet de eerste keer, dit ‘cordon sanitair’.

Nog zo’n geintje: in de raadswerkgroep die de invoering van de WMO begeleidt was men het er unaniem over eens, d’r moest geld bij om een Loket Z in de Reeshof op te richten. Unaniem, inclusief CDA en PvdA. Niet zo vreemd dus om tijdens de raadsvergadering een voorstel daartoe in te dienen. Er was gisterenavond namelijk ruim 14 miljoen euro te verdelen, dat hadden we nog over van vorig jaar.

Tsja, in de werkgroep een grote bek hebben is lekker makkelijk, maar boter bij de vis leveren blijkbaar niet. PvdA en CDA stemde doodleuk tégen het voorstel waar ze vorige week nog mooie sier mee maakten.

Af en toe is het bijna een wonder dat er in de raadszaal niet met stoelen gesmeten wordt, zoals ‘vroeger’ op vakbondsvergaderingen waar het er heet aan toe ging. Maar dat was vroeger.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

21 reacties op “Vuile zaakjes”

 1. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Jammer dat je geen specifieke namen noemt of anders de partij waarvan die is. Hebben we als stemvee sorry volk cq burger niet het recht dit te weten? Op zo’n volksvertegenwoordiger of partij wil je toch niet stemmen.

  quote bovenstaand stuk:….klapte per ongeluk uit de school: “Leuk voorstel, maar wij hebben met de coalitiepartijen afgesproken om vanavond tegen

 2. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Wat is er op tegen om w

 3. T.Ilburg avatar
  T.Ilburg

  Hallo Johan,
  Kan vroeger echt niet terugkomen….? En zo ja..waarom niet? Hebben symbolische tomaten de plaats ingenomen van echte stoelen? Is de eens bejubelde democratie aan het ballet van de stervende zwaan bezig? Ies geen verwijt aan jouw clubke maar een blote constatering.
  Door wie worden de broodkruimeltjes, door Hans en Grietje als weg terug markerende broodkruimeltjes opgepikt?
  Ergens een tijdje of tijd terug liep het fout. Is er een weg terug?
  En zoja. antwoord de vraag en kleur de plaatjes.
  Groeten Theo.

 4. Johan van den Hout avatar
  Johan van den Hout

  Willen jullie namen horen? Ok

 5. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Niet perse wie er uit de school klapte. Maar op zijn mist welke partij. Het is nu wel heel makkelijk om gewoon alle raadsleden gerelateerd aan het college te noemen. Wat is het bezwaar de partij te noemen? (en kom nu niet met PvdA/CDA/GL)

 6. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Mmm, ik mis Arjan Pronk van de PvdA in je rijtje, Johan. Gewoon vergeten of…?

 7. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  De argumenten om niet met nieuwe beleidsvoorstellen te komen zijn ook genoemd, zeker door mijn fractiegenoot en door die van CDA en PvdA. Je luistert wel erg selectief. Er is geen sprake van een cordon sanitaire. Nieuwe beleidsvoorstellen komen bij het vooruitzicht in juni en worden financieel besproken bij de begroting voor 2008. De voorstellen zoals die door het college zijn gedaan sluiten aan bij eerdere uitspraken van de raad (bijvoorbeeld Armoedebeleid).
  IK vind dat je gelijk hebt wat betreft het loket Z in de Reeshof. Er was al eerder toegezegd dat dat er komt en met die informatie heb ik ook de uitleg van wethouder Backx gehoord.GL was van mening dat er geen extra geld uit het eindejaarsbericht nodig was. Jullie amendement leek ons (en ook andere partijen) overbodig.
  Pas uit de nieuwste informatie bij de raadsinformatiebrief van vrijdag (die wij pas maandagavond lazen na alle onduidelijkheid) werd het ineens onduidelijk of dat loket er wel komt.
  Ook wij vinden dat dat geregeld moet worden en ook nog dit jaar. Het is wat ons betreft het probleem van het college waaruit ze dat financiert. Als we daar maandag tijdens de commissievergadering over praten lijkt me dat het duidelijk wordt dat het college dit moet regelen en ga ik ervan uit dat ze dat doet.

 8. Johan van den Hout avatar
  Johan van den Hout

  O ja, en Arjan Pronk, even over 't hoofd gezien. De argumenten van Marjo zijn mosterd na de maaltijd als je t

 9. . avatar
  .

  Volgens mij mist Johan het puntvan de reacties!

 10. Johan van den Hout avatar
  Johan van den Hout

  A: Het gaat om de houding van de coalitiepartijen en hoe het geld verdeeld wordt, nergens anders om.
  B: Je moet de kip met de gouden eieren niet slachten, sufferd!

 11. . avatar
  .

  Dat hoop jij.
  Het enige wat wij willen weten en wat jij niet snapt is welk raadslid of partij. Maar dat punt ontgaat jou.

 12. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Johan heeft gelijk Sven. Als je je bronnen noemt, drogen ze op. De LST ging ook al de vergadering met de wetenschap dat alle moties en amendementen van de oppositie weggestemd zouden worden door GL, PvdA en CDA. Die partijen dienden zelf geen enkele in. Behalve GL over inburgering. En juist die hadden we als LST willen steunen. Maar helaas: de wethouder deed zaken met GL en die fractie trok de keutel in.

 13. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  Een mede raadslid die zijn mod voorbij praat noem ik geen bron. Maar openheid van bestuur hoeven we hier dus niet te verwachten. Groots van de daken roepen een raadslid heeft dit gezegt maar dan blijft het als men duidelijkheid wil doodstil aangaande dit raadslid.

 14. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Zeker Arjan als het werkelijk een kip met goude eieren was geweest.. Maar kan je wel van een betrouwbare bron spreken. Of hebben we het over een verspreking in de wandelgangen en partij politieke spelletjes.

  Daar waar de burger niets aan heeft maar wel alle recht heeft op duidelijkheid. Als dit een kip met goude eieren is of een zeer betrouwbare bron voor de SP die niet mag opdrogen dan had Johan die niet moeten aanhalen in zijn openingsstuk. Immers die kip weet zeker wel dat Johan het over hem heeft. Zo belangrijke bron vind de SP hem dus blijkbaar ook niet.

  Het is dus gewoon stemmingmakerij zonder enige vorm van duidelijkheid. Ook niet eens globaal als er om enkel de partij wordt gevraagd.

 15. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Ik reageer nog 1 keer op Sven, want die is op zijn manier bezig met stemmingmakerij: lees ook de weblog van Alegemmen Belang: Samen eten en drinken, lees hier de reactie van Marjo Frenk, van Johan en de LST: dan is het toch duidelijk zat dat het hier niet gaat om een verspreking (je was er dit keer niet bij in de raad, maar ken je nog het geluid van het verscheuren van amendementen?? Die gingen dit keer veelal aan flarden VOORDAT er zelfs gestemd werd!!)

 16. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Hoi Arjen (sorry dat ik het eerder fout schreef)
  Noem het zoals je wil. Jij noemt het stemmingmakerij, ik noem het vragen om duidelijkheid en openheid. Op mijn eigen manier.

  Die reactie van Marjo Frenk Hier, heb ik zeker gelezen. Ook een reactie op gegeven. Helaas heeft Johan die niet geplaatst. Misschien omdat ik uit dat stuk concludeerde dat het om een Groen Links raadslid ging.

  Quote aanwijzing Marjo:zeker door mijn fractiegenoot.

  Tuurlijk lees ik ook alle andere blogs hier. Niet voor niets dat ik regelmatig ergens reageer. Maar daardoor weet ik ook dat het stuk wat johan als openingsstuk geschreven heeft BOL staat van stemming makerij. Terecht dat ik maar ook andere lezers dan om openheid en duidelijkheid vragen.

  quote Alerd Govers: Wat is er op tegen om w

 17. Sven avatar
  Sven

  DIt wat Marcel schreef is wel duidelijk. Het verschil. Johan wijst naar een raadslid dat naar eigen woorden "PER ONGELUK UIT DE SCHOOL KLAPTE!" maar weigert exact te zijn en Marcel houd het algemeen.Een subtiel maar duidelijk verschil.

  's Avonds de raadsvergadering: het verdelen van de vele miljoenen overschot van verleden jaar. Hoe frustrerend: vooraf was door de PvdA, CDA en Groen Links al afgesproken – ongezien – geen enkel voorstel van andere partijen te steunen. Dit zijn dus de partijen die bij aantreden van deze coalitie zo hoog opgaven te zullen luisteren naar de goede idee

 18. avatar
  Anoniem

  Sorry voor de late reactie….

  Beste Johan, je noemt nu namen op, is dat ook lekken? Kijk maar uit, dadelijk komen ze ook met 12 man sterk,…Kan echt niet hoor.

 19. Dr. Dokter avatar
  Dr. Dokter

  Johan wil misschien zijn bron wel niet noemen, omdat die er helemaal niet is. Nu kijken alle coalitie-raadsleden elkaar wantrouwend aan, en is het zaadje van tweespalt gezaaid.
  Dat coalitiepartijen afspraken maken is niet erg duaal, maar ook weer niet zo vreemd. Dat het gebeurt kun je meestal wel ruiken aan de stemverhoudingen.

 20. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  Johan heeft dan ook graag het instant houden van het achterkamertjes overleg. Constructief noemt die dat of zo iets dergelijks. Het enige wat hem aan de volkse kant plaatst in deze kwestie is dat hij net als hans en marcel vind dat het college tever is gegaan met de infostop.

 21. Arie Kanarie avatar
  Arie Kanarie

  Dit vond ik ook een goeie… was afgelopen maandag ook weer zo toepasselijk!!