Geplaatst

Gehuichel over apartheid

Met stijgende verbazing lazen wij vandaag de schriftelijke vragen van Algemeen Belang over witte en zwarte scholen in Tilburg. AB is altijd tégen maatregelen of zelfs maar een onderzoek geweest om segregatie in het onderwijs te voorkomen of te bestrijden. Voortschrijdend inzicht is prima, maar deze U-bocht is gewoon te zot voor woorden.

AB-fractievoorzitter Marcel Degen stelt naar aanleiding van een artikel in het Brabants Dagblad schriftelijke vragen over het ‘mogelijke bestaan van witte en zwarte scholen in Tilburg’. "Ongelooflijk", aldus Van den Hout, in 2005 voorzitter van de raadscommissie Integratiebeleid, "AB heeft in alle bijdragen die gingen over integratie steeds op de rem gestaan. Toen ik in 2005 voorstelde dat de gemeente eens zou gaan kijken naar hoe ze het ontstaan van witte en zwarte scholen tegen zou kunnen gaan, reageerde AB zelfs ronduit vijandig. Het was ‘een vrije keuze van ouders’, daar moesten wij ons niet mee bemoeien". Een motie die de SP in april 2005 indiende op de nota ‘Allemaal Tilburgers’ en die opriep tot een dergelijke bezinning, werd door dan ook AB weggestemd.

Ook SP raadslid Veerle Slegers is ontstemd over de opstelling van Degen: "In november van afgelopen jaar stelde ik per motie nog voor dat het college eens zou onderzoeken hoe wij zouden kunnen ingrijpen in de wachtlijsten om segregatie in het basisonderwijs te voorkómen. Daar stemde Marcel Degen tegen, omdat ‘hij daar niet in geloofde’. En dan nu opeens doen alsof er iets nieuws onder de zon is en precies dát voor te stellen wat hij een half jaar geleden nog de grond in boorde? Nogmaals, voortschrijdend inzicht juich ik van harte toe, maar deze schaamteloze draaikonterij is gewoon huichelachtig".

De SP is nog altijd voorstander van actief beleid om apartheid te voorkómen en te bestrijden: in wonen, werken en onderwijs. Hierover diende de fractie talloze moties in, en zal dat blijven doen. De toekomstige steun van AB daarvoor wordt van harte op prijs gesteld.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Gehuichel over apartheid”

  1. SP avatar
    SP

    Reactie van AB: zie lijstblog Marcel Degen