Geplaatst

De fractievoorzitters van de Tilburgse gemeenteraad gaan praten met imam Salam. Waarom? Niet om van hem godsdienstles te krijgen en niet om meer begrip te krijgen voor het politieke salafisme dat hij aanhangt. Omdat de gemeente daar niet over gaat, de politiek houdt zich niet bezig met de inhoud van welke religie dan ook. Ook niet omdat het presidium een soort ombudsman is voor zijn probleem met burgemeester Vreeman. Omdat we die functie voor niemand hebben en dus ook niet voor Salam, en omdat de raad in grote lijnen het beleid van de burgemeester steunt en we dus niet echt een probleem zien. De enige bemoeienis die de politiek met de imam zou kunnen hebben is zijn bijdrage (of gebrek daaraan) aan een vreedzame multiculturele samenleving in Tilburg. Wij willen hem duidelijk maken wat we daarin wel en niet van hem verwachten. En we willen van hem graag horen hoe hij daar over denkt.Salam schreef in zijn uitnodiging aan de fractievoorzitters "Willen wij ons perspectief van de Islaam duidelijk maken, met als doel het creëren van meer begrip". Als hij daarmee bedoelt dat ik begrip zou moeten krijgen voor zijn opvattingen over vrouwen of  ‘ongelovigen’, dan heeft hij niet begrepen dat dat een al lang gepasseerd station is. En het is ook niet dat ik niet weet of snap of begrijp waarom hij vindt dat vrouwen en mannen niet naast elkaar zouden moeten zitten. Ik ben het er alleen niet mee eens. En onze grondwet is het daar trouwens ook niet mee eens.

Dat laatste is wel van belang. Wat Salam doet is de termen ‘begrip’, ‘respect’ en ‘tolereren’ op één grote hoop gooien. Begrip in de zin van weten waar het vandaan komt of de achterliggende redenering snappen, heb ik voor de meeste zaken in de wereld wel, zelfs voor het genadeloos roosteren van hamstertjes is de hooglanden van Ecuador. Respect kan ik ook nog voor veel dingen opbrengen. Ik zal een vegatariër die ik thuis op een etentje uitnodig nooit een vleesgerecht voorschotelen. Sterker nog, als de vrouw van Salam mij geen hand wil geven mag dat ook nog: een hand geven is voor mij (blijkbaar) niet zo’n heet hangijzer als voor haar, nou, prima. Maar ik tolereer niemand die van anderen (vrouwen, moslims, roodharigen) in een openbare bijeenkomst vraagt maar helemaal achter in de zaal te gaan zitten, ook niet als het een ‘vriendelijk verzoek’ is. Dan vraag ik van Salam dat hij zich houdt aan het uitgangspunt van de gelijke behandeling van alle mensen in Nederland, en dat is géén vriendelijk verzoek.

Begrip en respect zijn niet het probleem. Wat Salam vraagt is de vrijheid om zijn ideeën over wat anderen wel of niet zouden moeten in praktijk te brengen en uit te dragen. Maar als dat ingaat tegen basisnormen en grondwettelijke rechten krijgt hij die vrijheid wat mij betreft niet. En als het de integratie van alle Tilburgers tegenwerkt, en dat doet het, dan wil ik dat evenmin tolereren. Zijn salafistische broeders met minder politieke zendingsdrang worden in Tilburg geen haarbreed in de weg gelegd. Iedereen mag hier zijn of haar eigen geloof aanhangen en daar naar leven. De grenzen zijn volstrekt helder, ook voor Salam. Of hij daar begrip voor heeft zal mij een zorg zijn, als hij zich er maar aan houdt. Dáar gaat wat mij betreft het gesprek over.

Reacties

2 reacties op “Salam Shalom”

 1. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van den Hout, u blaast weer hoog van de toren. Want ik kan u, als oudere heer met de nodige levenservaring, nu al zeggen dat de heer Salam zich geen fluit zal aantrekken van de tirade die hem en zijn zoon op 16 april op het stadhuis te wachten staat. Of bent u nu werkelijk zo na

 2. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Jammer dat die bijeenkomst niet openbaar is. Waarom eigenlijk?

  Een bod van angst en/of zwakte vanuit de gemeenteraad? Laat die man maar openbaar zijn gedane uitspraken herhalen en verdedigen. Dan kan iedereen zijn eigen mening vormen. Nu zal het erop neerkomen dat we de mening van de raad en college zullen krijgen die waarschijnlijk al klaar op de plank ligt zonder de uitleg van de imam al gehoord te hebben. En als iedereen roept dat hij de grondwet overtreed?(quote Johan: Ik ben het er alleen niet mee eens. En onze grondwet is het daar trouwens ook niet mee eens) waar blijven de aanklachten en rechtzaken dan? Zo simpel is dat. Heel deze hype daarmee is overbodig.

  Jammer.

  Maar ik onderschrijf zeker wat Johan hier schrijft.

  Iedereen mag hier zijn of haar eigen geloof aanhangen en daar naar leven. De grenzen zijn volstrekt helder, ook voor Imam Salam. Of hij daar begrip voor heeft zal mij een zorg zijn, als hij zich er maar aan houdt.