Geplaatst

Megabios megaflop

In het Brabants Dagblad van vandaag: "De ambitie van de ko­mende megabios op Stappegoor om jaarlijks 550.000 bezoekers te trekken, zal dramatische gevolgen hebben voor de andere Tilburgse bioscopen." Deel zóveel uit deze klucht. Tilburg organiseert met dit soort megalomane plannen haar eigen concurrentie. Niks nieuws trouwens, want sinds de eerste gedachten over zo’n megabios (1999) zijn de SP en GroenLinks daar al tegen geweest, onder anderen om deze argumenten.

Niet zo handig om een megabios op het Pieter Vreedeplein te bouwen, én eentje op Stappegoor. Alsof Tilburg groot genoeg is om in één keer meer dan twintig bioscoopzalen erbij te krijgen. Vanaf 1999 worden de SP en GL uitgelachen om hun zorgen over wat deze megatent aan de rand van de stad zal betekenen voor het centrum van Tilburg. Natuurlijk wordt het huidige onderzoek gekleurd door de opdrachtgever, maar logisch is de conclusie natuurlijk wel: de concurrentie zal moordend zijn, en daarbij vallen dus slachtoffers.

Gelukkig is er nog één hoop: de molens draaien in Tilburg niet zo hard. De plannen rond de megabios op stappegoor zijn al eerder een keer van tafel geweest, en vooralsnog is er geen schep in de grond gegaan. In juni 2005 stelde de gemeente nog: "In het najaar van 2006 start de bouw van de megabioscoop plus. In januari 2007 wordt de sporthal in gebruik genomen." Hahaha!

In 2003 beginnen ook CDA en D66 nattigheid te voelen en vragen zich af of twee megabioscopen wel levensvatbaar zijn. Maar stemmen verder vrolijk in met alle plannen…

Oké, nog twee citaatjes uit het dossier Megabiosflop:

Toenmalig VVD-wethouder René van Diessen (juni 1999): "Wat de megabioscoop betreft heeft Kinepolis uit België de intentie om op Stappegoor een complex te bouwen met 16 zalen en 5000 zitplaatsen. De lokatie is zodanig gekozen dat er ook nog plaats is voor de mogelijke bouw van de skiramide. Het college heeft goed over de plannen nagedacht. Onderzoek toont aan dat met name jongeren na bioscoopbezoek het centrum van de stad opzoeken. Na aanvankelijke terugloop zal het bioscoopbezoek in de binnenstad weer aantrekken. Minerva vindt de plannen voor Stappegoor geen belemmering voor de eigen voornemens in de binnenstad."

Wethouder Hamming (oktober 2002): "Het ziet er nu definitief naar uit dat de megabioscoop op Stappegoor niet doorgaat."

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “Megabios megaflop”

 1. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van den Hout, ik volg u al een tijdje en het valt me op dat u – ook hier weer -meteen uitgaat van het negatiefste scenario. Waarom meteen weer die zwartgalligheid? U zult uw antwoord al meteen weer klaarhebben: 'Ja, maar ik moet mijn plicht als volksvertegenwoordiger doen', enzovoorts. Zullen we niet eerst eens wachten tot de bioscopen klaar zijn, voordat we grote woorden uiten? En mocht de geschiedenis u gelijk geven, dan kunnen de zalen toch worden omgebouwd tot seniorenwoningen of wooneenheden voor jongeren, om maar wat te noemen? Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie in deze.

  Verder nog een verzoek dat niets met dit onderwerp heeft te maken: kan uw foto op deze site worden aangepast? Niet omdat het een slechte foto is of omdat u er slecht uitziet, maar wel omdat u, tot mijn tevredenheid, uw haar al maanden geleden flink heeft laten knippen. Heeft niks met inhoud te maken, ik weet het, maar we leven nu eenmaal in een tijdperk waarin het uiterlijk een belangrijke rol speelt en wat mij betreft mogen

 2. Johan van den Hout avatar
  Johan van den Hout

  Meneer Kouwenhoven,
  Wachten is geen optie voor de gemeenteraad: we moeten er namelijk verschillende keren over stemmen, dus we vinden het w

 3. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van den Hout, allereerst mijn waardering voor uw snelle reactie. U denkt misschien: die meneer Kouwenhoven moet wel seniel zijn met z'n idee om bioscopen om te bouwen, maar ik denk dat dat wel meevalt. Er worden toch wel vaker panden omgebouwd, waarna je er vele leuke woninkjes aantreft! Maar goed, ik kan hier wel goede idee

 4. T. Ilburg avatar
  T. Ilburg

  "Natuurlijk wordt het huidige onderzoek gekleurd door de opdrachtgever." Beste Johan, het dringt maar moeizaam door in bepaalde politieke gelederen maar niet alle ondernemers zijn boeven.
  Moeten we wel alle jeuk en geneuzelrapporten uit de toch al zwaar gesubsidieerde hoek slikken als zoete koek. Onderzoeken, op basis waarvan zakken geld worden weggesmeten. Onderzoeken van hele dure gebakken lucht verkopende burookes waar de lades op het gemeentehuis vol mee liggen. Maar het duur betaalde rapport van een hardwerkende en risico-lopende ondernemer is zelfs NATUURLIJK gekleurd. Ga je mond wassen Johan en trek een streep door die onnodig beledigende en tendentieuze zin.
  Groeten,
  Theo.
  PS het klopt overigens verder helemaal zoals wij ook al zeiden. Heel dom van de jongens en meisje van de coalissie.

 5. T.Ilburg avatar
  T.Ilburg

  Dah van die nieuwe look is wel lachen Johan. Krasse knar menheer Louis.
  groeten Theo

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Mijn bezoek aan Louis en Cinecitta zal eerder toenemen denk ik. Ik snap ook niets van 2 van die mega-bioscopen, zeker niet van die 'beeldbepalende' hal op de Heuvelrand. En die zin van Johan is zwaar aangezet, maar wellicht niet geheel bezijden de waarheid.