Geplaatst

CDAjajippiejippiejee

Soduje, na twee dagen fulltime vergaderen zou de gemeenteraad vanacht om twee uur eindelijk de begroting aannemen, maar vervolgens blundert het CDA door tégen de parkeertarieven te stemmen, samen met de hele oppositie, en zo een gat van een half miljoen euri in de begroting te slaan.

Grote paniek, crisisberaad, want PvdA en GroenLinks weigerden een begroting te accepteren met een tekort van vijf ton. Maar in plaats van het CDA te laten vallen schoten beide collegegenoten te hulp: Het CDA mocht opnieuw stemmen. Nou ja, van de gemeentewet mag dat helemaal niet, maar dat dondert niet, als de coalitie maar bij elkaar blijft.

En ja hoor, het CDA stemde de tweede keer braaf voor de verhoogde parkeertarieven, een staaltje volksverlakkerij van hoog niveau. Want eigenlijk hadden ze zonder kleerscheuren in de stad willen roepen tégen hogere parkeertarieven te zijn. Jammer dat ze even vergeten waren de koppen van de oppositiepartijen te tellen en te beseffen dat dit de begroting zou opblazen. Ze zijn er nog steeds niet aan gewend niet meer de grootste partij te zijn, da’s wel duidelijk.

Dat PvdA en GroenLinks nog steeds met dit soort onbetrouwbare partners het bed wil delen blijft ons verbazen, naïef als we zijn. De coalitie had namelijk met gemak de begroting gewoon kunnen aannemen en dat gat van vijf ton de volgende vergadering herstellen door dan opnieuw de parkeerverordening in stemming te brengen. Wat daar voor nodig is, is dat de PvdA het CDA vertrouwt dat ze dat ook echt zullen doen. En dat vertrouwen was er niet. Dát was vanacht om half vier het enige probleem. Van de oppositie hoef je natuurlijk niet te verwachten dat wij die relatiecrisis gaan oplossen, zeker niet door zo’n onbeholpen en illegale truc.

Het CDA ging eerder die avond al flink in de fout door een fractielid een voorstel in te laten dienen waar zij zelf persoonlijk voordeel bij zou hebben. De gemeentewet verbiedt dat, maar het CDA maakt zich als enige fractie in de raad met regelmaat schuldig aan dit soort belangenverstrengeling. En het rommelt het al langer binnen de coalitie. Tijdens het ‘crisisberaad’ werd in de wandelgangen veel gal gespuwd door collegegenoten over de onwil van het CDA om te overleggen en samen te werken. Het niet erkennen van de verkiezingsuitslag van maart begint zich inmiddels te wreken.

Om de schijnvertoning van wetten en regels ombuigen niet aan te hoeven zien stapte de oppositie op uit de vergadering bij de laatste stemmingen over de begroting. Die werd dus met bijna unanimiteit aangenomen, haha, kunnen ze toch nog ergens van genieten vanacht…

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “CDAjajippiejippiejee”

 1. Erik avatar
  Erik

  Je likt je vingers erbij af Johan, maar misschien zou je eens over je eigen egootje heen kunnen stappen en samen met de andere partijen zoals het CDA kunnen proberen de stad beter te maken?

 2. Johan avatar
  Johan

  Erik, wat een zure reactie. En zie je nog steeds niet dat met d

 3. Erik avatar
  Erik

  Nou Johan, als je zuur wil zien, kijk dan eens naar wat je in je eigen stukje allemaal voor taal uitslaat.

  Maar goed, zoals vaker komt na mijn zuur nu dan mijn zoet, op speciaal verzoek. Mijn tip: probeer eens minder op de man/vrouw te spelen (en collega's positief te benaderen), en meer te zoeken naar inhoudelijke overeenkomsten (in plaats van tegenstellingen). Misschien zijn andere politici minder snel van begrip dan jij Johan, of gewoon dommer, maar dat zij zo. Het zijn ook volksvertegenwoordigers, net als jij.

 4. Dingetje avatar
  Dingetje

  Johan
  Waar blijft je reactie op Erik? Of past zwartkijken beter bij de SP dan wat Erik aan suggesties gaf?