Geplaatst

Spectaculaire ontwikkelingen op TilburgZ

Er zijn Tilburgers die over ontoelaatbare toestanden in de stad dapper aan de bel blijven trekken, zo niet al jaren de klok luiden. Op deze website deed ik zelf aardig mijn best. Maar wat deden we hier anno 2010/2011 met dergelijke klokkenluiders.
Nu hier onlangs de wat dat betreft meest illustratieve column uit het archief werd verwijderd, dienen hier onder andere ook voor nageslacht en toekomstige geschiedschrijvers een paar dingen toch duidelijk te worden geregistreerd.

Hier onthulde praktijken die onder normale mediaomstandigheden in alle bladen wekenlang voorpaginanieuws waren geweest verdwenen op deze site weliswaar niet meteen in de doofpot, maar wel naar de achtergrond. Al bleef dat nieuws brandend actueel, je moet daarvoor nu naar “oude site”. Maar mensen die daar onlangs onder “Henk Kuiper reclamevrij” verder doorklikten naar “al het nieuws van deze feed” (“duzabloggers”) kwamen niet bij oude stukjes van mij, maar bij de recente creativiteit van “Tine van de Weyer”! In plaats van het reclamevrije geluid totaal andere koek en cultuur! Stukjes van de columnist die hier zo enthousiast oude columns achter zich verbrandde! En steeds duidelijker openbaren zich de schokkende achtergronden daarvan.

“Wat ben jij een misselijk ventje” – of iets toch echt in die trant! -, was hier medio september op klokgelui over alarmerende zaken de onbeschofte ‘inhoudelijke’ reactie niet naar Tine, maar naar mij. Nette, fatsoenlijke vragen over onbeschoftheden op het gemeentehuis werden ook nog eens tot in het onbeschofte genegeerd.
En helemaal onbeschoft was toen hoe geprobeerd werd de verontwaardiging om te buigen zelfs naar mij met nota bene de beschuldiging dat ik op vragen niet zou reageren! Maar helaas, die o zo illustratieve correspondentie werd volledig verwijderd. Misschien nog tot daar aan toe, maar vervolgens werd er gesuggereerd dat er juist onbeschofte reacties van mij waren gekomen. Ik herinnerde me iets totaal anders en zelfs compleet gewiste columns. Maar ach, dat was hier allemaal al lang geduid als spoken (Hannema), “verzinsels” (redactie TilburgZ), symptomen van “tilia complotticus” (van Raak) of nog erger.

Wat was er anno 2010/2011 precies aan de hand? Het reclamevrije klokgelui moest in 2010 ook hier dimmen ten gunste van het gebeier van betaalde “communicatie”, reclame en daarop gebaseerde journalistiek. Dat resulteerde zelfs in stukjes en reacties waarin ik als zo niet compleet gare dan toch minstens halve gare leed aan de meest waanzinnige waanvoorstellingen. “Complotten waarnemen die er niet zijn”, zo was ook in redactioneel commentaar de mij onschadelijk makende diagnose. En in die sfeer kwam dan onlangs de reactie op mijn volkomen legitieme vragen: een alles wegspoelende hausse ineens aan stukjes van een plotseling superproductieve “Tine van de Weyer”. Wat was dát voor ‘antwoord’!?

Mijn geluid, zo was de dik opgelegde suggestie, was behalve te onbeschoft ook duidelijk te oud om inhoudelijk ook maar enigszins op in te gaan. Het geluid van Tine daarentegen, dát was “nieuw” (en ook veel minder onbeschoft).
Maar verraadt niet alleen al zo’n kop als “een nieuw jaar, een nieuw geluid
– met het typische reclamewoord “nieuw” zelfs in tweevoud! – een ingeschakeld reclamebureau? Net als de strategie van beschuldigingen uiten en tegelijk de bewijzen van het tegendeel vernietigen? Ja, moest die wispraktijk vooral ook de sporen uitwissen van de opvallende stijlbreuk in Tine’s oeuvre?
Ook de kerstboodschap “licht in donkere dagen” ter aanprijzing van puur materiële en commerciële zaken, lijkt regelrecht uit de koker te komen van ingeschakelde reclameprofessionals. En wie bedacht om na een heel ander soort kerstboodschap prompt de hele homepagina te vullen met “Breaking News”? En blijkbaar met geen ander doel dan onmiddellijk het nieuws breken van Henk Kuiper, onmiddellijk de vragen wegdrukken van mij.
Vijf stukjes ineens in een week! Een plotselinge aanval van hyperprofilering?
Een stinkend voorbeeld van “je stinkende best doen”? Of hebben partij en gemeente Tine onder curatele gesteld? Is door gemeentelijke T voorlichters en vakmensen uit de reclame nu zelfs onder de naam “Tine van de Weyer” de aanval geopend op Henk Kuiper? Ingeleid met de beste wensen van de burgemeester.

Ja, laat ik hier nog maar eens extra luid en duidelijk de klok luiden. Want hoe komen Tine’s stukjes ineens zo vol reclametaal, professionele reclamestaaltjes en verborgen boodschappen en suggesties! “Milieuvriendelijk” en “duurzaam” lezen we waar het gaat om de verspilling van nog meer grondstoffen en energie voor een nieuwe asfaltring en allemaal wéér nieuwe straatlantaarns. En met mooie promotiepraat over ‘KORT’ en kunst in het Piushavengebied werd vakkundig van de jongste wapenfeiten de aandacht juist afgeleid. Op de nieuwe KORT plattegrond met alle kunstwerken van KORT zien we namelijk extra opvallend de als ‘kunst’ gepresenteerde T promotie ten koste van al bestaande, groene kunst! En het zo bijzondere KORT kunstwerk waarin ook groen meedoet (Piushaven, Huisboomfeest, Wapke Feenstra), waar vinden we dát, waar is dát vermeld? Het kunstwerk waar nota bene niemand minder dan Henk Kuiper aan mee deed! In aansluiting op de totale T- en mediaboycot als een soort ‘Horror Vacui Ultissima’ aan elk oog onttrokken. En ter camouflage extra beeldvorming en profilering als o zo begaan met cultuur en historie rond de persoon die hier zelfs cultuur en historie van een paar dagen oud al wist uit de geschiedenis.

Maar het ruigste is natuurlijk hoe zelfs God, kerk en pastoor er bij worden gehaald. “Godschipperdesakkerdementeju”, zo wordt er nu gevloekt in de stad! Ja, hoe is het mogelijk dat ‘progressieve’ “Tine van de Weyer” ook háár steentje nog eens bijdraagt aan de al zo overdreven aandacht voor die ‘conservatieve’ pastoor Harm Schilders! Hoe is het mogelijk dat ze ons met die aankondiging “nieuw geluid” nota bene trakteert en attendeert op dit archaïsche en zelfs extreem oude geluid!
Deus me volet monstrare. Was het vanwege die onmiddellijk door iedereen opgepikte suggestie achter “wil zijn klokkenspel niet met rust laten”? Nee, de echt belangrijke verborgen boodschap was een heel andere: gij zult in de gemeente T niemand anders dan deze traditionele katholieke priester beschouwen als “klokkenluider”.
Harm Schilders dát is “de klokkenluider van Tilburg”.

Reacties

6 reacties op “Spectaculaire ontwikkelingen op TilburgZ”

 1. Meneertje avatar
  Meneertje

  Schitterend!

 2. cees de berk avatar
  cees de berk

  Geweldig

 3. bijvendblijmethenk avatar
  bijvendblijmethenk

  Fantastisch!

 4. cees de berk avatar
  cees de berk

  Na het lezen van deze column begrijp ik pas goed waarom Tom Pijnenburg, de beheerder van deze site, het opnam voor Tine vd Weyer. Citaat: "Henk, je hebt je eigen column, doe daar je verhaal. Dring je keutel niet ongevraagd op via andermans columns (keer op keer op keer op keer). Ik kan me de positie van Tine goed indenken."Ik wist ook niet dat Yine vd Weyer een reclamebureau was.

 5. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  gieber, gieber, gieber

 6. Shoarma is döne avatar
  Shoarma is döne

  TilburgZ 'm op..!