Geplaatst

Laten staan

"Vroeger konden we over de Heuvel alleen heen en terug lopen", maar nu, oh nu: "het natuurlijke rustpunt", "het visitekaartje van de stad", "het hart is weer in orde". Aldus gemeentereclame van amper tien jaar geleden. Toch gaat het plein straks opnieuw op de schop. Zo blijven we lekker aan de gang in Tilburg: slopen/bouwen, slopen/bouwen, ondersteund met telkens nieuwe campagnes. Aanzienlijk beter voor werkgelegenheid en economische groei dan wat Tilburgers in 1994 op de Heuvel scandeerden: "laten staan, laten staan". Dat kon echt niet.

Toch riep ik dát dertig jaar geleden al: "laten staan, laten staan". Het betrof typisch Tilburgse wevershuisjes. "Ik wil heel bewust in zo’n eenvoudig huisje nog wonen", zo botste ik met plannen voor slopen/bouwen. "Om milieuredenen", zo vloekte ik zelfs met wat gemeente en projectontwikkelaars later zelf als ‘milieu’ propageerden. Ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht riepen zelfs geïrriteerd: "u moet een hut gaan bouwen, in een hut gaan wonen."  

Aha, dacht ik, dan weet ik iets wat op zijn minst de problemen in de aandacht zal brengen: een hut. Maar in de media werd mijn aandachtsmiddel doel op zich. Het televisieprogramma ‘Showroom’ etaleerde mij temidden van mafkezen als ‘mafhenk’: vermakelijk amusement. En telkens als ik toch achtergronden duidelijk dreigde te krijgen, bleek een hutje bij nader inzien helemáál verboden eenvoud in een welvaartsstaat. Weg ermee, al riep de bewoner nog zo hard: "laten staan, laten staan". 

Bij later afbraakbeleid gebruikte ik argumenten zelfs als "typisch Tilburg", "het symbool van Tilburg". Maar de commercie wilde met die termen heel andere zaken propageren. En wat als daarbij ook de vrije meningsuiting commercie wordt, het nieuws betaalde reclame?

Dan is er nog altijd tilburgz.nl! Die vroegen zelfs aan mij om stukjes te schrijven! Wat een lef. Ik zie de aanschrijvingen al op hun deurmat liggen: "U verleent digitaal onderdak aan Henk Kuiper, maar dit onderdak is op enige tientallen punten in strijd met de bouwverordeningen en wooneisen zoals die gelden voor websites die voor bewoning gebruikt worden".

Eerst maar even veilig amusement: herhalingen op Nederland 1 uit ‘Showroom’ van 25 jaar geleden. Op 1 augustus 21.00 uur ziet u nog eens mijn aandachtsmiddelen van destijds. Kijken en laache. Niet meteen zappen naar een andere zender, maar: "laten staan, laten staan". 

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

 

Reacties

7 reacties op “Laten staan”

 1. Sven (N.W. ) avatar
  Sven (N.W. )

  Welkom op tilburgz, henk
  Welke wevershuisjes bedoel je? toch niet die mooie in de Hasseltstraat? Puur historie!

  Maar daar geeft het huidige college niets om. In hun drift tot vernieuwing?, gebiedsimpulsen? en welke mooie woorden nog meer, die staan voor slopen en vernielen van historische stadsgezichten.Of de kleine stukjes natuur binnen de stadsgrenzen. ZONDE ER GAAT ZO VEEL VERLOREN, ook in de vorm van leefbaarheid.

 2. Armand van Gils avatar
  Armand van Gils

  Hallo Henk, we zullen hopelijk nog veel van je lezen op TilburgZ. Succes.
  Wat betreft die wevershuisjes, er staan er 4 uit Tilburg in het Openluchtmuseum bij Arnhem. De laatste fase van bewoning is goed weergegeven, met een (of twee) ouders en een zuigeling, zo uit de jaren 70, geeft al aan dat de moderne mens er met z'n consumptie-arsenaal, niet meer in zal passen. Erin wonen kun je wel, als je een hut op wielen gewend bent, maar die huisjes waren toch echt op. Daar in Arnhem staan ze goed. Nu moeten we omzien naar betaalbare en goede huisvesting voor de massa's minima van de toekomst (de ouderen bijvoorbeeld). En het milieu moet ook in de gaten gehouden worden; ook energiezuinig moeten die woningen daarom zijn. Een nieuwe uitdaging. Niet teveel omzien dus.
  Laten gaan, laten gaan! 😉

 3. Sven (N.W. ) avatar
  Sven (N.W. )

  Wat een armoede voor Tilburg.Je eigen geschiedenis totaal verwoesten en dan komt er iemand doodleuk zeggen er staan er een paar in Arnem. Tilburg zou zich als 6de stad van Nederland moeten schamen! Maar daar kom ik binnenkort wel op mijn eigen log op terug.

  Sven Harteveld
  Neerlands Welzijn partij

 4. Pascal Niehoff, 38jr avatar
  Pascal Niehoff, 38jr

  Henk,

  toevallig was ik aan het zappen, zag de beelden waarschijnlijk uit de jaren zestig, was benieuwd naar je verhaal en idealen. Zeer interessant om te zien hoe iemand strijdlustig kan blijven geloven in zijn idealen en andere manieren van aandacht weet te vragen wanneer er een bepaalde grens wordt bereikt van woede, agressie of hopeloosheid. Ik benijd vooral je doorzettings-en aanpassingsvermogen, het lijkt alsof je ze met een vrolijke knipoog alsnog overwonnen hebt!

  Bravo!!

 5. Ruth avatar
  Ruth

  Ik heb net naar showroom (op herhaling) zitten kijken en de uitzending trof me bijzonder.
  De wil om eenvoudig te leven en dan zo gedwarsboomd te worden…
  Ik vind uw idealisme ontroerend.
  Is het u gelukt om met eenvoudige middelen uw bestaan te realiseren of hebt u zich,gedwongen door omstandigheden, aan moeten passen?
  En is die vriendin/vrouw van destijds nog in uw leven.
  Een hartelijke groet van iemand uit Eindhoven

 6. Armand avatar
  Armand

  Tilburg schaamt zich niet en hoeft zich ook niet te schamen, want Tilburg is gelukkig geen openluchtmuseum.

 7. Reina avatar
  Reina

  Zag de herhaling van showroom. Het prettige is te kunnen constateren dat u steeds meer het gelijk aan uw kant krijgt: overconsumptie vernietigd natuur en het menselijk bestaan. Er komen ook steeds meer medestanders: de mensen van Llink, de mensen van consuminderen. En mijzelf. Ik wens u van ganser harte het allerbeste. U bent een voortrekker (en die hebben het niet makkelijk, maar ze worden wel onthouden en geeerd in de geschiedenis!!! Schrale troost misschien, maar goed). De maatschappij heeft mensen als u hard en hard nodig.
  Hartelijke groet,
  Reina Brouwer