Geplaatst

Denkend aan de Heuvel

1 augustus Nederland 1: nummer 1 de Tilburgse Lindeboom! Voor de vierde keer nu al hoorden Tilburgers via de televisie unieke feiten over hun Lindeboom. Maar waarom horen ze die niet via de eigen Tilburgse media? Wat is dat toch in Tilburg zelf?Toen ik als resultaat van jarenlang onderzoek onthulde dat de doorgroei van de Lindeboom in feite nog altijd de oudste Vrijheidsboom en oudste Oranjeboom van het land is, werd dit in het Brabants Dagblad zelfs vertaald met "boom was pro-Duits"! Een ingezonden brief onder de kop "Heuvel" en met een veelzeggende foto van de Lindeboom zag ik in de krant terug met als kop "Horvers ereburger maken" en daarnaast een promotiefotootje van de toenmalige Heuvelverwoestende wethouder! Wat is dat toch in Tilburg? 

Dit voorjaar mochten Tilburgers op de Heuvel ideeën aanleveren voor een nieuwe Heuvel. Maar daar stond toen op grote containers al meteen prominent en nadrukkelijk "T" en niet "Tilburg" (van tilia/lindeboom). En dat ging gepaard met voorlichting waarin ook de Linde zelf als doorgegroeide, nog levende werkelijkheid werd weggewist, niet meer bestond. De doodverklaarde boom was destijds niet sensationeel zelfs met de levende bewijzen van leven uit de oude stam nog tevoorschijn gekomen, maar had toch echt "het loodje gelegd". Helemaal uit zichzelf. De Linde: slechts historie en nostalgie. Van enige betekenis als Vrijheidsboom, Oranjeboom, Gerechtsboom, Christussymbool of heilige Levensboom was blijkbaar nooit sprake geweest. Wat is dat toch in Tilburg? 

In de daartoe bestemde ideeëncontainer legde ik een boekje neer met andere informatie. Maar dat werd meteen verwijderd, mocht daar niet liggen. Wie zijn visie wél – met een hele container voor zichzelf  – breed mocht uitmeten was het CAST! De club die op de oude Lindeplek meteen haar CASTmobiel parkeerde. Want we moesten toch allemaal goed beseffen dat hier iets buitengewoons was gearchipunctuurd. Het CAST: medeverantwoordelijk voor de gruwelijke HeuvelCASTratie in 1994! Wat is dat toch in Tilburg? 

Niet vreemd natuurlijk dat over de doodgezwegen Lindedoorgroei later werd besloten: "komt niet terug op de nieuwe Heuvel". "Nog te kwetsbaar", aldus de gemeente. Maar voor wie of wat? De bevolking riep destijds juist "laten staan! laten staan!". Bedoelt de gemeente dat op het gemeentehuis de daders van toen nog steeds vrij rondlopen? Op een ingediend Heuvelidee voor een in ere herstelde Gerechtsboom hingen allerlei zaken aan een galg. Is dat niet wat in Tilburg?

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

3 reacties op “Denkend aan de Heuvel”

 1. Armand van Gils avatar
  Armand van Gils

  Als de gemeente zegt dat de doorgroei van de lindeboom "nog te kwetsbaar is", moeten we dat maar opvatten als "nu nog niet, maar wellicht straks wel". Dat de architecten dus maar een flink gat met vruchtbare aarde reserveren op de Heuvel voor de terugkeer van de Tilia. Dat moet in het programma van eisen. Dan koesteren wij onze linde wel zolang totdat ze groot, sterk en oud genoeg is om weerstand te bieden aan het ruige stadsleven (bier, pis, uitlaatgassen, kermis en kapvergunningen).

 2. Arie Vermeer avatar
  Arie Vermeer

  "Nog te kwetsbaar", aldus de gemeente. Maar voor wie of wat?
  En die andere nazaten dan Henk, daar hoor ik je niet over.

 3. Henk avatar
  Henk

  @Arie
  Al die andere "nazaten" zijn van een heel ander kaliber en daarom hier achterwege gebleven. Ze vertellen niet het prachtige verhaal van de Levensboom die op eigen kracht zelfs het zogenaamde "infuus" en de kettingzagen overleefde en zelfs uit de laatste wortels nog is doorgegroeid. De zogenaamde "nazaten" vertellen juist het verhaal dat de oude boom kennelijk toch echt dood is gegaan en dat daaraan zodoende alleen nog stekken en zaailingen herinneren. En die zijn genetisch ook geen van alle te beschouwen als puur nog voor honderd procent d