Geplaatst

Communicatieprijs

Op 23 november wordt de communicatieprijs Midden Brabant bekend gemaakt. Dat gebeurt op de plek van de kaalkap bij de Kamer van Koophandel. Die plek is natuurlijk gekozen vanwege de manier waarop over de herinrichting van die plek is gecommuniceerd!

Over de kapplannen is namelijk nooit contact of overleg geweest, op de hier eerder gepubliceerde vragen en bedenkingen zelfs nooit een reactie gekomen. Evenmin is ooit geluisterd naar opmerkingen in overleg en vergaderingen met de gemeente, laat staan dat op gestelde vragen serieus werd ingegaan. Er is zelfs nooit gereageerd op een enquête waaruit duidelijk bleek dat de Tilburgers op deze plek liever zicht hadden op bomen en struiken dan op kantoorgebouwen. Brieven over de voorgenomen kapplannen zijn evenmin ooit beantwoord. En terwijl ook de reclamegecorrumpeerde media zwegen als het ssstadsnieuws, verdwenen vervolgens veel meer bomen en struiken dan was aangekondigd. Het aangekondigde "uitdunnen" bleek in werkelijkheid "kaalkap" te betekenen. Maar dat is geen soort van "communicatie" zegt u? Juist wel!

Want wat is "communicatie"? Toen het begrip ‘reclame’ in diskrediet ging raken, bedacht de reclamewereld de truc om niet meer te spreken van "reclame", maar van "communicatie". Er was ineens sprake van "communicatiebureaus", "communicatieclubs", "communicatieprijzen" enzovoort. Het aanhoudende éénrichtingsverkeer van de reclame werd ineens aangeduid met een term die voorheen juist exclusief gereserveerd was voor samenspraak, woord wederwoord, luisteren naar elkaar. Via wat tegenwoordig "communicatie" heet wordt nu ook op de voormalige groene zichtlocatie bij de Kamer van Koophandel de grote boodschap van de reclame verkondigd: niet genieten van natuur en leven, maar alleen nog zicht op en aandacht voor materiële en commerciële zaken.

En is de winnaar van die communicatieprijs al bekend? Hij of zij kan zich maar het beste niet bekend maken lijkt me. Het is misschien "communicatie" om dat wel te doen, maar zeker geen reclame.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

2 reacties op “Communicatieprijs”

  1. Arjen Roos, LST avatar
    Arjen Roos, LST

    Henk heb je de vragen van de LST even gemist toen je dit schreef?

  2. Henk avatar
    Henk

    Dat zijn inderdaad interessante vragen (Politieke Zone: "Social sofa's voor groen"). Ik ben benieuwd naar het antwoord. Laat nog maar horen.