Geplaatst

Brave jeugd in Tilburg

"Meer dan zestig jeugdbendes in Tilburg", zo lazen we afgelopen week. Kan die negatieve beeldvorming gerectificeerd worden? De Tilburgse jeugd is juist buitengewoon braaf.

Je kunt je zelfs afvragen of de jeugd ooit eerder zo volgzaam en gehoorzaam is geweest. De brave jongeren van nu doen echt alles wat de reclame dicteert. Haast op commando bezoeken ze de disco’s, kroegen, terrassen, kermis, winkels en andere consumptiecentra. Buitengewoon braaf schaffen ze alles aan wat de reclame als voorwaarde stelt voor het verkrijgen van respect en waardering. Ook toen dat respect afhankelijk werd van steeds duurdere producten, bleef de jeugd gehoorzamen. Desnoods door de producten die de reclame verplicht stelde dan maar te stelen, zoals ze in steeds meer commercials gedemonstreerd zagen. De brave jeugd bleef de helden imiteren die ze dagelijks zagen via de reclamegelieerde media en commerciële omroepen, bleef trouw aan de bijgebrachte normen en waarden. Braaf vernielde menigeen daarbij ook openbaar bezit dat, getuige alle reclame voor alleen nog privébezit, niet meer meetelde en hoognodig vervangen moest worden door particulier eigendom. Of ze steunden de wegwerpeconomie door te zorgen dat zaken die in de reclame waren afgeschreven en ouderwets verklaard ook daadwerkelijk werden weggeworpen en vervangen.

Braaf nagevolgd ook werd de in reclameboodschappen gedemonstreerde steeds agressievere minachting naar mensen die bepaalde, respect verlenende producten nog niet hadden aangeschaft. In het boek ‘Huttonia’ werd destijds al geanalyseerd hoe mensen met minder consumptief gedrag voor gek zelfs werden verklaard en echt werden geterroriseerd. Je had geen enkel recht op enige menswaardige behandeling als je niet door middel van Amstel, BMW, Nikes enzovoort "karakter", "persoonlijkheid" en "identiteit" echt concreet had aangeschaft. Het boek analyseert hoe toen al de in de reclame gedemonstreerde discriminatie naar consumptiegedrag ook daadwerkelijk in praktijk werd gebracht. Nu zijn we zover dat zelfs kinderen op school al gruwelijk worden gepest en getreiterd als ze zich anders gedragen dan de reclame dicteert. Het is vaak onmogelijk om nog interesses te ontwikkelen buiten het commerciële kader van televisieseries, msn of andere slimme reclame voor de doelgroep kinderen.

En welke aandacht is en was er in Tilburg voor deze problematiek? "Deze campagne leidt gegarandeerd tot meer geweld en criminaliteit", zo werd destijds gewaarschuwd voor de campagne ‘Tilburg Moderne Industriestad’. "Gevaarlijke propaganda voor een houding van opkijken naar materie en neerkijken op mensen"! Maar ook nadat prompt het geweld in Tilburg inderdaad meer dan verdubbelde, ging de campagne gewoon door. Als hoogtepunt werd op de verjaardag van de Kroonprins de oudste Oranjeboom van het land zelfs gekapt, waarna de gemeente de bevolking trakteerde op "Kroonprins der Pilseners", promotie van Oranjeboom vloeibaar. Leven minder dan materie, vervangen door consumptie! Kassa, reclamegeld, sponsorgeld. Maar in dat opvallende campagnejaar verdubbelde wel het aantal ongelukken door alcoholmisbruik en volgde een extra toename van geweld door alcoholgebruik. Maar dat doet er allemaal niet toe? Ook de voortzetting van die campagne onder nieuwe noemers staat niet ter discussie? Voorlichting over en beëindiging van geraffineerde reclamepsychologie waar jongeren mee bestookt worden is niet bespreekbaar? Oké, maar praat dan niet over "jeugdbendes". Er is alleen maar sprake van een buitengewoon brave jeugd die niets anders doet dan in praktijk brengen van de normen en waarden waarmee ze worden opgevoed .

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

3 reacties op “Brave jeugd in Tilburg”

 1. WolfInSchaapsKleren avatar
  WolfInSchaapsKleren

  Ja JA haal de outside invloeden er maar bij. Zeker ook nog een slechte jeugd? En dan mag elk crimineel gedrag?

  Meer geweld is gewoon meer geweld.Meer onveiligheid is meer onveiligheid Dat is niet goed te praten of de schuld te verschuiven er is ook niets wat dat gedrag voor wie dan ook goed kan praten.

  ER IS ALTIJD NOG EEN EIGEN VERANTWOORDING!

  Het feit is er gewoon. Er zijn echt bendes! Met alle bijbehoordende amerikaanse toestanden.
  Bendes blijven bendes. Of met wat nuanse geweldadige criminelen groepen!

 2. Harold avatar
  Harold

  "Meer dan zestig jeugdbendes in Tilburg", zo lazen we afgelopen week. Kan die negatieve beeldvorming gerectificeerd worden? De Tilburgse jeugd is juist buitengewoon braaf."

  Dit is uw inleidende stuk? En dan nog niet snappen waaraan ons land kapot gaat. Er is altijd wel iemand die het goedpraat zoals een ouder altijd het gedrag goedpraat van zijn eigen kind. Die doet dat toch niet? Hun kind is een heilige en het is de schuld van andere of invloeden van buitenaf.

 3. Sven (N.W. ) avatar
  Sven (N.W. )

  Zijn het geen bendes omdat:

  Omdat ze disco's bezoeken?
  Omdat ze kroegen bezoeken?
  Omdat ze terrassen bezoeken?
  Omdat ze naar de kermis gaan?
  Omdat ze naar de winkel gaan?
  Omdat er reclame is?
  Omdat jij ervoor waarschuwde in je boek?
  (reclame voor je boek nodig?)

  EN dat praat bende gedrag goed?

  Hoe verklaar je dan zinloos geweld in het uitgaansleven? Ga je daarvoor ook alles en iedereen erbij slepen? Al die eerder genoemde punten zijn daarvoor ook van toepassing.

  Daar heeft het SLACHToffer wat aan?Iemand die het gedrag van de daders goedpraat terwijl het slachtoffer zwaar gewond en met trauma's afgevoerd wordt naar het ziekenhuis. Heeft die daar om gevraagd?

  Elke dader of bende is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden en acties. Ga dat nu a.u.b. Niet goedpraten! Daar heeft de gemeente maar zeker ook de slachtoffers helemaal niets aan! De enige die iets aan dat gedrag hebben zijn de criminelen daders die weten dat ze ongestraft wegkomen door dit goedpraat gedrag.