Geplaatst

Excuses

Sorry, sorry. Je moet dingen eerst zelf verwerken en er dan pas over schrijven. Ik doe al weken het omgekeerde. Nee, nog erger: al schrijvend probeer ik dingen te verwerken en verwerk ze dan nóg niet. Schakel dus over naar de laatste column van Jace van de Ven. Hij heeft met iets leren leven, waar ik nog zo door geraakt en gekwetst ben dat ik er niet eens van los kom.

U leest toch verder? Wat is dat nou? Het is echt heel erg met mij hoor. Ik kom al weken mijn huis niet meer uit, zoek niemand meer op, verwaarloos vrienden, vriendin, familie, iedereen. Want anders zie ik weer die T-reclame, hoor ik mensen weer die T uitspreken. In mijn eerdere stukje T-campagne liet ik mijn weerzin al blijken, maar nu word ik er echt doodziek van. Ik ging pas de stad in en meer dan honderd keer kwam die ‘T’ in mijn blikveld! Ik vluchtte de Oude Warande in en werd zelfs daar nog geconfronteerd met het degraderen van ‘Til’ en ‘Tilburg’ tot de ‘T’ van ‘T-binnenstad’. Maar ook achter de Warande was ik niet veilig. Via een voorbij denderende vrachtwagen werd ook daar nog weer een grote ‘T’ door mijn pupillen geperst. "Tilburg stad met een drive", kreeg ik zelfs in mijn netvlies gekrast. Geen stad meer met een ziel, nee, "stad met een drive"! Geen stad die zich beroemt op een kwaliteit van leven, maar rondbazuint dat ze in het bezit is van een of ander computeronderdeel! Een stad die zijn ziel verkocht heeft aan de duivel en daar nog reclame mee maakt ook. "Heu", "heu", "heu", zo werd ik terugfietsend nog meer dan tien keer geconfronteerd met de reclamepraktijken (zie ‘Heu el CAST‘) om Tilburgs eigenlijke ziel te diskwalificeren en te vervangen door "el T"! Zogenaamd "de stad promoten" en dan in werkelijkheid de eigen bevolking hersenspoelen, programmeren tot reclamegestuurde robotten, uitsluitend nog gefixeerd op de materiële kant van het bestaan en met name de koopwaar in T-binnenstad. Een neutrale letter van het alfabet, een letter van ons allemaal, heeft een onverteerbare lading gekregen van vuile reclamepraktijken, walgelijke reclamepsychologie.

"Corruptie! Reclamefascisme! Onder deze omstandigheden accepteer ik geld niet meer als wettig betaalmiddel", zo reageerde ik destijds op ‘Tilburg Moderne Industriestad’. Maar mijn uiterste alarmsignaal werd ijskoud vertaald tot doel op zich: "poging om zonder geld te leven". Een hongerstaking wordt dus in mijn geval "poging om zonder eten in leven te blijven". Met andere woorden: wat kan ik nog? En hoe kan ik in de huidige siuaie nog verder met deze stukjes? Dat was zo wie zo al moeilijk, omdat de reclamedictatuur alle voor mij belangrijke woorden herdefinieert. Na begrippen als ‘milieu’, ‘welzijn’ en ‘duurzaam’ heb ik onlangs zelfs mijn gevleugelde woorden ‘Typisch Tilburg" af moeten schaffen. "Typisch Tilburg" is nu ondermeer een vrouw die als een kat over het orgel van de Hasseltse kapel kruipt ter promotie van zwarte nagellak en andere cosmetica. Eerder ging op die manier ook al de term ‘levend verleden’ in de prullenbak na de gemeentelijke geschiedschrijving "stad met een levend verleden". Alles wat ik altijd had betiteld als ‘levend verleden’ werd daarin juist doodgezwegen. Maar nu kan ik zelfs een complete letter van het alfabet niet meer gebruiken. En da is lasig voor een columnis. Ik probeer het hier nog wel, maar het luk ech nie meer. Ik krijg die klereleer nie meer ui mijn sro. Sraks saa hier "gemeene ilburg", erwijl ik ech ies oaal anders bedoel. Ik moe ech soppen. Eers ies verwerken. Di was mijn laase sukje. Om, Heo, Hey, Ruus en alle anderen, succes verder, excuses en dank voor alle aandach.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

4 reacties op “Excuses”

 1. Jan van Beurden avatar
  Jan van Beurden

  Ik verbaasde me al over de siuaie. Dat soort fouten was ik niet van je gewend. Ik lag dubbel toen ik het snapte. En dat er mensen zijn die het niet snappen is alleen maar jammer voor die mensen. Er zijn genoeg Tilburgers die jouw emotie snappen maar helaas niet zullen stemmen voor een Heuvelontwerp. Ook niet zo aanwezig zijn. Ze missen wat jij mist en ik ook. Vooral de Lindeboom maar niet alleen de Lindeboom. Het volstrekte onbenul m.b.t. wat eerdere generaties voor Tilburg hebben gedaan vanuit een vernieuwingsdrift en een commerciele drive die zal opbreken als jij en ik er niet meer zijn. Ik word er een beetje moedeloos van. Jij ook merk ik uit je laatste en eerdere bijdragen. Toch moeten we niet tot de zwijgende meerderheid gaan behoren. Jij ook niet. Er zijn niet zoveel Tilburgers die zich laten horen. Jammer genoeg. Ik zou je gaan missen als je besluit niet meer te publiceren. Misschien een welgemeend advies, wat ik me na lang nadenken durf aan te matigen: Schrijf ook hier eens over je natuurervaringen waardoor ik je boeken tweemaal gelezen heb en nog steeds regelmatig en met genoegen oppak op een sluimerige zondagochtend. De Tilburgse stadsnatuur ligt onder vuur maar de positieve benadering in je boeken mis ik hier een beetje. En dat is MISSEN met hoofdletters. Kortsluitend, ook ik krijg opstaande haren bij de gedachte aan een arrogant gemeentebestuur dat gesteund door plaatselijke pers een unieke historische en misschien (in mijn beleving wel zeker) wel Heilige Boom uit de grond rukt om een fietsenstalling te kunnen bouwen. Hoe triviaal kun je worden! Maar Tilburg is enige inspanning ook van jouw kant nog steeds waard. Anders moeten we verhuizen. Ik ben van jouw leeftijd, iets jonger denk ik. Dus laa ze nie winnen en de groose sem en enige sem krijgen. Laat die ku . nie winnen. Jij hebt een loo van de Lindeboom, ben er zuinig op, even zuinig als o je gedachengoed.
  Breek er zonodig even ussenui maar wel graag o ziens hier,
  groeen,
  Jan van Beurden

 2. Hein avatar
  Hein

  Weet u hier de weg?
  Kunt u me vertellen
  hoe laat het is?
  Macht of kracht?
  Wat is het nou?
  Kijk, daar wordt een stenen Toren opgericht;
  men heeft het er druk mee.

  Ergens groeit ook een boom,
  een lindeboom, om precies te zijn
  DE Linde; een boom met een verhaal;
  een doorgegroeide wortel
  van de Levensboom,
  juweel van onze stad

 3. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  dus zelfmoord voor de goede zaak wordt uitgelegd als poging dood te leven
  nou dat laat ik liever niet aan jou over
  laat anderen dat eens proberen
  maar dan de mensen die onder het mom van

 4. Sven avatar
  Sven

  Ik deel de mening van Jan v. Beurden. Echter met het verschil dat ik wel uw bijdrages hier lees. Maar nog nooit een boek van u gelezen heb. Het zou echt jammer zijn als uw stem verstomde. Het zou een overwinning zijn voor de andere geluiden die, die onzinnige dingen verzinnen en er nog mee weg komen ook. Geluiden van u. Van Jan (en van mij) zijn daarom zeker nodig