Geplaatst

Nieuwe Tilburgse taal

Tilburg is nog unieker dan we al dachten. Eén stad, maar twee talen! Naast het oude Tilburgs heeft zich een nieuw, modern Tilburgs ontwikkeld. Die nieuwe Tilburgse taal wordt vooral gesproken in hogere kringen van beleidsmakers, communicatieadviseurs, persvoorlichters en reclamestrategen. De tweetaligheid zorgt echter voor veel verwarring in Tilburg. Er is dringend behoefte aan een soort verklarend woordenboek.

Hier volgt – met de vertaling telkens cursief – een eerste aanzet voor het ‘Verklarend woordenboek van het modern Tilburgs’ (ook wel ‘Drogjargondriaans’ genoemd). Laat iedereen dat maar aanvullen met eigen ervaringen, dan hebben we straks voor alle Tilburgers een buitengewoon handig boekje:

"U moet niet denken dat we in het park gaan bouwen", "de bomen blijven staan", "het park blijft een ecologische zone waar de natuur zijn gang kan gaan." 
Bereidt u zich voor op de grootste bomenkap uit Tilburgs recente geschiedenis (Quirijnstoktracé).

"Wonen in het groen." 
Het bestaande groen wordt allemaal gekapt (Quirijnstoktracé).

"Het park blijft een plek waar kinderen hutten kunnen bouwen." 
Ook de aanwezige hutbomen worden met hut en al gekapt (Quirijnstoktracé).

"Tilburg heeft er een groene oase bij gekregen." 
Een heemtuin met meer dan 200 plantensoorten is vervangen door plaveisel (Natuurmuseum Spoorlaan).

"Behoud van de kloostertuin, behoud van de monumentale bomen." 
Meer dan vijftig monumentale bomen worden allemaal gekapt, inclusief alle struiken en overige bomen (voormalige tuin zusters Visitatie).

"Wethouder verwelkomt bonte specht." 
De aanwezige spechten laten zich na rigoureuze ingrepen voorlopig niet meer zien (Cobbenhagenpark).

"De Tilburgers kozen het Kromhoutpark en het Heuvelplein als meest favoriete parken." 
Bij een zogenaamde "verkiezing van het favoriete park" konden de Tilburgers uitsluitend stemmen op dit soort locaties met zicht op steen, staal en moderne architectuur.

"Harmoniepark." 
Harmonieterrein na vervanging van bomen door appartementen.

"Uitbreiding van het park." I
n het park komt een hoge woontoren (Brucknerpark).

"De hoeveelheid groen verdubbelt." 
Op getoonde plattegronden blijft het even groen, maar in werkelijkheid wordt groen van vele meters hoog vervangen door groen van een paar centimeter hoog (Harmonieterrein).

"Onderscheiden als ‘Bouwer van Verdienste’, benoemd tot ereburger." 
Verdacht van ernstige bouwfraude, beticht van verregaande corruptie.

"Er moet beter met de bevolking gecommuniceerd worden."
We moeten met meer reclame onze plannen doordouwen.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

 

Reacties

11 reacties op “Nieuwe Tilburgse taal”

 1. Maurits avatar
  Maurits

  Dit zijn er maar een paar. De lijst kan bijna oneindig door gaan. Dit is nu Groen links /CDA/ PvdA beleid.

 2. het college avatar
  het college

  WE LUISTEREN NAAR DE WENSEN VAN DE BEVOLKING:
  Roep maar zoveel je kan we horen het toch niet en doen onze eigen zin. (het college)

 3. Flappie avatar
  Flappie

  ZE ZEGGEN TE LUISTEREN NAAR ONS MAAR HOREN ONS NIET.: Ze zeggen te luisteren naar ons maar horen ons niet (neerlands Welzijn)

 4. . avatar
  .

  HET IS EEN LIQIDATIE, EEN MOORD. MAAR GEEN ZINLOOS GEWELD: Het is tilburg Noord maar (B&W)

  DE BEVOLKING VAN HET VERDIPLEIN WIL GEEN EXTRA MAATREGELEN. : We willen niets doen (B&W en vele raadspartijen).

  ER MOET EEN BOMENNOTA KOMEN ZODAT WE IN DE TOEKOMST EEN GOED OVERZICHT HEBBEN VAN BELANGRIJKE EN TOONAANGEVENDE BOMEN IN DE GEMEENTE: We zagen snel alles om. (Groen Links/PvdA/CDA

  WE GEVEN HET GEBIED EEN KWALITEITS IMPULS: Plat gooien/Slopen die buurt/wijk/Straat. (huidige beleid B&W en college partijen GL/CDA/PVDA))

  WE GEVEN OM ONS HISTORISCH ERFGOED: Alleen behouden als er mensen met media aandacht en veel zeuren, daarmee er aandacht aan schenken anders afvoeren naar de Spinder die oude troep. (wethouder)

  SPINDERKUNST: Vormloze vaak metalen te dure kunstwerken waarvan het college zegt "je moet ervan gaan houden" Maar waar je zonder begeleidend boek nooit verder komt dan er een stuk verwrongen metaal inzien.(Neerlands Welzijn)

  VERKEERSCHAOS 2 STEDEN ZIEKENHUIS BINNENKORT OPGELOST: Na een jaar zullen we het ziekenhuis eens, vragen in overleg te treden, zodat we het voortvarend zoals de ontsluiting van de reeshof kunnen aanpakken (TVP/SP/VVD/GL/PvdA/CDA)

  WE WILLEN WETEN WAT DE BEVOLKING DENKT EN VIND: We delen 3500 vragenformulieren uit aan onze eigen achterban in de hoop er 400 terug te krijgen en dat is de wil van het volk (Huidige gemeentebeleid bij het burgeronderzoek)

  WE DOEN NIET AAN PARTIJ POLITIEK EN MANNETJESMAKERIJ: We manipuleren de discussie op ons eigen SP web-log met verwijderen en terug plaatsen van berichten dat het tegengeluid automatisch histerisch en achterlijk overkomt. In hun verdediging tegen leugens en deze praktijken. (SP)

 5. Klaar Jansen avatar
  Klaar Jansen

  Loes Dielissen TVP. Generaal pardon gevraagd vanwege Cityring.

  We hebben voor gestemd voor dit wangedrocht omdat de LST tegen was. Goed h

 6. T.M. avatar
  T.M.

  We gaan een Taskforce met een SMART doelstelling een Quikscan laten maken.

  Huidige taalgebruik zittende partijen in de gemeenteraad!

  Hier zeggen ze eigenlijk we geven je dezelfde conclussies volgende week weer maar hebben wel weer belastinggeld weggepist in het gootje.

 7. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  TM, ik daag je uit: in welk stuk heeft de LST geschreven over quick scans, taskforce, smart etc? En de SP doet dat overigens ook niet. Dus in algemene zin kan je niet praten over alle zittende partijen. Overigens zitten die er wel met het mandaat van de kiezer!

 8. T.M. avatar
  T.M.

  @Arjen Roos LST

  De LST volgens mij had Peter het er de afgelopen commissie fysiek over. Een SMART doelstelling was er nodig. Dan op jullie eigen site En zelfs met uw foto ernaast de grote kop bij LST in de wijk TASKFORCE ARMOEDE.In het stuk wordt het ook nog maals genoemd. Of het mooie Nederlands In de art47 vraag van 6 april. SECOND OPINION.

  En dit zonder echt te zoeken.

  Maar het klopt LST gebruikt weinig Engels in hun retoriek. Daartegen de Sp is kampioen Engels in hun retoriek. Kijk maar eens op het log hier op TilburgZ maar zeker ook op hun eigen partijsite. Je hoeft niet eens te zoeken.

 9. Klaar Jansen avatar
  Klaar Jansen

  En wat vinden we van de nieuwste van wethouder Moorman (pvda)

  OUTREACHINGSTEAM

  En dan hebben we het nog niet over de voor de burger onbegrijpelijke afkortingen die vaak gebruikt worden. Die voor elk raadslid zo gewoon zijn geworden. En volop gebruikt worden. Voor elke luisteraar op internet is daarmee elk raadsdebat al moeilijk tot onmogelijk te volgen.

 10. John avatar
  John

  Alle partijen zitten er met het mandaad van de kiezer? Je moet komediant worden. Dat is nog geen rede om Engels te gebruiken puur omdat het leuk bekt. Het jong klinkt. Want eigelijk zeg je hiermee. Het maakt niet uit welke taal we spreken mij part chinees of russisch want we hebbben mandaad van de kiezer. Dat klinkt nog al groen links achtig. Dit is meer hun taalgebruik en denkwijze.

 11. Rode rakker avatar
  Rode rakker

  Tilburgs SP Nieuws 2006

  op 25 april 2006 diende de SP de volgende moties in:

  Die zal ik niet plaatsen we de engelsen woorden die in dit SP Nieuws op de sp site staan. En het woord/afkorting SMART. En dit is dan 1 pagina.

  1.SMART-geformuleerde (begin eerste zin)
  2.SMART geformuleerd (eind eerste zin)
  3.een TASK-FORCE (derde alinia)
  4.COFFEESHOP (vijfde alinia)
  Discutabel of die in dit rijtje hoort
  5.SMART-werkgelegenheidsplan (8ste alinia)

  En dit is dan 1 pagina van de SP site.