Geplaatst

Stem op de Partij voor de Auto’s

"Wij staan voor A: sociaal, en B: kwaliteit", zo horen we politici weer hun best doen om duidelijk en daadkrachtig over te komen. Wat betreft de zeespiegelstijging kregen we zelfs garanties al voor adequaat handelen in de toekomst: "niet links, niet rechts, maar recht door zee". En in het boek ‘Hoe Rita Verdronk’ lezen we straks vast ook over heldhaftig optreden van de Partij voor de Dieren: hoe ze Fiat Panda’s en Jaguars nog aan hoger wal brachten. Maar wie redt de andere auto’s? Waarom horen we zo weinig van de Partij voor de Auto’s?

Laten we in elk geval ophouden met die onzin dat auto’s geen levende wezens zouden zijn. Nauwlettend heb ik jarenlang de autoberichtgeving gevolgd en die biedt geen enkele ruimte meer voor twijfel: "Volkswagenfamilie", "nieuwe Opelgeneratie", "geboorte van de nieuwe Lancia", "broertjes en zusjes van de speelse Fiat Tipo", "levenslustige Toyota", "intelligente Peugeot". En wat te denken van auto’s met "body", "kloppend hart", "diepe ademhaling", "makkelijk te bedienen organen". U kunt ze allemaal "in levende lijve" zelf aanschouwen in de diverse showrooms. Overtuig u daar vooral ook van "het eeuwige leven van de Porsche" en de "opstanding uit de dood" van de Mini Cooper.

Trouwens hoe zou er sprake kunnen zijn van "autootje pesten" als auto’s niet eens zouden leven? Ja, "gevoel", "passie" en "temperament" zijn tegenwoordig op de eerste plaats auto-eigenschappen, zoals van de "meelevende Citroën" of de "meevoelende Mercedes", "de ideale partner voor een duurzame relatie". En pest vooral ook geen "temperamentvolle Fiat". Maar doet de Partij voor de Auto’s in Tilburg überhaupt wel mee met de verkiezingen? Straks zitten we weer met het trio Wijn, Nawijn en Wijnschenk, wat uiteraard weer tot bezopen toestanden leidt. Nee, ik wil straks kunnen kiezen voor de "innerlijke beschaving" van de Ford Mondeo, het "keurige karakter" van de Opel Corsa of het "charisma" van de Alfa Romeo. "Wasmachines leven langer met Calgon", zo zeggen we tegenwoordig, maar de regering is kennelijk nog altijd een ordinair apparaat. Dáárover lees je telkens weer: "de stekker er uit getrokken". Stem niet op machines of apparaten, maar op "personages", "persoonlijkheden": Ford, Renault, Volvo. Voor groen ook absoluut niet van Geel. Als milieuminister "de supersnelle milieumeedenker met een ecologisch geweten": Mitsubishi! Bekwaam lijkt mij ook nog altijd de van het toneel verdwenen "Young mr. Rover": "een innemende persoonlijkheid". En bovendien: "een heer van stand".

Of kies ik bewust voor een vrouw, zoals "de opwindende topless variant van Mazda"? Nog aantrekkelijker lijkt me een ander "topmodel": de "hartstochtelijke volbloed Honda", al lijken mij eigenschappen als "wellustige welvingen" en "het uitgierend van genot telkenmale naar een hoogtepunt schieten" meer van toepassing in de slaapkamer dan in de Tweede Kamer. Maar hoe dan ook, het is echt onzin om net te doen alsof we alleen maar kunnen kiezen tussen Bos en Balkenende. Al jarenlang lees ik dat we voor een "geboren leider" niet bij CDA of PvdA moeten zijn, maar bij BMW. Kortom, laat het land besturen door verantwoordelijken met echte sturen.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

 

Reacties

2 reacties op “Stem op de Partij voor de Auto’s”

 1. huh?? avatar
  huh??

  dit snap ik niet meer..

 2. Jacques Willemen avatar
  Jacques Willemen

  inderdaad
  enkele politici zijn a-sociaal en van een b-kwaliteit