Geplaatst

Lezing stadsnatuur 20 februari

Op 14 oktober was er op de Universiteit een interessante lezing over de Tilburgse Lindeboom. Tegelijkertijd was er een tentoonstelling waarin de Tilburgse Lindeboom centraal stond. Maar in Brabants Dagblad, Koerier en Stadsnieuws werd een en ander op geen enkele manier gemeld of aangekondigd. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar rond de Lindeboom maak ik dat nu al ruim tien jaar mee. Dus dacht ik: laat ik mijn komende lezing van 20 februari hier in elk geval zelf maar aankondigen.

Dinsdag 20 februari 20.00 uur in het Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434 Tilburg.

Onderwerp: Natuur in de stad Tilburg

Ja, dinsdag 20 februari! Dan is het nog carnaval! Daar hadden KNNV en Natuurmuseum niet aan gedacht toen ze mij uitnodigden voor deze lezing. Aan de andere kant is er natuurlijk niets zo carnavalesk dan in die dagen niet naar de kroeg gaan, maar naar het Natuurmuseum voor een lezing over stadsnatuur. Hoewel? Was carnaval oorspronkelijk niet een natuurfeest, het vieren van de prille lente? Om van die natuur te genieten hoef je in elk geval niet persé de stad uit, zo zal dinsdagavond 20 februari duidelijk worden. Ook de stad kun je beschouwen als een natuurgebied, en dan nog eens vlak naast de deur. Zoals een bos of een moeras zijn specifieke bos- en moerasvogels heeft, zo heeft de stad zijn specifieke "stadsvogels". En zoals we spreken van weideplanten en moerasplanten zo heeft de stad zijn typische stadsplanten. Het is indrukwekkend om te zien hoe die typische stadsnatuur erin slaagt om in het vaak juist natuurvijandige, stedelijke milieu toch te overleven. Diverse bijzondere eigenschappen en indrukwekkende overlevingsstrategieën zullen tijdens de lezing de revue passeren. Aandacht krijgen daarbij ook planten en dieren die typisch Tilburgs zijn. En niet vergeten wordt historische beplanting die nog herinnert aan Tilburgs unieke, groene cultuurhistorie. Na de pauze ligt het accent op de groene hoofdstructuren in de stad, de groene corridors waarlangs niet zo direct stedelijke flora en fauna toch tot ver in de bebouwde kom weet door te dringen.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

6 reacties op “Lezing stadsnatuur 20 februari”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  20 februari?
  ik ga geen carnaval vieren dus je kunt me verwachten
  inkom gratis?
  dan kan ik daarna alsnog gaan carnavallen

 2. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Beste Henk,

  Heel veel plezier dinsdag. Je boek wordt momenteel op kleine schaal verspreid, we krijgen heel positieve reacties van mensen. Sommigen worden echt betoverd door jouw manier om in de stad naar natuur te kijken. Ik hoop je snel weer te zien, op de fiets, in de stad, in de natuur, bezig om mensen de ogen te openen.

 3. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Dag Henk,

  IK zal anderen op je lezing attenderen. Vanwege de verjaardag van mijn partner ben ik er niet maar ik weet hoe inspirerend je lezingen zijn.
  groet,

 4. A. Roos, uitgeverij avatar
  A. Roos, uitgeverij

  Correctie: het boek wordt niet in kleine schaal verspreid, maar is gewoon verkrijgbaar in de boekhandel.

 5. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Henk en Arjen,

  Arjen heeft gelijk. Gelieve in mijn reactie tussen …Je boek wordt momenteel… en …op kleine schaal verspreid… het woordje …ook… te lezen danwel in te voegen.

 6. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  mooie lezing henk
  ik heb genoten en gelachen
  het had allemaal verboden moeten worden wat de gemeente doet, maar ook die aanpassingen aan en van de natuur;=);=)
  nu krijgt de milieuverpestmaffia alleen maar gelijk: de natuur past zich wel aan aan een veranderend milieu
  je boek inmiddels uitgebreid doorgebladerd
  en nu met je lezing in het achterhoofd zal ik het snel eens gaan lezen
  heel mooi en goed boek