Geplaatst

De Vijfsprong

"We zijn bezig met een oorlog", zo citeerde en bevestigde ik pas uitspraken van oud-burgemeester Brokx. Maar het verzet groeit! Buurtbewoners in de Wilgenstraat en de Missionarisstraat komen in opstand. Bij de Vijfsprong wordt door het opplakken van allerlei teksten zelfs het Brabants Dagblad ontmaskerd.

In november 2004 kwam een enkele adhesiebetuiging bij het beeldje van de kruikenzeiker meteen tot twee keer toe prominent met een foto in de krant. En wat zien we nu wat betreft al die adhesiebetuigingen die al een maand lang bij de Vijfsprong hangen? Steeds meer mensen ontdekken hoe nieuws zelfs compleet verzwegen wordt als het niet wordt betaald door Schrobbelèr, T-collectief of andere opiniesturing via reclamesmeergeld.

De plek waar Tuinstraat, Stationstraat, Noordstraat en Nieuwlandstraat bij elkaar komen is zo’n stukje ‘typisch Tilburg ‘ dat met de zogenaamde verkiezing van het favoriete park bij voorbaat niet mee deed. Een parkje met nog bomen en struiken!  "Bij de aanleg zal moeten worden getracht de bebouwing door een opgaande beplanting zoveel mogelijk aan het oog te onttrekken", zo schreven B. en W. zelfs op 16 januari 1930. Typisch dus een ontwerp dat nu bij voorbaat ook niet meedoet aan de verkiezing van Tilburgs mooiste ontwerp. Maar buurtbewoners zijn in het geweer gekomen. En als eerbetoon aan het verzet volgen hier de belangrijkste door hen bij de Vijfsprong opgeplakte teksten, aangevuld met foto’s van mooie ontwerpen die hier te bewonderen zijn.

"Deze mooie boom moet blijven". "Dit parkje moet blijven". "Deze mooie lantaarnpaal moet blijven". "Hier geen Koningsplein-Heuvelplein fiasco". "Mag er nog wat sfeer blijven in deze stad?" "Tilburg is pas als lelijkste stad van Nederland gekozen. Moet het nog erger?" "Tilburg wordt vormgegeven volgens T-design…. T-design is niet groen, maar grijs. Geef groen de ruimte". "Niet steeds meer eenvormigheid. We hebben juist behoefte aan afwisseling, veelzijdigheid en schoonheid." "Graag de broodnodige variatie. Of moet iedereen naar Frankrijk verhuizen?" "Het enige parkje in Tilburg waar het nog geen rotzooi is. Laat dat met rust". "Hier geen eenheidsworst, restyling, meewaaien met de laatste mode". "Waar is het respect voor de burgers? Hoezo vertrouwen in de politiek?" "Waar blijft al het groen in de stad? Zie Harmonieterrein, Buurthuis Binnenstad, Heikese kerk".

 

Reacties

4 reacties op “De Vijfsprong”

 1. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Een aan de wethouder van Cultuur gerichte 'open brief' die vorig jaar op deze site was te lezen plaats ik hier in een iets andere versie nog een keer, omdat raadsleden eerder niet serieus ingingen op de inhoud.

  OPEN BRIEF AAN DE WETHOUDER VAN CULTUUR

  Geachte heer Backx

  Als het over Tilburg gaat hoor je wel eens kwalificaties als 'sloopstad' en 'betonstad'. Wat is hier toch aan de hand? Wellicht dat het wetenschappelijke werk van Roger Sperry in deze kwestie duidelijkheid kan verschaffen.

  Als wethouder van Cultuur bent u waarschijnlijk wel bekend met het onderzoek van deze beroemde neuropsycholoog. Sperry ontdekte in de vorige eeuw dat het logische, analytische denken vooral zetelt in de linker hersenhelft, terwijl het associatieve, fantasierijke denken vooral plaatsvindt in de rechter hersenhelft. Voor zijn zogenaamde

 2. henk avatar
  henk

  En de Bokhamer, niet toevallig de eerste foto in het stadsnatuurboek over Tilburg? Hoe gaat het daar straks? Daar wil men bouwen precies op een belangrijke, groene zichtlocatie. Ik heb nog geprotesteerd tegen de kapvergunning, maar werd voor de hoorzitting daarover niet uitgenodigd. Jammer, want tegen de anderen werd daar gewoon gezegd dat bij de gemeente nergens genoteerd staat dat het hier gaat om waardevolle groene cultuurhistorie, bijzondere stedelijke natuur en belangrijke corridors en structuren nog voor stadsnatuur. Ik had graag aan de wethouder precies uit de doeken gedaan hoe dat zover zelfs heeft kunnen komen. Ik had op die hoorzitting graag uitgelegd hoe inventarisatie en registratie van dit soort belangen gewoon jarenlang werd getraineerd en gesaboteerd; hoe gegevens compleet verzwegen, genegeerd en geschrapt werden; hoe heel bewust ook nog de nieuwe Adviescommissie Stedelijk Groen werd gepasseerd. En die praktijken gaan we straks 'belonen' met de kap gewoon door te laten gaan? En dat gebeurt dan straks in de nacht van Oud op Nieuw? Als door het vuurwerkgeknal niemand het geronk van de kettingzagen hoort? Laten we hopen dat dit gemeentebestuur de handelwijze rond de Vijfsprong toch beschouwt als genoeg gezichtsverlies.

 3. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  'BESCHERMD STADSGEZICHT'
  in tilburg

  Meer dan twee jaar geleden ging het op deze website al over het beschermde stadsgezicht 'de Vijfsprong' en nu is dan de kogel door de kerk. Het was een typisch tilburgs evenement: alleen deze keer niet overdag, zoals we gewend zijn, maar in het holst van de nacht rukte een kapploeg uit om een boom kort en klein te hakken. Gaan de politici die dit soort zaakjes regelen straks ook het havengebied en de spoorzone aanpakken?

 4. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  UNIFORMITEIT
  en de arrogantie van de macht

  Over de perikelen rond de herinrichting van de Vijfsprong zou je intussen een boek kunnen schrijven. Koste wat kost wil het gemeentebestuur de door haar gepropageerde visie op de openbare ruimte, de zogenaamde T stijl, ook hier doorvoeren. Protesten daartegen van omwonenden en andere betrokkenen worden niet serieus genomen. Eerst heeft men het plantsoen laten verloederen en nu moet alles zogenaamd op de schop.
  Adviezen van de plaatselijke monumentencommissie zijn niet opgevolgd en initiatieven van omwonenden, die het parkje zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat willen behouden, veegt het gemeentebestuur van tafel. Op een gegeven moment kwamen er steeds minder mensen op de 'inspraakavonden': men was het hele gedoe met de gemeente meer dan beu. Een wethouder presteerde het om vervolgens tijdens een raadsvergadering over de Vijfsprong te zeggen: 'Er is maar