Geplaatst

Zicht op Kamer van Koophandel

Moderne bedrijfsgebouwen hebben tegenwoordig nadrukkelijk ook de functie van uithangbord/reclamezuil en moeten dus prominent in het zicht staan. Zodoende kwam van allerlei mooie planologische voornemens weinig terecht. Geplande “corridors” bleken na realisatie geen corridors voor de natuur, maar “bedrijvencorridors”. Binnenkort krijgen we zo ook meer zicht op de Kamer van Koophandel.

Dankzij duur betaalde opdrachten van grote bedrijven is het een nieuwe stijl zelfs geworden in de landschapsarchitectuur: groenaanleg die zo kil, mager, strak en steriel mogelijk is om zo prominent mogelijk bedrijfsgebouwen en bedrijfslogo’s uit de verf te laten komen. In Tilburg wordt die industrieterreinenstijl sinds ‘Tilburg Moderne Industriestad’ zoveel mogelijk ook doorgevoerd in het openbare groen. Niet dat gewone burgers of raadsleden daar om gevraagd hadden, maar wel bedrijven, architecten en projectontwikkelaars. En wie zijn nou het belangrijkste! Recent nog zijn voor nieuwe Heuvelontwerpen architecten uitgekozen die zich allemaal onderscheiden door toepassing van deze nieuwe stijl van strakke kilheid en steriliteit, hoewel burgers juist heel andere wensen hadden geuit.

Ook schuin tegenover de Westpointtoren wordt binnenkort het groen aangepast aan de moderne eisen voor een zichtlocatie. Langs de Oprit belemmeren daar grote bomen het zicht op de Kamer van Koophandel. En dan nog lindebomen ook! De aandacht wordt bovendien afgeleid door struiken, zanglijsters, spechten, mollen en zelfs een heuse konijnenburcht midden in de stad. Ook kijk je vanaf de Oprit tegen een enorme, oude kersenboom (zie foto). Alsof de Kamer van Koophandel een gezelschap is om mee kersen te eten. De boom herinnert nota bene nog aan handelondermijnende ideeën destijds om de burgers in het openbare groen gratis hun groente en fruit te laten plukken. Zijn jullie nou helemaal gek geworden, zo protesteerden plaatselijke groenteboeren, fruittelers en de toenmalige Kamer van Koophandel. Smaakvol groen was voor de zakenwereld toen al het tegenovergestelde van kersenbomen. En wat hebben nou toch twee hemelbomen te maken met de doelstellingen van de Kamer van Koophandel? Marketingonderzoek toonde recent nog eens ondubbelzinnig aan dat hemelse gelukzaligheid onmiddellijk leidt tot vermindering van de Koophandel. De slogan is toch ook niet ‘Tilburg hemelse stad’ of ‘Tilburg himmelhoch jauchzend’? ‘To the hell’ met die hemelbomen! Zelfs op de gewijde grond naast de Heikese kerk ging onlangs de zaag in de hemelbomen. Daar moest een “park” komen. Dus kwamen er auto’s en aanhangwagens met het opschrift “groenvoorziening”, waarna al het groen werd verwijderd en het zicht op hemelbomen, struiken, klimop en andere bodembedekkers werd vervangen door meer zicht op de stenen. Het zal even een hels lawaai van motorzagen zijn, maar dan heeft Tilburg er straks ook bij de Kamer van Koophandel weer een mooi “park” bij gekregen.


 

Kers Kamer van Koophandel

Vooral in het voorjaar wordt door de uitbundig bloeiende kersenboom de aandacht wel heel erg afgeleid.

 


Hemelbomen Kamer van Koophandel

In de zomer wordt door de twee hemelbomen (links) deze hoek van het gebouw helemaal aan het oog onttrokken. Dit kan natuurlijk echt niet. Visueel nog meer in de weg staat de lindeboom rechts daarvan. Ook die boom zal dus binnenkort, samen met nog zo’n vijfentwintig andere lindebomen, worden gekapt.

Reacties

2 reacties op “Zicht op Kamer van Koophandel”

 1. Armand van Gils avatar
  Armand van Gils

  Nog even en de kantoortuinbewoners van de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) bij het Willem-II-stadion willen ook dat het er net zo bij staat als hun ooit is beloofd met "zichtlocatie" in het verhuurcontract.
  Dan moet het groen wat daar staat ook verdwijnen.

  Dus beste wethouder die een poot onder deze kapvergunningen heeft gezet!
  Aangezien er nergens bij het kadaster, of waar dan ook staat dat een plaats een "zichtlocatie" is, moet je ook niet toestaan dat op dit argument kapvergunningen worden afgegeven.
  Voor je het weet, wil men die ook vanwege het ontnomen zicht op kerk en moskee, of op het eigen tuinhuisje. Dan is het einde zoek.

 2. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  voorheen vond ik de kamer van koophandel een echte zichtlokatie
  dat grauwe grijs omgeven door schoon groen
  een idyllisch plekje vond ik dat
  je zou er willen gaan picknicken bij wijze van spreke

  nu zie je hoe die grijze cellen van de kvk denken en dat grijze denken ook willen etaleren
  als een grijs front van kleurloosheid, zonder enige creativiteit dan de creativiteit van een grijze boekhouding