Geplaatst

Kies Tilburgs mooiste

Stel je voor: de Nederlanders worden uitgenodigd om het mooiste schilderij van het land te kiezen, maar kunnen slechts kiezen uit werken van Karel Appel. Zelfs schilderijen van Rembrandt en van Gogh doen bij voorbaat niet mee. Een ondenkbare situatie? Niet in Tilburg.

Onder de titel "Kies Tilburgs mooiste" mag de bevolking zogenaamd het mooiste ontwerp van de stad kiezen. Op de ‘kieslijst’ staan 48 ontwerpen, verdeeld over de categorieën architectuur, stadsmeubilair, kunst in opdracht en grafische ontwerpen. Maar wat onthullen die ontwerpen! Tilburg is nog maar een paar jaar oud, zo blijkt! Vóór ‘Tilburg Moderne Industriestad’ bestond de stad kennelijk nog niet, werd hier nog niets ontworpen. Dit komt ook precies overeen met de moderne geschiedschrijving waarin de stad een paar jaar geleden pas door burgemeester Brokx op de kaart is gezet.

En in die stad beperkte men zich kennelijk tot één bepaalde stijl: de T-stijl. Ja, wat zien we maar liefst vier keer op de kieslijst: het T-logo, de T-bus, de T-bushokjes en de T-buskaart! Daaraan gekoppeld geen enkel groen ontwerp van tuin- en landschapsarchitecten. Dat iets wat leeft en groeit mooier zou zijn dan steen en staal is dus als verkiezingsuitslag helemáál bij voorbaat uitgesloten. En dit is absoluut niet een verkiezing waar de gemeente zich van distantieert of de bevolking voor waarschuwt vanwege geraffineerde misleiding of zo. Nee, op het stembiljet lezen we: "ondersteund door de gemeente"!

(Op de foto een naar aanleiding van dit onderwerp gemaakte tekening van Hein van der Schoot achter een raam in de Boomstraat. We zien daarop een volkomen steriele stad, gepropageerd met de leus ‘Kies Tilburgs Mooiste’) 

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

 

Reacties

Eén reactie op “Kies Tilburgs mooiste”

  1. Hein van der Schoot avatar
    Hein van der Schoot

    Tilburgs lelijkste ontwerp: van T tot torenflat

    Er wordt wel gezegd dat Tilburg er vanaf Westpoint groen uitziet, maar wie om zich heen kijkt zal vast moeten stellen dat de stad versteent. Er wordt veel vormgegeven volgens het rechtlijnige, starre T-design, dat weinig ruimte biedt aan afwisselende natuur. De grote