Geplaatst

Alarm Oude Warande

"Blaasklachten?". "Blaasontsteking?". "Plasproblemen?". Blijkens de advertentieselectie van Google was mijn laatste stukje inderdaad een zeikstukje. "Henk Kuiper zeikt de website TilburgZ.nl finaal onder", schreven ze zelfs op Tilburgzeikt.nl. Dat lijkt me van hen het grootst denkbare compliment. Of bedoelen ze zoiets te zeggen als ‘schoenmaker blijf bij je leest’, ofwel ‘boskabouter blijf bij je bomen’? Dit korte alarmsignaal gaat in elk geval weer over het Tilburgse kabouterbos en de gemeente die daar als boze Gargamel alle smurfen weer de stuipen op het lijf jaagt.

Alarmeer, trek aan de bel, laat maandagochtend onmiddellijk alle geplande werkzaamheden in de Oude Warande stil leggen. Anders wordt ook daar de groene cultuurhistorie weer verder vervangen door T-design. Volgens wijlen Rien Poortvliet is de Oude Warande zelfs de enige plek waar in Tilburg nog kabouters leven. Maar hoe lang nog? Op de gemeentepagina in de Koerier lazen we donderdag weer de bekende Warandevoorlichting van de gemeente. Al jarenlang is dat geen normale informatie, maar architectuurpromotie, reclame voor de belangen van ‘Tilburg Moderne Industriestad’ en het reclamecollectief ‘T’ (zie het eerdere stukje over de Oude Warande). Dus lazen we ook donderdag weer geen woord over de historische en monumentale waarde van wat hier nog lééft, zoals langs enkele paden nog de oude inlandse eiken. Die werden jaren geleden al door de Provincie als monumentaal geregistreerd. Ze versterken het historische karakter van de padenstructuur, zo is de algemene visie. Alleen de Tilburgse actiegroep ‘T’ denkt daar anders over. Maar het lijkt of die club de hele gemeente in gijzeling heeft en de hele gemeentevoorlichting heeft overgenomen.

In elk geval lezen we over deze oude eiken ook in de gemeentevoorlichting, maar dan onder de noemer "herstellen lanen". Alsof die lanen kapot zijn! En hoe herstel je dan zogenaamd die lanen? Door de hiervoor genoemde, gezonde, honderd jaar oude laanbomen te kappen! Inclusief natuurlijk nog veel meer bomen langs die lanen. Straks is van geen enkele laan meer te zien dat de historie verder terug gaat dan de blikvernauwing ‘T’ en het materialisme van ‘Tilburg Moderne Industriestad’. Dat de Oude Warande getuigt van meer kwaliteiten illustreren ook de foto’s. Maar straks is er nog maar één manier om de gemeente dat duidelijk te maken: met bijlen, stenen en sloophamers naar het gemeentehuis. Om ruiten en meubilair te herstellen!

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’