Geplaatst

Kies, kies, kies

Wat kan een mens soms raar dromen. Ik droomde dat ineens over allerlei zaken naar de mening van de Tilburgers werd gevraagd. Ik droomde dat de bevolking zelf mochten kiezen! Niet te geloven.

"Wat is het lekkerste vlees?", zo toeterde het in de stad uit grote megafoons. "U mag het zeggen. Varkensrollade, varkenshaas of varkensfricandeau? Kies, kies, kies." "Wat is uw favoriete maaltijd", zo las ik ook overal in de stad op de reclamezuilen. "Frites van Kokkie Patat, frites van de Smulhoek of frites van de Mac Donalds? Kies, kies, kies." Zelfs over de toekomstige architectuur in de stad mocht ik stemmen! "Wat is het mooiste gebouw van Tilburg? U mag het zeggen. De Westpointtoren vanaf de oostzijde, de Westpointtoren vanuit het noorden gezien of de westwand van de Westpointtoren? Kies, kies, kies."

Vervolgens zag ik op de oostwand van de schouwburg een kunstwerk met de horizon van Tilburg als een aaneenschakeling van Westpointtorens. Maar ook in de schouwburg zelf mocht ik vervolgens weer kiezen. "Wat is het mooiste kunstwerk van de stad", zo werd daar gevraagd. "Het linksdraaiende huis op de Hasseltrotonde, het rechtsdraaiende huis op het Wagnerplein of het wippende huis op het Piusplein? Kies, kies, kies. In het Scryption mocht ik ook weer kiezen: "Wat is de mooiste letter in Tilburg? De T als hoofdletter, de T als chocoladeletter of de T gebeiteld uit lindehout? Kies, kies, kies". In het Textielmuseum kon de bevolking kiezen wat we dienden te beschouwen als hét symbool van Tilburg. "Kies, kies, kies: een fles schrobbelèr, de kruikenzeiker of het nieuwe beeldje van de kruikenzeiker met in zijn hand een fles schrobbelèr?" In het Natuurmuseum kon ik mijn stem uitbrengen op het mooiste park van Tilburg, te weten: de nieuwe Cityring, het Pieter Vreedeplein of het dak van de Westpointtoren. "Kies, kies, kies". Ik kreeg er langzaam maar zeker kiespijn van, om niet te zeggen: ik werd er hartstikke gek van. Ja, ik belandde uiteindelijk in een of andere inrichting waar ik vervolgens weer moest stemmen over de inrichting van de betreffende inrichting: "Kies, kies, kies. Een bruine inrichting zonder ziel, een grijze inrichting zonder ziel of een zwarte inrichting zonder ziel?" Wat kan een mens toch raar dromen. En hoe kom je toch op zo’n droom! 

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

 

Reacties

6 reacties op “Kies, kies, kies”

 1. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  misschien van te veel in lindebomen zitten;;-))

  nee alle gekheid op een lindestokje
  de meest foute keuze ooit gemaakt is het slopen van de toenmalige heuvel met de toenmalige lindeboom en haar kind (zijn kind?)
  als ik mocht kiezen dan die keus ongedaan maken

 2. Sven avatar
  Sven

  Het kind van alle Tilburgers.

  Opvallend was wel het totaal ontbreken van een ontwerp dat zelfs maar enigszins leek op de oude Heuvel, waar vele naar terug verlangen.

  Dan krijg je vreemde dromen zoals Kies Kies Kies. De zittende (red-vastgespijkerde) politiek roept doorlopend kies, spreek, wij luisteren, maar wil en handelt juist tegengesteld.

  Kies Kies Kies zou voor mij een wensdroom zijn. Tijd dat de Tilburgers weer kunnen en mogen kiezen, tijd dat er daadwerkelijk weer naar de Tilburgers geluisterd wordt.

 3. Bas avatar
  Bas

  "Kies Kies Kies zou voor mij een wensdroom zijn. Tijd dat de Tilburgers weer kunnen en mogen kiezen, tijd dat er daadwerkelijk weer naar de Tilburgers geluisterd wordt."

  Sven weet hier treffend te illustreren wat veel mensen die ik spreek zeggen als het over de Heuvel gaat.

  Mijn mening:
  Het was een geinig initiatief van ons stadsbestuur om de burgers te betrekken bij de nieuwe Heuvel. Tekeningen, gedichten, 3d animaties of gewoon

 4. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  14.000 tilburgers hebben gestemd en das minder dan 10 procent
  dat voegt geen meerwaarde toe

 5. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Opvallend is dat er de laatste tijd in het BD regelmatig foto's verschijnen van hoge gebouwen in Tilburg. Zo stond er afgelopen zaterdag weer eens een foto van Westpoint in die krant. Op die foto is de weerkaatsing te zien van de zon in het glas van de bovenste verdiepingen.
  Zijn dit soort plaatjes misschien bedoeld om de geesten rijp te maken voor nog veel meer hoge gebouwen in Tilburg?

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Hein,

  Wellicht wel, ik vond het vooral een mooi plaatje, vooral die zon dan.
  In mijn ogen is hoogbouw niet zo verkeerd, geconcentreerd in een bepaalde zone leidt dat tot erg duurzaam ruimtegebruik en het sparen van natuur elders.