Geplaatst

Fantastische perspectieven

"Waard om te behouden", zei deskundige A. "Brandhout, ziek, rot, kappen", zei deskundige B. "Gezond, laten staan", zo oordeelde deskundige C. Moderne meetapparatuur bewees daarna nogmaals het ongelijk van deskundige B. Maar desondanks mocht B het eindrapport produceren. Gemeente en krant gaven vervolgens samenvatting en interpretatie. Kortom: we werden weer b e l a z e r d. Maar inmiddels kan ik er tegen! Met dank nota bene aan het Brabants Dagblad! Wat zij over de betreffende bomen schreven was echt geweldig. Fantastisch.

Om de betreffende bomen aan de Bisschop Zwijsenstraat te laten staan kost 19.000 euro. "Exclusief btw", zo werd meteen ook de belastingdienst op de hoogte gesteld. Hoe ze aan die 19.000 euro komen is me een raadsel. Om iets te laten staan of achterwege te laten heb ik nog nooit iets in rekening gebracht. Maar desondanks, wat een vondst om het zo te bekijken. De bomen laten staan kost geld. Kappen dus. Geweldig, wat een fantastische redenering!

Onmiddellijk ben ik gaan navragen wat het kost om die bomen te kappen. En wat blijkt: dan kom je op aanzienlijk hogere bedragen. Ja, wat een fantastische perspectieven! Vanwege precies dezelfde bezorgdheid om de centen kan de conclusie niet anders luiden dan: de bomen laten staan. Ja, weet u wat het kost om die bomen daar te vervangen door een modern zogenaamd "park". En weet u wat het kost om dat ‘park’ überhaupt te ontwerpen? Weet u wat dat hele Heuvelgedoe kost, wat alleen al die misleidende promotieplaatjes kosten? Weet u wat het kost om die in het Brabants Dagblad te publiceren, via die krant de opinie verder te sturen? Weet u wat überhaupt een oplage van het Brabants Dagblad kost? Weet u wat die T-campagne kost! Fanasisch. Afgelopen ui me al die idioerie.

Over de betreffende bomen en de uiteenlopende adviezen werd eerder geschreven in de stukjes:

Kundig en deskundig in Tilburg

Juist geïnformeerd?

Juist geïnformeerd (2)

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

4 reacties op “Fantastische perspectieven”

 1. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Dag Henk,

  Kappen kost ook geld, daar heb je al een punt.
  Maar de economische waarde van hoge bomen gaat verder en wordt erg onderschat. Ze vangen bijvoorbeeld fijnstof. Vlakbij de ingang van een autogarage waar nogal veel auto's stilstaan en walmen zijn bomen een prachtige natuurlijke luchtfilteraar. Een vijver (er komt een vijver voor de ingang van het Factorium, zo las ik zojuist in het laatste onderzoeksrapport van Cobra) vangt geen fijnstof af en is niet van veraf te zien als een natuurlijk rustpunt tussen alle stenen gebouwen. Mensen zijn aanwijsbaar gezonder als ze uitkijken op groen, daar is wetenschappelijk bewijs voor dat even waterdicht is als de UPPC-rapporten over klimaatverandering. En het zou zo mooi zijn en van visie getuigen dat, als we over 7 tot 9 jaar massaal groen in de stad aan gaan brengen omdat dat nu eenmaal beter blijkt, deze populieren er nog staan en getuign van Tilburg als visionaire stad.
  Dus 19.000 euro voor behoud: ook als (milieu-)econoom maar vooral als mens zeg ik: doen!

 2. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  een T uit de Tilburg T-campagne bestaat uit o.a. een balk
  en die balk moet ergens toe dienen

  namelijk geld over de balk smijten

  dus kost een boom kappen geld, want is een economische eenheid: produceert zuurstof, produceert papier, produceert stookhout voor de open haard van een gemeenteambtenaar.
  Kijk, die dingen allemaal kunstmatig maken, kost geld; en zo wordt dus berekend wat het kappen van een boom kost
  natuurlijk een geheel onzinnige berekening, maar bij het uitdelen van geld uit het rijks gemeentefonds, moet je kas op het einde van het jaar helemaal leeg zijn met veel schulden, des te meer krijg je het jaar daar op

  gewoon gemeentelijke boerenslimheid doortrokken van een oneindige dommigheid natuurlijk, maar daarom ben je ook boerenslim op een gemeentelijk niveau
  das een geheel andere slimheid dan gewoon je domme hersenen gebruiken als gemeente-ambtenaar van een groot boerengat wat zich tilburg noemt

 3. M van Boxtel avatar
  M van Boxtel

  Morgen gedoe op de Heuvel: Het Brabants Dagblad is namelijk 'Trots op tabloid' en zet het er daarom vol met zitzakken, 'waarin je lekker een krantje kunt lezen'. Misschien krijg je er nog een glaasje schrobsel bij ook; wordt het toch nog gezellig op de Heuvel!

 4. Tyto van de Linde avatar
  Tyto van de Linde

  Is de gemeente niet bang voor precedentwerking? Ik zie het al voor me: