Geplaatst

Kundig en deskundig in Tilburg

Belangrijke bestuurlijke besluiten worden genomen na adviezen van speciale ‘deskundigen’. Maar hoe betrouwbaar zijn die als de opdrachtgever het advies tevoren zelf bepaalt en vaststelt? Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Lindeboom (zie “Liever jeukjargon dan drogjargon”). En het lijkt alsof de gemeente zo vaker bepaalt welke visie zogenaamd stoelt op ‘deskundigheid’ en welke visie niet.

Toen ik destijds onbetaald zelf Lindeboomadvies gaf, reageerde de wethouder zelfs publiekelijk met de woorden: “dan heeft u totaal geen verstand van bomen”. Ik wees er toen op dat ik toch voor verschillende provincies bomen inventariseerde en in opdracht van de gemeente Utrecht het boek ‘Utrecht bomenstad’ had geschreven. Eerder al was ik ook kundig genoeg geacht om voor die stad alle monumentale bomen te inventariseren, waaronder een doodgewaande linde die zich weer helemaal herstelde. Maar dat maakte het allemaal nog veel erger. Ik werd echt afgeschilderd als iemand die de brutaliteit zelfs had om dat allemaal te verzinnen: een zot die het zelfs waagde om zich voor te doen als ‘normaal’ en ‘deskundig’. Heel duidelijk en illustratief werd de ene mening gepresenteerd als zijnde van een ‘deskundige’ en de andere juist absoluut niet.

Het toeval wil dat later op verzoek van de gemeenteraad voor de inventarisatie van monumentale bomen de Stichting Stadsbomen Tilburg werd ingeschakeld. En om die opdracht uit te voeren namen die mij in dienst! Zodoende staan er nu tussen Bisschop Zwijsenstraat en Koningsplein diverse bomen geregistreerd als monumentaal en met beeldbepalende, cultuurhistorische en dendrologische waarde. Er moet daar echter een “park” komen, ofwel open blikveld naar het daarachter te verrijzen Factorium.

En wat zien we dan gebeuren… De gemeente contracteert voor een paar centjes méér een ‘échte deskundige’. Die concludeert dat toevallig nou toch net de door mij geregistreerde bomen helemaal op zijn, niet te handhaven. Zelfs een uitbundig in blad staande hulst, waarvan de boeken melden dat die vele honderden jaren oud worden, staat hier nou toch toevallig net op instorten! Helaas is de gemeente ook niet zo snel met de officiële verwerking van de door mij in 2005 al aangedragen gegevens. Officieel is nog niets geregistreerd. Als enig deskundig advies geldt het recente ‘kap-alles-maar-om-advies’. Stichting Stadsbomen Tilburg stond perplex en benaderde een boomverzorgingsbedrijf met minder nauwe connecties met de gemeente Tilburg. En wat constateerde die: de bomen kunnen allemaal gehandhaafd blijven. Ik ben benieuwd hoe de rechter hier morgen op reageert.

En zijn dit incidenten of gebeurt het structureel dat plannen worden doorgedrukt met ‘deskundigen’ die zich laten betalen voor het gewenste advies? Liever in elk geval informatie van ter zake kundigen dan desinformatie van déskundigen.