Geplaatst

Sorry dr. Moller

Zijn grootvader wordt in Tilburg nog altijd geëerd met een "Moller Instituut" en een "Dr. Mollerstraat". Ook de gelijknamige, nu 70-jarige kleinzoon heeft de titel doctor. Maar welk respect heeft men daar nog voor? De kleinzoon is net als grootvader een man met principes. Maar daar werd het afgelopen weekend weinig rekening mee gehouden. Sorry, sorry.

Een van de principes van Henk Moller is een milieubewuste levensstijl. Dus ging niet alleen dertig jaar geleden de auto de deur uit, maar hoorde zelfs niemand ooit zijn verjaardag. Laat staan dat zo’n consumptief en milieuvervuilend feest gevierd werd. Waarom zou je? Voor een bioloog in hart en nieren is het leven op zich al een aanhoudend feest. Waarom de aandacht daarvan afleiden met chips, borrelnootjes of zelfs drankjes die het bewustzijn benevelen! Nee, voor "Moppie", zoals de scholieren op het Odulphuslyceum biologieleraar Moller-Pillot vroeger noemden, geen verjaardag.

Maar wat gebeurde er het afgelopen weekend! Iemand had kennelijk brutaalweg in zijn persoonlijke documenten gesnuffeld en de geheime geboortedatum genoteerd! Vervolgens was Henk Moller gebeld door journalist en eerste Tilburgse stadsdichter Jacques van de Ven. Die ging met hem aan de wandel voor uitvoerige informatie voor een artikel over veranderingen in het landschap tussen Tilburg en Oisterwijk. Maar al meteen aan het begin van die tocht was daar ‘toevallig’ een collega in de biologie de kwaliteit van het beekwater aan het onderzoeken. "Nee maar" klonk het ook even verderop weer verrast toen Henk Moller ‘toevallig’  ook twee oud-leden ontmoette van de destijds door hem als leerling opgerichte Biologische Groep van het Odulphuslyceum.

Vervolgens verschijnen ‘toevallig’ twee vrienden die hij hielp bij de oprichting van natuurvoedingswinkel ‘De Paardebloem’. Uit het bos komen zelfs kabouters tevoorschijn! Zogenaamd is er een bijzondere belevingswandeling van het IVN. Zo lijkt ook het straatnaambordje "levenspad" toch nog wetenschappelijk verklaarbaar, evenals nog meer IVN-ers op dat pad. Maar hoe is het nou toch mogelijk dat in dit feest van ontmoetingen ‘toevallig’ ook nog goede bekenden opduiken van Natuurmonumenten en Brabants Landschap! "Niet te geloven". Nog meer verbazing wekken vervolgens oud leerlingen van het "Moller-instituut", cursisten van een vogelcursus, KNNV-ers, vakgenoten in de ecologie, buurtbewoners en leden van een gespreksgroep. In het complot zit zelfs een ‘boommonnik, woonachtig in een holle, 70 jaar oude knotwilg. Deze ‘heilige’ riep nog eens extra op tot onthechting van aardse en materiële zaken, zoals met name het vieren van verjaardagsfeesten.

Er is heel veel gelachen en ongelooflijk van het leven genoten. Hier kun je weer tijden op teren. En het geeft je de kracht om de ogen niet te sluiten voor het op deze weblog ook steeds verder onthulde ‘complot’ in omgekeerde richting: de rijkdom van het leven vervangen door zaken in materiële en commereciële sfeer. 

Maar het was natuurlijk niet netjes naar Henk Moller. "Geen felicitaties en geen cadeaus", stond er weliswaar op de geheime uitnodiging voor wat nadrukkelijk heette: "het niet vieren van een verjaardag". Maar stiekem hebben we toch wel iets gevierd! En hoe! Sorry Henk Moller. We zullen het nooit meer doen, maar we hebben wel een onvergetelijke dag gehad.

(Op deze site is ook een bijzondere video te zien waarop Henk Moller vertelt over natuur in de stad en het Leijpark in het bijzonder via de link: https://www.tilburgz.nl/r/696/49/5)
 

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

4 reacties op “Sorry dr. Moller”

 1. Peet van der Horst avatar
  Peet van der Horst

  Henk, toch heel erg leuk om te ontdekken hoeveel echte vrienden je hebt! Ik denk: een dag om nooit meer te vergeten. Peet van der Horst

 2. Har Knoors avatar
  Har Knoors

  Henk Moller is niet alleen een markante persoon maar ook een geweldig vakman die mij als student op het Mollerinstituut het meeste is bijgebleven (1975-1979). Zijn kennis en levensvisie hebben 30 jaar na dato nog altijd een grote betekenis voor mij. Bedankt Henk!

 3. Piet Groot avatar
  Piet Groot

  Naar mijn idee is Moller Pilot een kanjer.
  Paul van Oosterhout en Piet Groot gingen veel met Moppie naar de voormalige Rauwbraken.
  Daar leerde we de fijne kneepjes van de natuur.
  Paul v. Oosterhout kwam uit een gezin met nogal wat medische kwaliteiten. Later niet meer gezien.MP is een statuut als het over de fauna gaat. Veel leerde ik ervan, veel is weer vervaagd.
  Toen woonde hij aan de Leypark weg.
  Doe hem maar de groeten van de vroege vogels van de Rauwbraken PVO en PG.

 4. henk avatar
  henk

  Op 8 juni 2008 winnaar van de Milieucaf