Geplaatst

Stadsnieuws

Kun je nog een titel bedenken voor de columns die je gaat schrijven, zo vroeg mij TilburgZ. Dat was lang nadenken, maar ik ben er uit: het wordt "Stadsnieuws".
Dat is een al bestaand blad, zegt u? Maar heeft dat blad nog recht op die naam dan? Dat krantje brengt toch helemaal geen stadsnieuws. Je leest alleen maar: hoe word ik dik, hoe val ik weer af en waar geef ik mijn geld verder aan uit. Het blad is zelfs meermalen op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie, omdat ook het weinige redactionele nieuws nog betaalde reclame was. Kijk, dát noem ík nou stadsnieuws! Maar dát stadsnieuws werd in Stadsnieuws nooit openbaar gemaakt. Ook andere bladen zwegen als het Ssstadsnieuws. "Het is stelregel op onze redactie zich te onthouden van commentaar op het doen en laten van andere media", aldus het Brabants Dagblad dat later Stadsnieuws, inclusief de lucratieve reclamepraktijk, aan het eigen concern toevoegde. "Ook geen commentaar via derden", zo motiveerde de krant dat via ingezonden brieven evenmin iets naar buiten kwam over de Tilburgse mediapraktijken.  

Vervolgens gaf wel de gemeente een duidelijk signaal, nadat daar een zogenaamde "concernstaf" was geïnstalleerd. Het opvallende lettertype toen van Stadsnieuws werd het lettertype ook van de gemeentevoorlichting. "Stadsnieuws" een soort verlengstuk van "Gemeentenieuws", zo leek het ten tijde van ‘Tilburg Moderne Industriestad’. En via ‘Tilburg Magazine’ kwam de gemeente met promotionele artikelen juist over de Tilburgse media en mensen van Stadsnieuws in het bijzonder. De Reclame Code Commissie concludeerde dat nu ook gemeentevoorlichting betaalde reclame en promotie was geworden. Maar, zo werd voortaan geredeneerd, deze reclamestrategie is zo duidelijk de systematische praktijk en redactionele opzet dat het niet misleidend meer is. Of met andere woorden iedereen snapt voortaan wel: dit is geen gemeentevoorlichting, maar reclame van projectontwikkelaars enzovoort.  

Maar wie geeft dan nog de eigenlijke, onafhankelijke gemeentevoorlichting? Ik zal mijn stukjes "Gemeentevoorlichting" noemen! Of heeft u nog een betere titel? Wat u kunt verwachten is in elk geval: nieuws dat Stadsnieuws verzwijgt, nieuws dat bij de ‘vrije pers’ onder de reclamecensuur valt, reclamevrije meningsuiting. Of moet ik ook maar meepraten met grote campagnes, en mijn stukjes ‘sTadsnieuws’ noemen met een grote letter ‘T’? Dan krijg ik nog subsidie ook. Nee, sTaTsnieuws! Twee keer zoveel subsidie! ToT de volgende keer in elk geval.

Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

6 reacties op “Stadsnieuws”

 1. Flappie avatar
  Flappie

  Stadsnieuws? Onafhankelijke verslaggeving? Schrijven over Tilburg en de gewone Tilburger?

  Nee daarvoor moet je niet bij het gemeentelijke folderkrantje van de huidige college zitters zijn.

 2. Tom avatar
  Tom

  Hoi Henk, met een stukje stichting stadsbomen cake bij de hand naar je showroom uitzending gekeken. Toen was je een inspiratie en dat ben je nog steeds.

 3. Armand avatar
  Armand

  Hoi Henk, en Tom.
  Nu we toch bezig zijn, ga ik maar verder a la Stadsnieuws…
  Tom die cake was De Lindeboomcake, de enige echte, en met de aankoop ervan steunde je het werk van de Stichting Stadsbomen Tilburg e.o..
  Het is verkrijgbaar bij Van Iersel's Bakkerijen, zolang de voorraad strekt.
  Ik kan nu gewoon stellen, zonder het eerst als een journalist te vragen, die cake is gewoon erg lekker! Toch Henk?

 4. adja avatar
  adja

  Huttonia; jaren geleden zoals zovelen gezien met grote bewondering en prachtig gevonden, nu met herhaling van showroom weer; wat een kracht had die man en hoe zwak was en is het bestuur, een persoon met goede bedoelingen die niets kosten en niemand kwaad deden en doen, de grond inboren omdat zij toevallig het gezag en vooral de macht hadden en misbruikten

 5. Spacecake Tom avatar
  Spacecake Tom

  @armand: denk je dat ik achterlijk ben ofzo?

 6. Armand avatar
  Armand

  @ Tom: Nee hoor. Maar je moet de producten wel precies bij hun naam noemen. Anders blijven de adverteerders weg.
  😉