Geplaatst

Hij komt de Groene Sint!

Hij leek verpletterend verslagen, maar in het tv-programma ‘Denkend aan Showroom’ zagen de kijkers het op de deur van mijn flat al aangekondigd: "Hij komt, de Groene Sint". Niet veel later liet de Novib dezelfde boodschap horen. En nu zien we hem in een prachtige lindegroene bisschopsmantel zelfs op de televisie. Een in Tilburg geboren idee is een landelijk fenomeen geworden!

De Groene Sint dankt zijn spectaculaire terugkeer aan ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Die geven de Groenheiligman de benodigde steun om zijn idealistische werk voort te kunnen zetten. Zodoende is de Groene Sint in het hele land nu actief. Hij geeft overal eerlijke cadeaus die in arme landen voor een eerlijk loon en onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd zijn.

"Als er wereldwijd 1% meer eerlijke producten gekocht worden levert dat Afrika 70 miljard dollar extra op. En dat is meer dan het continent nu aan ontwikkelingsgelden ontvangt", zo roept de Sint iedereen op om mee te doen. De Groene Sint kiest ook bewust cadeaus die het milieu zo min mogelijk belasten, zoals we in Tilburg allemaal nog weten van zijn eerste openbare optreden.

In Tilburg liet hij in 1991 voor het eerst van zich horen. Daar trakteerde hij elk huisgezin op de brievenbussticker "geen reclame". En daar strooide hij niet in scholen, kamers en kantoren, maar in het openbare groen! En geen tandenbedervend snoepgoed, maar bijzondere zaden van de fraaiste bloemen en planten. Helaas mocht daarvan toen absoluut niets opschieten. Integendeel, op de ingezaaide plekken ging zelfs het al bestaande groen er ook nog uit. De brievenbusstickers werden nog minder getolereerd door het tegenoffensief ‘Tilburg Moderne Industriestad’. Maar de Groene Sint is weer helemaal terug. En waar zal hij Tilburg op trakteren? Gaat hij bepaalde lieden hier alsnog de roe geven? Gaan ze in de zak mee naar Groenland? Hebben we straks in onze schoen allemaal weer een nieuwe sticker waarmee we weer kunnen kiezen welk huis-aan-huisblad wel en niet in de bus valt? Vol verwachting klopt ons hart.

(Zie over de Groene Sint ook: ‘God en de Groene Sinterklazen’ en ‘De oorlog in Tilburg’)

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

Eén reactie op “Hij komt de Groene Sint!”

  1. groentje avatar
    groentje

    ZSSPANNEND