Geplaatst

Het Brabants Dagblad

Het Brabants Dagblad heeft de roe gekregen voor hun berichtgeving over Tilburg. Of ze dat nieuws zelf bekend maken valt te betwijfelen, dus gebeurt dat in elk geval hier. "Waarom zijn op TilburgZ onthulde zaken in jullie krant niet wekenlang al voorpaginanieuws?", zo gaf Sint stevig uit de zak. Zelden ben ik het zo met de Sint eens geweest.

Wat lees je nog in dat blad? Moord, geweld, inbraken, ellende, onzin en flauwekul. Jarenlang lazen we zelfs niets over de Heemkundekring, totdat er problemen waren. "Heemkundekring op sterven na dood", zo meldde toen een grote krantenkop. Dát is dan wél nieuws. "Het is een ramp. Een aanhoudend bombardement van negativisme, cynisme, desinformatie en rare beeldvorming", zo strooide de Sint met zwaar gepeperde noten. "Positief in het nieuws komt alleen nog waar de krant reclamegeld voor krijgt". Als typerend voorbeeld noemde hij de berichtgeving over de hierboven afgebeelde iep langs de Academielaan toen daar meer ruimte moest komen voor auto’s. Over de voortdurende maaischade en de tonnen schade door het stiekem afschaffen van de vrije ruimte rond bomen lezen we nooit iets en ook de schade aan deze iep was geen nieuws. "Die boom waait straks bij de eerste de beste windvlaag om", zo waarschuwde ik toen raadsleden die ik de foto liet zien. "En je zult zien: dát is dan wél nieuws". Nog diezelfde week waaide de boom inderdaad om. En jawel. Met een grote foto zelfs kwam de boom in de krant. Maar niet als slachtoffer van toegebrachte schade, nee, als veroorzaker van schade! De boom had een auto zelfs van het leven beroofd. En zo gaat dat systematisch al jarenlang met bomen die mishandeld worden of beroofd van hun bescherming en beschutting. Prominent en positief in het nieuws kwam pas wél een boom in de Oude Warande. Maar die boom was dan ook gekapt. Als levend wezen haalde hij nooit de krant, maar als dode materie was hij nu eindelijk de moeite waard en met een grote kleurenfoto van de afgezaagde stronk zelfs voorpaginanieuws. Tegelijkertijd werden we aanhoudend en eenzijdig getrakteerd op de rare campagne rond dit bos, zonder enig wederwoord, zoals de hier onthulde feiten en achtergronden in ‘Tilburg en zijn Oude Warande  en ‘Alarm Oude Warande’.

Niets ook lazen we over de schade aan het groen bij de Kamer van Koophandel en langs de Oprit. Daar ging het zelfs om een zeldzaam geworden groenstijl met karakteristieke kenmerken nog als bomen en struiken met smakelijk fruit, bessen voor de vogels en een verrassend kleurenpalet in alle seizoenen. Dat groen was bovendien onderdeel van een belangrijke stedelijke groenstructuur, en om die reden onderzoeksterrein van Tilburgse KNNV-leden. Die zagen dus dit onderzoeksterrein ineens met de grond gelijk gemaakt. Voor zover in geld uit te drukken bedraagt de schade hier vele tonnen. Maar wat was met een grote kop het nieuws in het Brabants Dagblad? Tonnen schade inderdaad, maar dan veróórzaakt juist door bomen!

"Een normale boom filtert jaarlijks meer dan een kilo stof uit de lucht en trakteert iedereen op zuurstof, bladgeritsel, vogelgeluiden, voorjaarsbloesem en herfstkleuren. Maar dat is allemaal geen reclamegeld genererend ondernemersbelang, maar een algemeen belang, en dus geen nieuws", zo sprak de Sint. "Het propageren van totale natuurvervreemding, gekoppeld aan extra bijlagen over geld, beleggen, auto’s, huizen enzovoort is commercieel interessanter. En helaas, de zogenaamde ‘vrije pers’ ligt volledig aan de ketting van de adverteerders", zo concludeerde hij. "Hou jij ze dom, dan houden wij ze kooplustig", zo onthulde de Sint zelfs de geheime afspraak tussen krant en adverteerders. "Er is inhoudelijk nauwelijks nog verschil tussen Brabants Dagblad en Stadsnieuws, Tilburg.com, TypischTilburg, Tilburg Magazine, T-syndicaat en al die andere reclamekanalen die in de vorm van ‘nieuws’ en ‘informatie’ alleen nog maar betaalde reclame uitkotsen".

Na deze woorden stormde een peloton gezagshandhavers de door de Sint afgehuurde zaal binnen. "Opsodemijteren" riepen ze. De zaal protesteerde heftig. "De Tweede Kamer heeft een generaal pardon afgekondigd", zo klonk het verontwaardigd, maar de Sint en zijn Pieten werden onverbiddelijk als ongewenste vreemdelingen afgevoerd. De Sint echter bleef hoopvol en optimistisch. "Hahaha", zo lachte hij nog terwijl hij geboeid werd afgevoerd, "nu doorziet echt iedereen de krankzinnigheid van de moderne reclame- en mediadictatuur". Ja, wat ontdekte ik inderdaad bij een nader onderzoek van stapels oud papier: het Brabants Dagblad wordt na één dag alweer weggegooid!".

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie

‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’

Reacties

3 reacties op “Het Brabants Dagblad”

 1. rechter hersenhelft. avatar
  rechter hersenhelft.

  je moet het allemaal anders zien
  de mens is op aarde om zich te ontwikkelen tot een beschaafd wezen
  ver weg van onze natuurlijke, wilde en dierlijke oorsprong
  om daar allemaal een beetje goed afstand van te kunnen nemen, zonder telkens terug te vallen naar dierlijke instincten en wat dies meer zij, moet al dat groen gekapt worden, zodat niets ons meer doet herinneren aan die lage oorsprong van weleer en wij vrij kunnen opstoten in de vaart der volkeren
  wij zijn immers mensen met rede en vernuft
  wij hebben de natuur niet meer nodig met ons technisch kunnen: koolstoffilters, fijnstofilters, roetfilters
  wij zullen de natuur er onder krijgen
  wij mensen, de kroon van de schepping en evenbeeld van god, zullen zegevieren over de natuur
  weleer zullen wij de boom zelfs uit gaan vinden en in fabrieken maken
  en wie zeurt er dan nog over zichtlijnen
  dan hebben wij de zichtlijnen van ons eigen kunnen als rijen bomen geplant
  wie zeurt er dan nog over een Oude Waranda
  al het oude is altijd op sterve ma dood
  een beetje euthanasie van de lijdende natuur kan echt geen kwaad
  wij mensen die moeten toch iets doen in deze totale eenzaamheid in de kosmos, waarin we zelfs niet met de dieren communiceren laat staan met elkaar
  In deze totale eenzaamheid moet je om de duivel van je oorkussen te houden, verdorie, maar een flink inspanningen verrichten, je inzetten en je handen laten wapperen
  dan maal je niet om een paar bomen

 2. Bart Schellekens avatar
  Bart Schellekens

  Je verwijzing naar 'weblogoverzicht' is hier midden in het stukje terechtgekomen. Maar verder wel frappant dat je hier een jaar eerder al wees op de innige connecties tussen Brabants Dagblad en de reclamewereld die nu nu wel heel duidelijk zijn geworden met de directeur van het BD als directeur van een groot Tilburgs reclamebureau.

 3. Henk avatar
  Henk

  Bedankt Bart, de fout is hersteld. En ik ben benieuwd wat het Brabants Dagblad vanavond van de Sint zal krijgen.