Geplaatst

Een nieuw jaar, een nieuw geluid

Je moet niet bang zijn uitgevallen als je via de media een standpunt inneemt of aandacht vraagt voor een maatschappelijk initiatief. Je weet dan dat je het risico loopt de oren te krijgen gewassen. En ofschoon openbare kastijding sinds de Middeleeuwen is afgeschaft biedt internet volop de kans dat mensen zich ook vandaag weer van harte kunnen uitleven in deze vorm van publiek volksvermaak. De jennerige en heetgebakerde reacties op diverse publieke fora geven een vrij nauwkeurig beeld van de manier waarop  mensen – vaak anoniem – elkaar menen te moeten bejegenen of een eigen kijk op een onderwerp menen te moeten geven. Het is schering en inslag dat dit gebeurt  in een jargon waar de honden geen brood van lusten. In een negatieve tijd is bashen en beledigen kennelijk enorm in de mode.

Sommige reacties op de column die ik net voor de Kerst schreef om aandacht te vragen voor het initiatief van de KinderAdviesRaad om tot 22 december cadeautjes aan te leveren voor kinderen die het het niet zo goed hebben waren een voorbeeld van negatieve stemmingmakerij. Schelden was het niet van enkele reageerders maar de poging om mijn steun voor het initatief in een kwaad daglicht te zetten door te stellen dat ik het initatief van KART zou hebben overgenomen waarmee twijfel werd gezaaid v.w.b. mijn integriteit geeft een naar gevoel. Het maakt een beetje moedeloos dat je goed bedoelde intentie om aandacht te vragen voor een onderwerp waarvan je denkt dat het schrijven van een blog extra bijdrages aan speelgoed  kan opleveren op die manier te grabbel wordt gegooid.

Nadat 22 december de uiterste inzendtermijn was verstreken leek het me dan ook beter het blog te verwijderen. Waarom zou ik het laten staan ? Zelfkastijding ? Ik dacht het niet. Die actie leidde links en rechts echter opnieuw tot protesten.‘Vrijheid van meningsuiting’ werd er geroepen en ‘je kunt niet tegen kritiek’. Wat vrijheid van meningsuiting? Wat kritiek? Wie kan mij ertoe verplichten  om ongefundeerde en tendentieuze opmerkingen voor lief te nemen?

Want een geluk bij een ongeluk is dat we sinds de Middeleeuwen wel op zijn vooruitgegaan. Want waar de vermeende zondebok destijds  vastgeklonken in de schandpaal  alle rotte eieren en tomaten maar noodgedwongen moest zien te incasseren biedt het internet de mogelijkheid – in elk geval als je zelf een blog schrijft en daar het beheer over mag voeren – om naar believen de deur voor verbale agressie, schimpscheuten en verdachtmakingen dicht te trekken. Discussie is prima, hoe meer hoe beter. Maar als het publieke debat ontaardt in een partijtje vrij worstelen dan heeft de schrijver de volledige vrijheid er een eind aan te maken.

En er is ook nog een verschil tussen blogs waarbij de knuppel in het hoenderhok wordt gegooid door een uitdagende stelling of prikkelende mening te poneren ( en eerlijk is eerlijk: daar ben ik ook niet vies van) of een blog waarbij een maatschappelijk thema heel onschuldig wordt naar voren gebracht. Bij de uitdagende stelling of mening mag je wat meer eelt op de ziel verwachten van de schrijver dan wanneer het gaat om een oproep tot liefdadigheid.

In 2011 een nieuwe mode, een nieuw geluid: kwetsen is niet verboden maar ook niet noodzakelijk want destructief.

Ik wens alle lezers van Tilburgz een gelukkig, gezond en constructief nieuw jaar.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “Een nieuw jaar, een nieuw geluid”

 1. Renee avatar
  Renee

  Beste Tine,
  Ik vind dat je in dit stuk enorm goed weergeeft hoe sommige mensen met publieke fora omgaan.
  Laat ik dit als eerste geschreven hebben. En ik begrijp ook dat 'publieke' figuren zoals politici een makkelijk doelwit zijn. Anoniem, inderdaad, maar anoniem reageren wordt hier en op andere publieke fora als mogelijkheid wel geboden. Men maakt dus simpelweg gebruik van een geboden mogelijkheid, ondanks dat het misschien niet zo netjes is. Misschien dat dit iets is wat je kan veranderen via de instellingen van een openbaar forum, maar de verruwing dwing je hiermee niet terug.
  Veel interessanter vind ik het om te weten en te begrijpen waar die verruwing vandaan komt.
  Aangezien ik niet in wonderen geloof, moet er iets zijn wat zowel negatieve als positieve reacties uitlokt. Wat dat dat 'iets' is, daar heb ik een persoonlijke mening over, maar die ga ik je hier niet geven, omdat ze niet terzake doet, het is er immers maar 1 van de zovelen.
  Door te lezen op fora zoals deze (en door bij tijd en wijle te reageren als het over een onderwerp gaat waar ik een binding mee heb), wordt er voor mij als burger een klein tipje van de sluier opgelicht over het wel en wee in Tilburg. Maar ik vraag je wel om mij als burger niet een rad voor ogen te draaien door te stellen dat sommige maatschappelijke onderwerpen 'onschuldig' naar voren gehaald worden. Want dit soort onderwerpen worden vaak alleen maar aangehaald om jezelf, je club of denkwijze aan de man te brengen.
  Kart is een waanzinnig goed initiatief, maar andere initiatieven die zwakkeren in de samenleving ondersteunen en die niet belicht worden, zijn niet minder goed, alleen worden die initiatieven vaak genomen door onbekenden. Dat is in mijn beleving het verschil.
  Als politica mag ik je niet, omdat mijn visie op onze samenleving mijlenver weg ligt van de jouwe.
  Daarmee zeg ik niet dat mijn visie DE oplossing is, maar we zullen ieder water bij de wijn moeten doen en ik ben bang dat jij daar niet al teveel voor voelt.

  Ik wens je desondanks alle goeds toe voor 2011.

 2. Ruevert: op herhalin avatar
  Ruevert: op herhalin

  Staat het toch nog op de juiste plaats. Eenieder prettige jaarwisseling toegewenst. Vooral Tine, het is niets persoonlijks maar ik houd nu eenmaal van duidelijkheid, dus ik kijk met vol verwachting naar jouw beweegredenen voor de diverse items en hoop een concrete reactie te krijgen op de vragen die van vele kanten worden gesteld.  
  ——  

  Eerdere reactie

  Tja Tine,
  als je inhoudelijk ingaat op de reacties, ontstaat er een dialoog en wederzijdse empathie. Op dat moment worden de reacties, die vragen om uitleg, vanzelf minder scherp. Jij dwingt de respondenten tot hardere woorden omdat zij al dan niet bevredigende inhoudelijke antwoorden willen lezen.

 3. Renee avatar
  Renee

  Psst Reuvert, ook voor jou hebben ze gips war (o)
  Ook voor jou alle goeds voor 2011.
  En niet teveel zure wijn drinken maar zoete 😉