Geplaatst

Multimediaal kunstwerk(een filmische ontmoeting tussen jou en mij in 4 seconden) is de titel die Martin en Inge Riebeek als ondertitel meegeven aan het kunstwerk dat ze hebben ontworpen bij het gebouw voor podiumkunsten Factorium in Tilburg.

Een plein waarop een megagroot scherm en een TVmast waarlangs een verticaal bewegende camera. In het midden een lichtcirkel met eromheen een regelmatig patroon van subtiele ledlichtstipjes. Tegen  de gevel langszij permanent veranderende teksten uit de literatuur, muziek of film. Ziedaar de formele eigenschappen van het kunstwerk ‘Between You & Me’. Meer dan deze uiterlijke kenmerken raakt  Between You & Me als de metaforische brug die dit interactieve kunstwerk wil slaan tussen mij en de ander.

Ga op de stip staan. Kijk omhoog en zie op het scherm hoe ‘one moment of fame’ je deel mag zijn. Eén seconde de schaamte voorbij mag je je sterallures bevredigd zien op een flitsend billboard om je daarna ogenblikkelijk opgenomen te zien in de wereld om je heen, één met de mensen op het plein  waar je onderdeel van bent.
De heen en weer zoevende camera koppelt de steeds nietiger wordende stipstaander moeiteloos in de context van een groter geheel met langszij de mooiste woorden, de fijnzinnigste gedachten uit het cultureel erfgoed. Herinnering aan vergeten snoepjes met op elk een andere tekst: speciaal voor jou.
Between You&Me is een interactief kunstwerk, het dynamiseert zijn omgeving, van kijkers maakt het spelers. De link naar het Factorium wellicht? Want een opleiding podiumkunsten is natuurlijk een kweekvijver van spelers die zich die ene (en zelfs te herhalen) seconde van illusoir stardom niet laten ontgaan.
Maar vooral is het de ontmoeting: de ontmoeting van mezelf met die ander,met  mijn omgeving. Ik sta daar,schijnbaar alleen, een luttele seconde midden op dat plein, die stad waar ik dan (en nu) deel van ben: de camera zwenkt omhoog en in no time zie ik me omringd door al die anderen die met me mee bewegen op het plein, mijn speelkameraden. ‘De anderen’ zijn geen bedreiging zoals sommigen ons willen doen geloven maar partners om me heen, teamgenoten.
Als er niemand op het plein is wordt het kunstwerk gevoed door videobeelden die regelmatig door een andere gastcurator worden samengesteld en waarbij heel de stad mag meedoen om het lege scherm te vullen. Between You &Me is een zeer terechte titel van een kunstwerk dat voor de stad een podium wil zijn.

Kunstwerk: Between You & Me (2010)
Kunstenaars: Martin en Inge Riebeek
Locatie: entree Factorium Koningsplein Tilburg

Vandaag werd bekend dat het kunstwerk Between You & Me is genomineerd voor de Brabantse straatkunsprijs.

http://www.brabantsestraatkunstprijs.nl/ Stemmen kan tot 17 oktober

 

Reacties

14 reacties op “Between You & Me”

 1. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Mooi dat Between You & Me in finale staat voor Brabantse Straatkunstprijs .www.brabantsestraatkunstprijs.nl
  stemmen kan tot 17 oktober
  In Tilburg is afgelopen jaren dankzij KORT een uitstekend kunstbeleid gevoerd dat landelijk de aandacht trok en geroemd werd.Helaas bezuinigingen……

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  En nou hebben ze nog gewonnen ook! Met met een overdonderende meerderheid zelfs. Straatkunstprijs Brabant voor Between You & Me. Proficiat voor Martine en Inge Riebeek, proficiat voor Tilburg en voor de bekwame en deskundige adviseurs die het KORTbeleid in Tilburg al die jaren zo geweldig hebben neergezet.

 3. Shoarma Is Döne avatar
  Shoarma Is Döne

  Tine Toch…!!!
  Er rust een embargo op dat nieuws tot 22 november en nu ga jij dat al verklappen?! 
  Je kunt tegenwoordig ook niemand meer iets toevertrouwen…
  Zucht…

 4. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Gooi het er gauw allemaal weer af. Ik heb niks gezien.

 5. Tine avatar
  Tine

  Met dubbeldekker kwam kunstenares Inge Riebeek vanmiddag met pers en gasten bij Factorium voor huldiging. Winnaar werd daar publiekelijk bekend gemaakt.

 6. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Shoarma
  Je had die domme fout van dat embargo tot 22 oktober in het persbericht vd organisatie natuurlijk ook gezien en je plakt er nog maar een maandje extra bij.
  Maakt helemaal niets uit: het belangrijkste is de uitverkiezing. Dat is natuurlijk prachtig.

 7. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  Dag Tine, Ben je er van op de hoogte dat het kunstwerk Between You and Me ook wordt gebruikt als reclamezuil? Een opmerkelijke aktie van 'guerilla-marketing' waarbij op het beeldscherm bedrijfsreclame verscheen, maakte ik vorig jaar mee tijdens de TIK-week. De gemeente, de Rabobank, de website tilburg.com en een aantal cafés organiseerden toen een 'Virtuele studentenrace', een soort speurtocht waarbij een mooie prijs was te winnen. Die race begon bij de studentenverenigingen. Daar was het Rabo Promo Team aanwezig met een bluetoothzender. Via die zender kregen de studenten een bericht op hun mobiele telefoon waarin was beschreven hoe ze konden deelnemen. Om kort te gaan: de race eindigde bij het multimediale omgevingskunstwerk Between You and Me. Op het grote LED scherm, dat onderdeel uitmaakt van het kunstwerk, is toen het logo van de Rabobank getoond en de laatste opdracht: het beantwoorden van vier 'typisch Tilburgse' vragen. De vier beginletters van de antwoorden vormden een codewoord dat zo snel mogelijk doorgebeld moest worden met de Rabobank. Het codewoord was 'Rabo'.  Allemaal leuk en aardig, maar is deze marketingstunt eigenlijk niet een vorm van piraterij? Is er iets vastgelegd over het gebruik van het beeldscherm? Wie zit daar achter de knoppen?

 8. Ted avatar
  Ted

  Hein, Hein, Hein…wij weten allemaal wie er achter de knoppen zit. Zijn naam begint met een T…

 9. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Mooi dat Hein van der Schoot deze website toch ook weer interessant vindt. En Tom heeft er weer zin in zo las ik. Maar wat bezielt 'Jubeltine'? Slechts een paar korte reacties hier onder een column van al maanden geleden. Waarom niet een nieuw stukje, een nieuwe juichende lofzang met alle recente actualiteit? En waar blijven bijdragen van overige raadsleden? Durven ze op dit “podium voor debat” het debat niet meer aan, zijn ze bang voor nog betrokken Tilburgers, mijden ze liever het contact met de kiezer? 
   
  En waar is Cees van Raak? In april/mei elke dag en nu helemaal niets meer. En waar zijn de andere dichters? Hoe is het met Ko de Laat? En kan Erik Hannema niet frequenter hier publiceren? Kan Shoarma de kwaliteit van zijn reacties niet eens samenpersen in een paar onvergetelijke columnistische hoogstandjes? En zijn er geen fotografen die aan deze bijzondere site bijzondere beelden willen toevoegen? Misschien Paul Bogaers? En wil Hein van der Schoot hier niet nog eens zijn grondige analyses plaatsen? Of andere schrijvers, poëten, tekenaars? De huidige situatie kan natuurlijk echt niet. Het lijkt deze dagen bijna de eigen website van Henk Kuiper. Kom op columnisten, dichters, raadsleden, beeldkunstenaars. We wilden toch dat TilburgZ in de lucht bleef! En daar is meer voor nodig dan alleen financiële bijdragen

 10. Shoarma Is Döne avatar
  Shoarma Is Döne

  Hmmm, Henk…
  Wat vind je van een écht eigen website? HenkKuiper.NL …?

  Ik wil 'm voor je maken…!
  Kost je ong. 120 dollar per jaar (webserverkosten die ik natuurlijk niet ga betalen. Maar wie-weet Omroep Brabant? 🙂 Of een paar donateurs die dat bedrag voor jou willen opbrengen?). 
  Ik maak 'm zo dat jij heel eenvoudig je eigen (ook de bestaande) content, mét schermvullende fotopresentaties en/of video EENVOUDIG kunt toevoegen.
  En ik zeg je toe dat er een prominente link naar jouw site komt op de voorpagina van Tilburg Virtueel.
  Ik weet zeker dat Tom dat ook doet.

  Zeg maar wat je van het idee vindt…

 11. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Wat een aanbod Shoarma! Maar al heb ik dan wellicht een enorme eigendunk, het eerste wat er bij me opkomt is toch 'te beperkt, te eenzijdig'. Zoiets als een krant met maar één redacteur. Hebben we op Internet al niet zat eigen 'krantjes' en websites? Is er behoefte aan nog meer? Toen ik voor deze website werd gevraagd vond ik het aantrekkelijke van TilburgZ dat het behoorlijk divers was en allerlei geluiden hier waren vertegenwoordigd. Dat dit later minder werd vond ik heel jammer. Meer diversiteit en meer verbreding hier zie ik meer zitten dan verder uiteenvallen in nog meer eigen websites met allemaal een nog beperkter geluid. Ik zie meer in bijvoorbeeld 'Tilburg virtueel', 'TilburgZ', 'Tilburgers' en de in die of nog andere sites geïnvesteerde energie en creativiteit bundelen tot een website over Tilburg die dan echt voor heel Tilburg een begrip is. En liever daar een hoekje 'Henk Kuiper', dan ook Henk Kuiper weer zijn eigen website en eigen privé podium. Maar nogmaals: "het eerste wat er bij me opkomt". Ik zal er verder en dieper over nadenken.

 12. Shoarma Is Döne avatar
  Shoarma Is Döne

  De reden van mijn aanbod was beslist niet om je bij TilburgZ weg te halen. Integendeel. Je blogt hier gewoon lekker door. 
  Maar de voordelen van een eigen site zijn:
  – een presentatie van jouw content op de wijze die jij wilt. En dan gaat het niet in de laatste plaats om jouw uitgebreide foto-archief. Tom kan er niet aan beginnen (denk ik; Tom?) om dat allemaal te herbergen en die foto's ook toonbaar (hoge resolutie; schermvullend) te presenteren.
  – de kracht van internet is nu juist dat het ál die afzonderlijke 'krantjes' met elkaar kan verbinden. Dus en Tom, en ik en jij zelf in jouw eigen blogs op TilburgZ – en wie dan ook (tilburg.nl, grijns) – kunnen altijd doorlinken naar jouw 'krantje'.

  Kortom, een eigen 'creatie' op het web is niksnie ijdeltuiterij. Het biedt extra mogelijkheden (even afgezien van het feit dat je op je eigen site nevernooitnie gecencureerd kunt worden 🙂
  Want zoals ik je eerder vertelde: op Tilburg Virtueel zou je geen schijn van kans maken om dagelijks door te blijven zeiken over T's, corruptie en wat dies meer zij…:-))
   

  Enfin, denk er maar over na… maar laat jouw foto-archief en jouw lyrische proza tot bloei komen!

 13. Shoarma Is Döne avatar
  Shoarma Is Döne

  Met een mooie fotopresentatie bedoel ik bijvoorbeeld dit… (klik daar op het schermvullend-icon).
  Maar een voorbeeldje hoor. Er zijn nóg mooiere fotopresentaties…

 14. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  De foto's die ik bij het stukje Fotogaleries voor Henk plaatste zijn van hoge resolutie en worden als je er op klikt beeldvullend getoond. Afhankelijk van de resolutie waarin het is ge-upload, en de grootte van je scherm. Bedoel je zoiets Alard?
   
  Met de upgrade naar de nieuwe site zal ik nog eens kijken naar meer mogelijkheden.
   
  En Henk, vat dit vooral op als een stimulans om er weer eens met je fototoestel op uit te trekken. Misschien wil je dan met ons de resultaten delen.