Geplaatst

eerste prijs voor de hangende tuinen

Voorstel PvdA over hangende tuinen (groene daken) Tilburg wint landelijk eerste prijs als beste initiatiefvoorstel 2007.

Voorstel PvdA over hangende tuinen (groene daken) Tilburg wint landelijk eerste prijs als beste initiatiefvoorstel 2007.

Het initiatiefvoorstel van de PvdA Tilburg om groene daken aan te leggen in de stad heeft de eerste prijs gewonnen als beste raadsvoorstel 2007.  De verkiezing ‘Het beste initiatiefvoorstel 2007’ is georganiseerd door Raadslid.NU en het Actieprogramma Lokaal Bestuur. Zaterdag 29 september 2007 maakte staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken de winnaar bekend op het op het raadsledencongres in Ede.

De jury van deze verkiezing had drie initiatiefvoorstellen van raadsleden genomineerd om kans te maken op deze titel.Het voorstel van PvdAraadslid Tine van de Weyer uit Tilburg werd gehonoreerd met de eerste prijs, de tweede prijs ging naar een onderzoek naar communicatie- en participatietrajecten in Amersfoort en de derde prijs naar de verplaatsing van een milieupark in Andel door een raadslid uit Zwolle,

Het voorstel aan de gemeenteraad was een haalbaarheidsonderzoek te laten doen naar de toepassing van groene (substraat)daken in Tilburg en daktuinen. Met de aanleg van hoogwaardige kwalitatieve groene daken kan een economisch, ecologische en esthetische drieslag worden gemaakt. In economische zin wil het zeggen dat er minder energiekosten nodig zijn omdat een groen dak een isolerende werking heeft, dus minder verwarmingskosten en in warme zomers minder airco. In ecologische zin zijn groene daken interessant omdat er nieuwe biotopen op daken zullen ontstaan waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Dat groene daken in esthetische zin  mooier zijn dan gote zwarte of grijze vlakken dakbedekking is evident.Het haalbaarheidonderzoek heeft het College inmiddels uitgevoerd en het eerste groene dak nav het initiatiefvoorstel zal binnenkort worden aangelegd op het dak van de kantine van het sportcomplex Gudok. Ook is het de bedoeling dat minimaal 10% van de nieuwbouwwoningen in Tilburg noordoost worden voorzien van groene daken.

De jury heeft het volgende over het initiatiefvoorstel in haar rapport opgenomen:

Dit originele initiatiefvoorstel heeft tot doel gehad het stedelijk groen in Tilburg een kwaliteitsimpuls te geven door het effectief en actief bevorderen en stimuleren van de aanleg van (substraat)daktuinen bij bedrijven, kantoren, woningbouwcorporaties en particulieren. Het initiatiefvoorstel is erg origineel, goed uitvoerbaar en goed voorbereid. Het plan kent ambitie omdat het veel verder wil gaan dan de standaard groenvoorziening. Zo brengt het voorstel economische, ecologische en esthetische voordelen met zich mee. Omdat de stad Tilburg veel ambities heeft, vindt de jury het knap dat de indieners erin geslaagd zijn om met hun voorstel bij te dragen aan dit ambitieniveau. Positieve resultaten zijn er reeds geboekt doordat het plan is opgenomen in het groenstructuurplan waardoor het nu structureel geregeld is voor de gehele stad Tilburg. Daarnaast hebben diverse maatschappelijke groeperingen zich volledig achter het plan geschaard, net als de provincie Noord-Brabant.

zie ook: ‘De hangende tuinen van Tilburg’

ill.: dak parkeergarage Duitsland

Alle berichten van deze auteur

Reacties

22 reacties op “eerste prijs voor de hangende tuinen”

  1. Arjen Roos avatar
    Arjen Roos

    Het is ook financieel goed onderbouwd: bedrijven, kantoren, woningbouwcorporaties en particulieren mogen het zelf betalen.

  2. Tine van de Weyer avatar
    Tine van de Weyer

    Financiering is natuurlijk complex.Jij, beste Arjen, kent als boekuitgever naturlijk Vondels uitspraak ' de cost gaet voor de baet'.
    Groene daken: Lagere energiekosten want minder verwarming/airco, betere luchtkwaliteit, mooiere stad, grotere biodiversiteit. Met een eindigheid van energiebronnen (en o.a. daardoor energielasten die autonoom stijgen) mogen we best wel nadenken hoe die toenemnde kosten te bestrijden. Als dit voorstel niet alleen een economisch maar ook een ecologisch en esthetisch rendement heeft is er dus een drieslag gemaakt. Ik ben bijzonder blij dat niet alleen het College in Tilburg besloten heeft plannen te ontwikkelen hoe financi

  3. Paula (http://ideeid avatar
    Paula (http://ideeid

    Wow, Tine, wat leuk dat je voorstel genomineerd is! Van harte gefeliciteerd hiermee! Wanneer wordt bekend gemaakt welk van de drie genomineerden wint? En levert je dat ook wat op? In ieder geval echt erg leuk!

  4. Tine van de Weyer avatar
    Tine van de Weyer

    Zaterdag 29 september 2007 zal op het Raadsledencongres:

  5. Paul van Est, milieu avatar
    Paul van Est, milieu

    Beste Arjen,

    Groene daken zijn economisch rendabeler dan gewone daken, dus inderdaad mogen bedrijven en kantoren het zelf betalen. Als je de voornemens van het college goed gevolgd hebt, weet je dat ze voornemens zijn om voor particulieren wel een stimulerings-subsidie ter beschikking te stellen.

  6. Marjo Frenk avatar
    Marjo Frenk

    Namens GroenLinks gefeliciteerd Tine.

  7. Frans de Laat avatar
    Frans de Laat

    Tine,
    Gefeliceerd, ik hoop dat je zaterdag wint! En ik hoop ook dat onze ontmoeting vandaag in Brussel met minister van mobiliteit Pascal Smet nog meer goede idee

  8. Frans de Laat avatar
    Frans de Laat

    "Gefeliciteerd", bedoelde ik te zeggen

  9. Jaques avatar
    Jaques

    Heb je jezelf genomineerd, Tine?

  10. Tine VDW avatar
    Tine VDW

    Uiteraard niet, jacques,dat is onmogelijk.Je leest het niet goed of je wilt het niet goed lezen.Voor alle duidelijkheid:
    Alle raadsleden in Nederland kregen een uitnodiging een voorstel in te sturen. Een onafhankelijke jury, lees het stuk hierboven, heeft uit de dertig inzendingen die binnenkwamen een keuze gemaakt en de drie nominaties gedaan

  11. Jaques avatar
    Jaques

    Heb je jezelf ingezonden, Tine?

  12. Tinus avatar
    Tinus

    @jaques

    is daar iets mis mee Jaques, als je een goed plan hebt gemaakt om dat dan in te sturen?

  13. Jaques avatar
    Jaques

    Nee hoor, niks mis mee, integendeel, ijdelheid is een van de slechte eigenschappen die je moet bezitten om een goed politicus te worden. Die Tine gaat 't wel maken…

  14. Tinus avatar
    Tinus

    Jaques, je bent een worstebroodje.

  15. Trijntje avatar
    Trijntje

    Ja, Tinus, Jaques is zeker een cda-er, die scharen zich allen onder het motto: Ijdelheid is des duivels oor kussen.

  16. Paul van Est avatar
    Paul van Est

    Het luidt (aan de Ringbaan West bijvoorbeeld): "Ledigheid is des duivels oorkussen"

  17. netty avatar
    netty

    GEWELDIG TINE,
    VAN HARTE GEFELICITEERD MET DEZE WELVERDIENDE ONDERSCHEIDING!!

  18. Paul van Est avatar
    Paul van Est

    Tine,

    Van harte. Maar het is nog een plan. Nu nog een schepje er bovenop om ook veel groene daken te realiseren. Onze steun heb je.

  19. Frans de Laat avatar
    Frans de Laat

    Tine, Van harte gefeliciteerd met je onderscheiding! Creativiteit en praktisch inzicht zijn eigenschappen van een kunstenaar. Maar ook in de politiek kunnen ze goed van pas komen. Wat mij betreft mogen er meer kunstenaars de politiek in (en meer politici kunstenaar worden).

  20. Tine van de Weyer avatar
    Tine van de Weyer

    Tot mijn groot plezier kan ik meedelen dat het voorstel voor de hangende tuinen in Tilburg tijdens het raadsledencongres de eerste prijs heeft gewonnen als beste initiatiefvoorstel 2007.

    In een nieuw weblog een dezer dagen meer hierover.

  21. Paula (http://ideeid avatar
    Paula (http://ideeid

    Heel erg goed, Tine! Van harte gefeliciteerd met deze mooie eerste prijs! Je hebt het verdiend!

  22. www.ilburg.nl avatar
    www.ilburg.nl

    Linksrechtsuithetmiddenvandeflankvanbovenof benejeroodwitblauwgroenbruinpimpelpaars gestreeptdownstairsupstairshalfleeghalfvol bollekeskubussenpolkadottenkatofhondgereformeerdro whatever, gefeliciflapstaart.
    Theo.