Geplaatst

VERJAARDAG 2

Op 22 oktober 2007 schreef ik op Tilburgz een column over mijn dochter die destijds op 27 oktober haar achttiende verjaardag vierde. Morgen 27 oktober 2010 wordt ons kind eenentwintig en terwijl zij in de collegebanken van de Utrechtse Universiteit schuift en zich twijfelend afvraagt of en hoe ze met de gekozen studie verder kan in het leven gaat haar moeder naar de Wapenbroeders om de 66e bevrijding van Tilburg te herdenken.

Een citaat uit de column van drie jaar geleden:

‘De vrede die met haar geboorte even leek door te breken heeft haar gezicht geschroeid aan een samenleving die meer dan ooit uit elkaar dreigt te vallen. De van onwrikbaar beton opgetrokken fysieke muur die ooit Oost en West van elkaar scheidde werd binnen no time geslecht. De werelden die in Nederland  vandaag de dag met de rug naar elkaar leven: die scheidslijn, die muur van wantrouwen en miscommunicatie, het verzet en de intolerantie is veel massiever en veel moeilijker af te breken dan de Berlijnse muur van toen.’

Terwijl ik – zoals elk jaar en ook nu in 2010 – rond haar verjaardag opnieuw reflecteer op het kostbare leven dat 21 jaar geleden het daglicht mocht zien hoor ik de nieuwe premier Rutte de regeringsverklaring uitspreken. En luister ik naar een overheid die  zich op vele sociaal-maatschappelijke terreinen terugtrekt, die de scheidslijn tussen arm en rijk groter maakt en die het gedogen tot handelsmerk heeft gemaakt.

En zie ik een samenleving die het beeld van intolerantie en scepsis in de afgelopen drie jaar bijzonder heeft verergerd. Zie ik in een rijk land misnoegde, boze en ontevreden burgers met verbale knuppels die overal rondom zich gevaar en bedreiging zien. Zie ik brutale apen in het verkeer en in het publieke domein die zich van god noch gebod meer iets aan trekken, een samenleving op drift. Zie ik politici die met onbeschofte oneliners in de frontlinie plaats hebben genomen, die het vuurtje van de haat op een weinig subtiele manier weten aan te wakkeren. Met GeenStijl als opgehitste waakhond van de publieke opinie.

‘We moeten snoeien om te groeien’, hoor ik Rutte zeggen. En óf er gesnoeid word. Rigoureus snoeien op cultuur, poëzie, muziek en dans, op schoonheid en verwondering waarmee de groei van agressie, geweld en haat tegen de klippen geborgd kan worden, de  groei van de kloof tussen arm en rijk vergroot en waarbij het Brabantse cultuurmotto ‘de kunst van het samenleven’ een steeds ijlere stip op de horizon wordt.

Mijn lieveling Irene,vredestichtster, wordt morgen 21. Zou vrede ook een linkse hobby zijn?

De volledige column uit 2007 is te lezen op de oude website van Tilburgz:

https://www.tilburgz.nl/poov/weblog.php?cmd=show&weblog_id=1476&columnist_id=92&category_id=1&start_id=20

Alle berichten van deze auteur

Reacties

16 reacties op “VERJAARDAG 2”

 1. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Vrede een linkse hobby? Ik denk het niet, Tine, als ik zie hoe partijen als PvdA en GroenLinks allochtonen jarenlang hebben doodgeknuffeld en daarmee autochtonen de gordijnen in hebben gejaagd. Jullie worden bedankt.

 2. Shoarma is (meer en avatar
  Shoarma is (meer en

  Herr Aldi…
  Doodgeknuffeld?
   
  Ik zie ze nóg voor me. Jonge Marokkaanse 'gast'arbeiders met een zelfde middelbare schoolopleiding als ik zelf, 7 nachten per week 10 uur lang ploeterend in de kersencampagne van conservenfabriek 'Van Wagenberg Festen' in Heusden. Gehuisvest in erbarmelijke woonkazernes. Ik werkte daar twee weken en ging vervolgens al dat zuur verdiende geld verbrassen in Blankenberge.
   
  Ik zie ze nóg voor me, die Turken, Marokkanen, maar ook Spanjaarden en Italianen. Na een lang en zwaar werkzaam leven hier in Nederland inmiddels met een kapotte rug of erger, voor even in de WAO om vervolgens afgeschat te worden en opnieuw – nu kansloos – de arbeidsmarkt te worden opgestuurd.
  Ik schrijf begin 70-er jaren tot pakkumbeet, de volle negentiger jaren.
   
  Ja, de verpaupering van de oude volkswijken heb ik ook gezien. En ja, ook de manier waarop 'autochtonen' ontheemden in hun eigen wijken.
  En dat ligt volgens jou, Herr Aldi, allemaal aan dat doodknuffelen van die gastarbeiders?
  Die andere politieke partijen hebben hun handen schoon, Herr Aldi?
   
  Ik kom nog wel eens bij mijn oude buurman. Een Turk, die tot zijn 65-e gewerkt heeft. Destijds kon ik redelijk goed communiceren met hem. Hij beheerste het Nederlands mondeling uitstekend.
  Inmiddels begrijpt hij mij nog maar nauwelijks en hem kan ik al bijna helemaal niet meer verstaan. Hij komt al jaren uitluitend nog in aanraking met allochtone 'land'-genoten. Het Nederlands is hem eenvoudig weg ontsnapt.
   
  Ja, misschien laat hij 'ons Nederlanders' wel een beetje links liggen. En wij hem rechts.
  Maar doodgeknuffeld is hij nooit. Daar was ie altijd ook veel te trots voor…

 3. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Baaizewee, bedankt voor je mooie verhaal, Tine…!

 4. Renee avatar
  Renee

  Inderdaad, een erg mooi verhaal en een erg mooie naam 'Irene'.

  te?ekkürler!

 5. Herr Aldi, Tilburgse avatar
  Herr Aldi, Tilburgse

  Ik zal de inzet van 'gastarbeiders' nooit in twijfel trekken, wel het klimaat dat PvdA en GroenLinks hebben geschapen, met name in de jaren '80. Nooit mocht je van deze partijen je mond opentrekken over onaangepast gedrag. Verder hebben ze nooit naar deze mensen omgekeken, behalve in verkiezingstijd.

 6. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Hoe oud was jij in de jaren 80, Herr Aldi? Sprekend namens de Tilburgse Koerier nog wel?
  (Oeff, geen goede binnenkomer. Immers, nóóit iemand aanspreken op zijn afkomst)
   
  "Het klimaat dat de PvdA en GroenLinks hebben geschapen, met name in de jaren '80"…?!
  Aldert, nu moet je écht even je hersens gaan spoelen.
  Want dit wordt een beetje blasfemisch.
   
  Ok, het moge duidelijk zijn dat de politiek – en niet allééen de politiek overigens – de 'problematiek van de multiculturele samenleving' gruwelijk heeft onderschat, wellicht zelfs ontkend. Maar dat gold allesbehalve alléén de PvdA en GroenLinks. Zelf heb ik zelfs nog steeds de indruk: die zelfs in de minste mate.
  Maar je hebt gelijk: zij ook.
   
  Maar dat uitgerekend een zich journalist noemdende bladvuller ergens een klok heeft horen luiden en links-foben en vooral PvdA-haters begint na te blaaskaken, is buiten proportie.
   
  Ja, ik word weer wat grover in mijn taalgebruik nu. Ik ben dan ook vreselijk boos!
  🙂 (zucht, ok, even afkoelen..)
   
  Zelden heb jij mij kunnen betrappen op een al te erg uit de hand gelopen liefde voor de PvdA. Maar nu neem ik het voor ze op: jouw uitspraken zijn niet gebaseerd op feitelijke kennis, nochy worden zij door jouw onderbouwd. Een journalist onwaardig.
   
  Mocht jij van PvdA en GroenLinks 'nooit je mond opentrekken over onaangepast gedrag'?
  Ja, in het vóór-Fortuynistische tijdperk lagen discrimerende uitspraken t.a.v. de door mij bedoelde gastarbeiders nog zéér gevoelig. Die kutmarokkaantjes moesten toen nog geboren worden, overigens.
  Heb jij echter nooit iets van meegekregen, want toen woonde jij nog in dat refo-dorpje, waar ze nog nooit een uitheemse arbeider hadden gezien. Laat staan een met 'onaangepast gedrag'.
  (Oeff, geen goede voortzetting. Immers, nóóit iemand aanspreken op zijn afkomst)
   
  Overigens en dit voor de correctheid: Fortuyn legde behoorlijk de zere vinger op het falen van de politiek en ja, hij richtte zijn pijlen volop op de PvdA. Maar uitsluitend uit verkiezingspolitie4ke overwegingen. Ook was hij zeker geen potentiële bekeerling tot de Islam. Maar hij zou zich werkelijk omdraaien in zijn graf, indien hij alle blaaskaken die 'in zijn geest' dit soort uitspraken lopen te doen, nog zou kunnen horen.
   
  "Ik zal de inzet van ‘gastarbeiders’ nooit in twijfel trekken".
  Nee, misschien meen je het nog ook, maar ik vrees dat zij jouw uitspraken wél in twijfel trekken.
  En het moge duidelijk zijn, Aldert, met mijn instemming.
  (Oefff, geen goed einde: nooit de goede bedoelingen van iemand in twijfel trekken).
  Waarvan acte…

 7. Renee avatar
  Renee

  @Shoarma, "menneke" ik begin van je te houden. (platonies dan he ;-)) Zeker als je schrijft: "Fortuyn legde behoordelijk de zere vinger op het falen van de politiek en ja,…………………………………………
  ………………………….
  ……………………………………….
  Maar hij zou zich werkelijk omdraaien in zijn graf indien hij alle blaaskaken die 'in zijn zijn geest' lopen te doen, nog zou kunnen horen."

  Want,…de kern van Fortuyns betoog wbt de islam is dat hij pleit voor een dialoog tussen culturen (met name de westerse en de cultuur van de islam om tot wederzijds begrip te komen!

  Hehe, eindelijk!

 8. Godelieve Engbersen avatar

  4 november heel veel dialoogtafels, zoek deze eens op, en voel je welkom mee te dialogiseren..

  Verrassend raak, wat raakt jou!
  😉

 9. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Je geeft het zelf al aan. Je moet iemand nooit aanspreken op zijn of haar afkomst. Je haalt zo meteen je eigen betoog volledig onderuit. Je reactie is dan ook niet serieus te nemen.

  Ongelooflijk dat je zo boos kunt worden op mensen met een andere mening dan jij over een partij, waar je zelf weinig mee hebt.

  Ik weet dat ik er ontzettend goed uitzie voor mijn leeftijd :-P, maar in de jaren ’80 was ik toch echt in staat om zelfstandig na te denken.

  Jammer dat kritiek op de PvdA en (de voorlopers van) GroenLinks kennelijk niet is toegestaan op deze site, in ieder geval niet door jou. Het gaat goed met de tolerantie in Nederland. Gek hè, dat Wilders momenteel zo populair is?

 10. THEO avatar
  THEO

  LINKSE HOBBY!!!11 ALBERT VD BURGT VOOR PRESIDENT!11

 11. Hans van Zeeland avatar

  Jammer dat Herr Aldi niet tijdig onderkende dat Tine van de Weyer graag een flink shot 'ironie' in haar columns stopt.
   
  Had een hoop gekrakeel in deze kolommen gescheeld.

 12. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Gekrakeel kan toch ook gewoon léuk zijn, Hans? Waarom moet in Tilburg toch altijd maar de gezélligheid de boventoon voeren? 😉

 13. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Aha… "Kritiek op de PvdA (…) niet toegestaan op deze site, in ieder geval niet door jou"…!
  Dat was nu juist mijn punt. Welke kritiek in godsnaam? (dat laatste moet jou toch aanspreken? 🙂
   
  Ah,ik weet het al weer, je bedoelt dat de PvdA, PSP, PPR, EVP en CPN die migranten doodknuffelden…
  En dat Wilders daarom nu zo populair is.
  Wat fijn voor je dat jij straks kunt zeggen dat je daaraan hebt mogen bijdragen.
  "Back to groundcontrol: over en uit"

 14. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Irene, proficiat met je 21-e verjaardag…!
  Tine, proficiat met je dochter…!

 15. Frank van Schaijk avatar
  Frank van Schaijk

  Heel ironisch, zo'n oud-links geluid. Rechts is slecht want is lomp, durft zomaar brutaa
  Verkeerde meningen te uiten, is ijskoud aan het snoeien, schreeuwt alleen maar hersenenloze dingen en heeft zelfs, o gruwel, websites die wel eens een ander geluid laten horen.

  En uiteindelijk staat het er dan: rechts betekend oorlog, aangezien vrede een linkse hobby is. Netjes verpakt als retorische vraag natuurlijk.

  Andere linkse hobbys zijn natuurlijk redelijkheid, tolerantie, zachtmoedigheid, poëzie lezen en rechtvaardigheid.
  Hoe zwart-wit wil je het hebben zeg. Gelukkig zijn dit soort uitingen van morele superioriteit tegenwoordig volkomen achterhaald, hoewel het nog niet tot iedereen schijnt door te dringen.

 16. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @frank:
  Doet me denken aan een oude 'columnn' waar de term de blauwe bal in voor komt 😉