Geplaatst

VAKvrouwen en VACvrouwen

Willem II is één van de zes clubs die vanaf de start van de eredivisie vrouwen in 2007 aan de competitie deelnam. Vandaag werd bekend dat de clubleiding heeft besloten met ingang van volgend seizoen de vrouwen aan de kant te zetten en niet meer deel te nemen aan de eredivisie vrouwen. Naar eigen zeggen kan de club het benodigde budget niet langer vrijmaken. Willem II geeft prioriteit aan de terugkeer van het ‘beloftenteam’ bij de mannen.
Willem II zegt in een persbericht de beslissing te betreuren, maar ziet zich om financiële reden genoodzaakt tot deze maatregel. “Mede omdat ook de hoofdsponsor van het vrouwenteam heeft besloten haar bijdrage van € 70.000,- te stoppen.”  

In 2009 was ik erbij toen de voetbalvrouwen van Willem II de emancipatieprijs 2009 in de raadszaal kregen uitgereikt. Ik zie ze nog zitten: vol trots op hun bloeiende carrière die in het hele land werd opgemerkt. Geen tijd meer hadden ze voor een glaasje jus want de meiden moesten direct na de felicitaties linea recta op weg naar Heerenveen waar ze helaas de landstitel op het nippertje aan zich voorbij zagen gaan.

Een van de andere genomineerden voor de emancipatieprijs 2009 was de VrouwenAdvies Commissie Wonen( VAC). Bij de oprichting van de VAC in 1973 waren vrouwen als huishoudelijk ZZPer degenen die het beste konden aangeven wat wensen en behoeftes waren van de inrichting van het huis.De VAC gaf dan ook op grond van ervaring jarenlang nuttige en praktische adviezen bij tal van bouwprojecten over de inrichting van keukens, toilet, badkamers maar ook de logische plek van deuren en veilige looproutes. Er is wat betreft het huishoudelijk werk wel wat veranderd maar in het algemeen zijn vrouwen nog steeds de huishoudelijke  hoofdaannemer. En zouden op grond daarvan recht van spreken mogen hebben. Ze deden dat voor een appel en een ei: meer dan administratiekosten werden niet gerekend.En het is alsof de duvel ermee speelt: vorige week werd na een bestaan van 38 jaar ook de stekker uit de VAC  getrokken. Tilburg kan de € 6.000, subsidie niet meer ophoesten en ook de corporaties laten het afweten.

Met het toekennen van de emancipatieprijs 2009 aan de vakvrouwen van Willem II en met de nominatie van de VACvrouwen erkent Tilburg het belang van de vrouwen met een voorbeeldfunctie. In februari 2011 ziet de werld er ineens heel anders uit en worden de VACvrouwen terug naar het aanrecht gestuurd. Niet om te kijken of het ergonomisch verantwoord is geconstrueerd maar om er koekjes op te bakken. En vervolgens  krijgen de veelbelovende vakvrouwen van Willem II twee dagen later ook een ander vak  aangeboden. Dat van Willem II-babes op de tribune om het ‘beloftenteam’ van de mannen toe te juichen. Een verantwoorde investering want zonder vrouwen zijn de mannen van Willem II nergens.

In 2011 zijn we terug bij af.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

10 reacties op “VAKvrouwen en VACvrouwen”

 1. wim avatar
  wim

  met dank aan jouw PvdA Tine!

 2. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @ Wim Zonderachternaam:
  De PvdA heeft met een motie de VAC onder de aandacht gebracht bij de begrotingsbehandelingen, heeft nadien nogmaals de wethouder hierop aangesproken en afgelopen week dit onderwerp geagendeerd in het overleg met de corporaties. De uitkomst is tot nu toe helaas negatief.

  Het wegbezuinigen door Willem II van het vrouwenelftal heeft de PvdAwoordvoerder Sport aangekaart bij de Willem II directie maar dit contact is zo recent (gisteren) dat er nog geen resultaten zijn geboekt.

  dus ik zou zeggen: stuur uw gram richting WIIdirectie en wethouders om de druk wat op te voeren.

 3. Wim Zonderachternaam avatar
  Wim Zonderachternaam

  Nu wordt hij mooi. We hebben politieke partijen om die druk te zetten. VAC stond toch in het asociale coalitieakkoord waar jouw PvdA voor getekend heeft om jut en jul (Jan en marieke) hun baantje te laten houden!

 4. Mark Hilgers avatar
  Mark Hilgers

  Dus Willem II moet een vrouwenteam bekostigen met geld wat er niet is. Het zal wel zijn dat ik niks er van snap, maar dat was toch wat de politiek en dus de PvdA de club verweet afgelopen zomer.

 5. Astrid van de Wetering avatar
  Astrid van de Wetering

  Een waar woord, Tine. Want hoe je dit verder ook went of keert, en al het politieke gestechel even terzijde, waar het toch maar mooi op neer komt is dat een stel tóp voetbalvrouwen de dupe wordt van de zeer denderende degradatie van hun mannelijke collega’s ofwel het (loze) ‘beloftenteam’ van Willem II. En ook de vakvrouwen van VAC kunnen hun Emancipatieprijswaardige voorbeeldfunctie wel vergeten / vakkundig aan de wilgen hangen. Tjongejonge. Alsof we weer terug bij af zijn, inderdaad. Gelukkig daarom dat Feniks (stedelijk centrum voor emancipatie), Blauwe Maan (hulp bij onvrijwillige seks en misbruik), Centrum Buitenlandse Vrouwen en andere, betrokken organisaties nog steeds – maar hoe lang nog??? – volop in beweging zijn. Zo wordt er op 13 maart a.s. bijvoorbeeld weer Internationale Vrouwendag gevierd en dat is in (ook) Tilburg blijkbaar bepaald geen overbodige luxe anno 2011… Bij deze daarom een oproep aan Tine en alle andere vrouwen, dames en meiden in Tilburg: Kom op en kom in beweging! Bijvoorbeeld tijdens Internationale Vrouwendag, gelegenheid bij uitstek voor vooruitgang, solidariteit en protest!Kijk voor meer informatie op http://www.vrouwendag-tilburg.nl

  Astrid van de Wetering

 6. tine avatar
  tine

  Vanmorgen (9/4) constructief overleg gehad over mogelijke doorstart WII-vrouwen. Alle hens aan dek voor vrouwenvoetbal in Midden-Brabant.In Utrecht is 6 april jl. nieuwe stichting opgericht met doel doorstart vrouwenvoetbal Utrecht. Tilburg volgt?
  Olympische Spelen 2028 moet vrouwenvoetbal een rol spelen zegt Olympisch Comité. Dan nu in 2011 deze booming tak van sport niet laten inslapen.

 7. wim van iersel avatar
  wim van iersel

  inderdaad alle hens aan dek,Willem11 moet zich schamen de vrouwen van hun zo aan de kant te zetten,we weten inmiddels wel meer daarover hoe dat komt,het is echt geen kwestie van geld,via de Knvb komt er een heel aardig bedrag naar voren waar nog misschien een beetje bij moet,maar dat is echt wel op te lossen,bij Utrecht hebben ze ook met een beetje hulp van de gemeente het voor elkaar gekregen een doorstart te maken,via een stichting en medewerking van het zand moet dit probleem toch zijn op te lossen,dus directie Willem 11 laat ons ook volgend jaar weer genieten van het dames voetbal,en voor die heren die er op tegen zijn vind ik het toch wel zeer zielig dat ze zo weinig respect hebben dat vrouwen ook graag verderop willen komen naar het voor hun hoogste niveau.

 8. karin van de Pas avatar
  karin van de Pas

  Fijn om te lezen dat er toch nog mensen zijn die wel voor de meiden gaan…Zij die juist afgelopen jaren alles aanpassen om 4 tot 5 x te trainen in de week en ook verre uitwedstrijden spelen zonder een financiele vergoeding….
  Ze moeten hun school/werk er op aanpassen om toch tijd te hebben voor de trainingen, en dat alles omdat ze zich beter willen ontwikkelen……Ontneem hun die kans niet…het zou niet eerlijk zijn na jaren hard trainen en er ontzettend veel tijd en energie in te hebben gestoken, hun nu zo aan de kant te zetten!!!!!

 9. chantalleke avatar
  chantalleke

  Dat de heren van Willem 2 er niets van bakken oke,maar heb wel respect voor de dames,laat deze toch lekker verder gaan met voetballen. Ze hebben er allemaal plezier in. Kom op mensen laten we er voor vechten met z'n allen.

 10. Loes avatar
  Loes

  |Voorstel: De topvoetballers iets minder salaris, dan blijft er genoeg over voor het vrouwenvoetbal.