Geplaatst

Willem II in positie

 

Beelden zijn er in Tilburg in soorten en maten. Het bekendste daarvan is wellicht het standbeeld van Willem II op de Heuvel. Dit beeld zal met de herinrichting van de Heuvel een andere plek krijgen dan vlak voor de Heuvelpoort waar het op dit moment staat en zal centraler op de Heuvel worden geplaatst, meer naar het noorden. Maar de vraag is natuurlijk straks: naar welke kant moet Willem II kijken? Kijkt hij naar het zuiden en beziet hij vanaf zijn superieure hoogte het volksvermaak op het stadspodium dan staat hij met zijn rug naar de entree van de Heuvel aan de noordzijde. Staat hij echter andersom met zijn gezicht naar het noorden en heft zijn hand als welkom naar de bezoekers, dan wil hij geen weet hebben van wat er zich aan vrolijks afspeelt achter zijn rug op het plein. Kijkt hij naar het oosten, dan keert hij de bezoekers van het nieuwe winkelhart van het PieterVreedeplein de rug toe en staat hij oog in oog met de Here Jezus voor de kerk. Hoe die relatie tussen kerk en staat ook uitpakt: ook deze optie lijkt minder gewenst. Met zijn rug naar de kerk? Ook daar zal protest op komen want het koningshuis is natuurlijk niet erg paaps en kan dat zo wel demonstreren maar om er dan met je rug naar toe te gaan staan,daar zal het CDA beslist niet mee kunnen leven.

Maar Tilburg is een dynamische stad en een creatieve oplossing zou kunnen zijn om in het verlengde van het draaiend huis op een rotonde hier een passend vervolg aan te geven door ook Willem II te laten draaien………. Telkens een kwartslag voor iedereen die bijvoorbeeld een euro in het WIIofferblok werpt,met zijn mobieltje een WIInummer belt of nog toepasselijker want in het verlengde van de volksraadpleging bij het ontwerp van de Heuvel: via internet een dergelijke bijdrage levert. Geen gezeik, iedereen rijk met Willem II draaiend om zijn as die zo alle hoeken en gaten van de Heuvel in het vizier kan houden.  

Alle berichten van deze auteur

Reacties

5 reacties op “Willem II in positie”

 1. Tom avatar
  Tom

  Ik zou zeggen een nieuw beeld, het is al een tweedehandsje (komt uit Den Haag, daar vonden ze het te lilluk) dus het is zo langzamerhand wel afgeschreven. Misschien kunnen we Nick J. Swarth en Jeroen de Leijer een vervolgopdracht geven nu ze Tilburg zo op de kaart hebben gezet.

 2. Hans van den Berk avatar
  Hans van den Berk

  Nog beter: hij roept "Papier hier" en dan kunnen we ook weer de BAT-rekening verlagen.

 3. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  @Tom: ik vind die 4 dames wel mooi. Papier hier: een beeld van Jeroen en Nick van papier-mach

 4. Nachtburgemeestert avatar
  Nachtburgemeestert

  Welnee, zet 'em gewoon met het gezicht naar Mekka uit knieval naar de multiculturaliteit in deze stad.

 5. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  De laatste weken een hoop gezeur gehad van de moraalpartijen over een nieuwe versie van de kruisweg, maar waarom gezwegen over het beeld van Willem drie-1,
  Het is zo dat als men die Willem 1+1 vanuit een bepaalde hoek bekijkt, het lijkt of hij met stijve lul op z'n sokkel staat.
  Aanstootgevend kunst avant la lettre zou ik zo zeggen en nog wel m.b.t. koninklijke bloede.
  Waar zijn die moraalridders uit de gemeenteraad n