Geplaatst

Hoe Tilburg aan de wieg van Sjanghai staat……

Op het moment dat de  tuin rond het kunstwerk Draaiend Huis van John Körmeling op een haartje na gereed is en in Tilburg de gemoederen opnieuw hoog oplopen over de betekenis van dit internationaal vermaarde kunstwerk en de z.g. geldverkwisting van de omringende tuin is Körmeling voor zijn Happy Street op de Sjanghai Expo afgelopen zaterdag door een internationale jury onder leiding van ex-staatssecretaris Frans Timmermans bekroond met de Dutch Design Award .

Met het fenomenale ‘Happy Street’ dat de de huisvesting is van het Nederlands Paviljoen op de wereldtentoonstelling heeft Nederland zeer hoge ogen gegooid. Volgens de jury is Happy Street gedurfd en ironisch. ‘Het bewijst dat Nederlanders gevoel voor humor hebben’, aldus het juryrapport.Happy Street blijkt een van de opvallendste bouwwerken op de Shanghai Expo te zijn. Het gebouw dat zich nog het beste laat omschrijven als een vuurrode achtbaan op palen waaraan 26 witte typisch Nederlandse huisjes hangen kreeg alom enorm veel bewondering en waardering.

Een mooi moment. Voor Tilburg en voor Körmeling.

Voor Tilburg een mooi moment omdat de Hasseltrotonde met de net aangelegde prairietuin nu klaar is. De gigantische hoeveelheid commotie ontstond wordt gelukkig genuanceerd door deskundigen op het terrein van groeninrichting. In Brabants Dagblad van 20 oktober stelt tuin- en landschapsarchitekt Bram van Beurden dat deze tuin er een is met een grote diversiteit aan bloeiende grassen en vaste planten met een langdurige bloemenpracht van maart tot oktober. Hoewel in eerste aanleg wat duurder kent dit type tuin volgens van Beurden een zeer duurzame vorm van onderhoud en dus op termijn aanmerkelijk minder kosten. Last but not least levert de prairietuin rond het kustwerk ook nog eens een enorme impuls aan de stedelijke biodiversiteit. ‘De cost gaet voor de baet’ zo luidt het spreekwoord en dat geldt niet alleen voor de tuin maar ook voor het kunstwerk zelf.

In 2008 schreef ik op Tilburgz een weblog  met als titel: ‘Kijk uit, daar draait een huis’’ waarin ik een pleidooi hield voor het kunstwerk en stelde dat Tilburg aan de wieg van Sjanghai stond.

https://www.tilburgz.nl/poov/weblog.php?cmd=show&weblog_id=1551&columnist_id=92&category_id=1&start_id=20

Inmiddels is in Sjanghai vanuit voedstervader Tilburg de boreling Happy Street ter wereld gekomen. En hoe. Uit zevenhonderd deelnemers en zeventig finalisten in een groot aantal categorieën heeft de jury Happy Street van ‘onze’ John die we als stad Tilburg moeten delen met zijn thuisbasis Eindhoven gekozen voor deze prestigieuze internationale ontwerpersprijs, de Dutch Design Award.

Tilburg is een stad met lef en durf en een stad die zich niet laat kennen en die gelooft in kwaliteit. Een kwaliteit die tenslotte door vriend en vijand ook zal worden herkend. Inmiddels werkt de architect/kunstenaar Körmeling aan een bijzondere en wellicht spraakmakende brug over de Piushaven.

Om in het jargon van de tijdgeest te blijven: we kunnen er in Tilburg onze vingers bij aflikken als die Chinezen straks komen kijken naar de wieg van hun eigen ‘Happy Street ‘en naar de follow-up ervan in de Piushaven. Ik ga ervan uit dat cultuurwethouder cultuur Marjo Frenk zal klaarstaan om burgemeester Noordanus en wethouder economische zaken De Ridder daarbij een handje te helpen.

meer over Happy Street op: http://www.holland-expo2010.nl/nederlands-paviljoen

Dutch design week 23-31 oktober
www.dutchdesignweek.nl

Alle berichten van deze auteur

Reacties

24 reacties op “Hoe Tilburg aan de wieg van Sjanghai staat……”

 1. Shoarma, weetjewel? avatar
  Shoarma, weetjewel?

  Hadie Tine…
   
  Je blijft lekker doordrammen over die ‘linkse hobby’ op de Hasseltrotonde, hè?
  Gelijk heb je!
  Maar ik vind het nog steeds een onding.
  Een compromis tussen politiek en kunst. Vandaar.
  De politiek heeft zich niet inhoudelijk met de uitvoering van kunst te bemoeien. Zij schept voorwaarden, maar onthoudt zich van de uitvoering.
  Daarom is het Draaiend Huis een (weliswaar te koesteren) onding.
  Ondanks pricefighter Körmeling.
   
  Wat vind jij – even los van je raadslidmaatschap – mag de politiek zich bemoeien met hoe een kunstobject een plaats krijkt in de ‘histoire de ville’?
  Of ga je mee met ‘Iets te hoog’, ‘Te dominant’, ‘een te grote afleiding voor de verkeersdeelnemer’? Waarbij de politiek de knoop moet doorhakken?

  Wellicht gaar Körmeling nóg een prijs in de wacht slepen: als het meest geslaagde public-private kunstobject.

  Maar daarom vind ik het nog steeds een ‘onding’.
  Geloof me, met al die andere buurtbewoners zeg ik straks: “Afblijven van dat Ronddraaiend Ding, dat is geeveedeee van óns!“!
  Mocht de politiek teharertijd besluiten dat de Ringbaan Noord recht doorgetrokken moet worden naar de Cityring…

 2. Hans van Zeeland avatar

  Nog even en we gaan écht geloven dat, mede door de uitreiking van zo'n award, de naam 'Tilburg!' in Sjanghai op ieders lippen ligt. 'Tilburg! Ja! Dáár moeten we zijn!'
   
  O, deze gemeente heeft veel te bieden, daar zal ik nooit flauw over doen. De verwachting uitspreken dat zo'n rondrijdend huis – dat ik overigens een warm hart toedraag – ons inderdaad vliegtuigen en bussen vol Chinese toeristen op gaat leveren gaat m.i. toch wat ver. Politici hebben ook zonder dit soort uitlatingen al de naam dat ze het zicht op de realiteit nogal snel uit het oog verliezen. Te vrezen valt dat deze megalomane verzuchtingen van Tine van de Weyer weinig bijdragen aan de verbetering van het imago van haar beroepsgroep.
   

 3. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Het westen wordt opgekocht door China. Daar is dat land heel succesvol in. Het is niet eens een breuk met Mao: die stal de oogsten van miljoen Chinese boeren (70 miljoen dode Chinezen in vredestijd!!!) om er communistische campagnes in de derde wereld mee te financieren. Daar maalt Tine niet om. Dus chapeau Hans. Hier komt ie nog een keer: "Te vrezen valt dat deze megalomane verzuchtingen van Tine van de Weyer weinig bijdragen aan de verbetering van het imago van haar beroepsgroep."

 4. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  megalomane verzuchtingen ? welke dan?

  Een Brabander,een van ons,wint een prachtige prijs voor een prachtig kunstwerk ver over zee: daar feliciteer ik deze Brabander mee en vooral ook Tilburg dat de kwaliteiten van deze kunstenaar tijdig heeft weten te onderkennen. Niets meer en zeker ook niets minder.
  Chapeau voor Körmeling en chapeau voor Tilburg!

 5. Shoarma is (meer en avatar
  Shoarma is (meer en

  Chapeau, Chapeau Tine, chapeau…!
   
  Wist u dat Tilburg van de grote steden het minst geld uitgeeft aan cultuur?
   
  Wist u dat een mondiaal (jaja!) enorm hoog aangeschreven instituut (NIAf) moet vluchten uit Tilburg omdat Tilburg haar huisvestingskosten niet meer wil betalen?
   
  Hoezoe 'chapeau' Tilburg, Tine?
   
  Zucht…
   
  (witregel)
  Enfin, krijgen we hierop een reactie van Tine?
  Wat denk jij, Hans?
  Doe eens een gok!
  zzzzzzzzucht…

 6. Renee avatar
  Renee

  Vincent van Gogh vertoefde 1 jaar(!!) in Tilburg. Dus knallen we er geld tegenaan want hij was even 1 van ons.
  En nu noemt u Kormeling 1 van ons, wonende in Eindhoven en geboren in Amsterdam?
  Als het maar in Tilburgs'straatje past?
  Ik weet het niet meer.

  PS
  By the way mevrouw Tine, dank voor uw reactie op mijn mail. (Not dus!)
  Werken alle raadsleden en ambtenaren zo snel? Chapeau!

 7. Hans van Zeeland avatar

  @Tine van de Weyer:
  Je lijkt je oprecht af te vragen wat er aan je verhaal megalomaan te noemen is. Wat dacht je om te beginnen van de kop? Komt die bij nadere beschouwing ook op jezelf niet als op z'n minst een tikkeltje eh… onbescheiden over?
   
  Maakt mij verder niet uit, hoor. Met een beetje verbeelding op z'n tijd is niks mis, integendeel. Behalve dan dat mensen zouden kunnen gaan twijfelen aan je realiteitsbesef.

 8. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @Renee: ik heb geen mail van je ontvangen

 9. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @Hans van Zeeland: 'Hoe Tilburg aan de wieg van Sjanghai staat…' is natuurlijk ironie. In een column mag je overdrijven en een kop moet een beetje uitdagen wil de column worden gelezen.

 10. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Hoeveel of hoe weinig door een stad, regio of land aan kunst en cultuur wordt uitgegeven is een politieke keuze. Als ik de stad Tilburg en de kunstenaar feliciteer heb ik het niet over een politieke keuze maar over de artistieke keuze die deze stad maakt voor deze kunstenaar van hoge kwaliteit die overigens niet in Amsterdam maar nog steeds in Eindhoven (Brabant)woont.

 11. Hans van Zeeland avatar

  O, oké, dan weten we voortaan hoe je blogs gelezen moeten worden. Dank je wel!

 12. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Shoarma wiens naam regelmatig varieert, 
  is dat waar dat het NIAf verdwijnt uit dit dorp.  Allerlei inspanningen doen om op dit gebied de grote T. op de kaart te zetten. Een creatief cluster creëren als broedplaats voor talent. De basis voorwaarden zijn er gezien de opleidingen en dan weer afbreken. Dat is nu de politiek in dit dorp waar ik van gruw, kortzichtig en leven bij de waan van de dag. Lange termijn visie is -12
    Los van het feit of het haalbaar is of was, als je voor een bepaalde koers kiest moet je je niet laten leiden door de waan van de dag. Maar ja dat is de makke van de dorpspolitiek.

 13. Ruevert avatar
  Ruevert

  @Tine,
  Natuurlijk is de megalomaan denken van jou belangrijker dan het belang van het dorp. Flirten met Komereling en hopen dat jouw "kunstzinnige" prestaties in het kielzog van deze non-valeur naar grote hoogte stijgen.
   
  60.000 euro besteden aan een nutteloze prairie voor een nutteloos "kunstwerk" is belangrijker dan het creëren van een goed creatief klimaat dat aansluit bij de opleidingen en visie van de grote T. op dit gebied.

   
  Ook de brug over de Piushaven naar het briljante ontwerp van K. is onderwerp van discussie, moet hij überhaupt komen, en een galerie in het contragewicht. Het moet toch niet veel gekker worden.

 14. Renee avatar
  Renee

  hmm dan werkt de link op de site van gemeente Tilburg,..je weet wel,.. die link waar je raadsleden een mail kan sturen, niet. Tenminste mevrouw Tine heeft geen mail van mij ontvangen.

 15. henk avatar
  henk

  Aansluitend op de vorige reactie.. Ik werd deze zomer tijdens een commissievergadering over de 'Nota Biodiversiteit' als auteur van het boek toch juist over de biodiversiteit in Tilburg gewoon de raadszaal uitgestuurd!! Onmiddellijk heb ik toen alle raadsleden een mail gestuurd. Is er toen soms ingegrepen om te voorkomen dat mijn mail de raadsleden zou bereiken, zoals daarvoor wat betreft de weggelaten passage uit mijn brief die blijkbaar in de raadszaal niet gelezen mocht worden?

  En kan minstens hier dan nog gereageerd worden op de door mij over een en ander gestelde vragen? Of gaat hier straks onder stukjes de reactieknop na een week al dicht?

 16. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @Henk,
  De nota biodiversiteit is hoe dan ook aangenomen in de raad. Om in de woorden vd nieuwe premier te blijven: iets om je groene vingers bij af te likken.

  Komend jaar wordt een nieuw uitvoeringsprogramma Groen en Biodiversiteit opgesteld. Tilburg kent op dit moment binnen de Oude Stad slechts 26 m groen per woning. Ik zal er voor pleiten dat het streefcijfer zal zijn om de landelijke norm van 75 m openbaar groen per woning in het nieuwe groenplan vast te leggen.

  Over andere vragen dan die met mijn blog te maken hebben raad ik je aan om rechtstreeks contact op te nemen met de voorzitter van de cie.

 17. henk avatar
  henk

  Dit is geen antwoord op mijn vragen Tine! Het gaat niet over de inhoud van die nota, al heb ik daarover een totaal andere mening dan jij hier laat horen. Het gaat mij om veel ernstiger zaken. Mijn vraag is hier nu of mijn mail naar de raadsleden uberhaupt wel is doorgekomen. En verder heb ik geen enkele vraag naar de voorzitter van de commissie. Zijn gedrag en houding lieten aan duidelijk niets te wensen over. Maar wat vinden de raadsleden en diverse politieke partijen daarvan? En wat vinden ze van de praktijk dat uit mijn brieven in de kopieën naar de Raad voor de zoveelste keer passages werden weggelaten, die hele brief verder bijna onleesbaar werd gekopieerd?

 18. henk avatar
  henk

  Tine, mijn vragen hier zijn vermoedelijk onopgemerkt gebleven doordat ze in het blokje “laatste reacties” meteen werden weggedrukt door de meest vreemde reacties onder nog vreemdere pseudoniemen. Of waren ze niet duidelijk genoeg? Hierbij dan de vragen nog iets uitgebreider en zo hopelijk dan toch in elk geval duidelijk genoeg.  

  De inhoud van die ‘Nota Biodiversiteit’ waar jij op in gaat daar gaat het mij helemaal niet om. Het gaat mij om de gemeentelijke praktijken die daaromheen weer aan het licht kwamen. Bijvoorbeeld dat in de begeleidende campagne stadnatuurfoto’s van mij met vermelding van mijn naam ijskoud door de gemeente werden gebruikt in een context en strategie waarvan ik duidelijk heb laten weten daar mijn naam niet aan verbonden te willen zien. Ik wilde mijn naam beslist niet vermeld hebben bij de strategie om de aandacht af te leiden van onze woonomgeving en de gemeentelijke verantwoordelijkheid naar terreinen zelfs van Brabants Landschap en Brabant Water. En dat gebeurde dus toch. En over wat er in die sfeer op het gemeentehuis verder nog gebeurde, daarover gingen mijn vragen. En die zijn bij deze tegelijk ook gericht naar al jouw collega’s in gemeenteraad en gemeentebestuur: 
  Vinden we het normaal dat, als een betrokken burger de moeite nog neemt temidden van alle mooie beeldvorming en campagne de nuchtere feiten te melden, zijn constateringen naar de Raad dan bijna onleesbaar worden gekopieerd en essentiële passages gewoon worden weggelaten? 
  Vinden we het normaal om een burger de raadszaal uit te sturen als hij zijn inspreektijd ter beschikking stelt om een blijkens een ‘gemeentelijke reactienota’ kennelijk verkeerd of niet gelezen, essentiële passage uit zijn brief nog eens goed te lezen? 
  Vinden we het normaal om zo te reageren zelfs naar burgers die in Tilburg misschien wel als geen ander op het betreffende beleidsterrein deskundig zijn en daar zelfs boeken juist over schreven? Vinden we het normaal om juist van zulke burgers brieven als vanzelfsprekend niet te beantwoorden, brieven niet eens fatsoenlijk te kopiëren naar de gemeenteraad, zulke burgers zelfs de raadszaal uit te zetten?   
  Vinden we het normaal om op die manier omtrent ter zake deskundige burgers gewoon te doen zelfs alsof ze gek zouden zijn en vooral niet serieus genomen moeten worden? 
  Vinden we het normaal dat op hierover onmiddellijk naar alle raadsleden verstuurde E-mails geen enkele reactie is gekomen? Of komen niet alleen brieven, maar ook E-mails niet meer ongeschonden aan bij de raadsleden? Of zelfs helemaal niet?

 19. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Jezus, Henk…!
  Word je nu ook al in het blokje 'Laatste reacties' weggedrukt?! Hier is sprake van een complot!
  Het moet niet veel erger worden..

 20. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Moet het nu nog zotter worden? Nog absurder? Nog krankzinniger? Tine, en collega raadsleden, waar blijven we als de politiek op de hiervoor genoemde praktijken en daarover gestelde vragen inhoudelijk op geen enkele manier verder reageert? En het gaat echt niet over toevallige recente incidenten of ongelukjes hoor. Wat ik hier beschrijf is structureel, al jarenlang mijn ervaring. Toen ik in 1993 aan deze gemeente mijn boek ‘Utrecht bomenstad’ liet zien met voorstellen om iets in die sfeer voor Tilburg te kunnen betekenen was de informatie naar de Raad dat dit door mij geschreven boek een verzinsel zelfs van mij was om nog serieus genomen te worden ook! En op dat soort manieren wordt al decennialang gewoon gedaan alsof ik zot zou zijn, te zot om op te reageren, te “schizofreen” om brieven van te beantwoorden of op een vraag serieus in te gaan. 
   
  Tine en verdere raadsleden, aan jullie of je over dergelijke politieke praktijken wel of niet blijft zwijgen en ze wel of niet door jullie zwijgen sanctioneert. Maar laat het hierbij in elk geval heel duidelijk zijn wat mijn mening is over deze nu decennialang ervaren politieke praktijk in Tilburg, deze grove discriminatie van mensen met ooit duidelijk geuite minder consumptieve opvattingen. Walgelijk, misdadig, crimineel, corrupt en door en door rot en ziek. Sorry hoor, maar ik heb er echt geen andere woorden meer voor.

 21. henk avatar
  henk

  Het wordt dus nóg zotter!?
  Na de onbeantwoorde brieven en E mails zelfs hier publiekelijk, geen reactie! En als je dan ziet op wat voor off topic flauwekul voortdurend wél gereageerd wordt! Maar wat ik hier schrijf en vraag is flauwekul van dusdanig kaliber dat je daar als vanzelfsprekend niet op reageert? Onder pseudoniemen vielen hier vanuit de professionele ‘communicatie’ en overheidsvoorlichting aangaande mij weer termen als ‘verzinsels’ en ‘complotten’, maar wat ik dan zogenaamd ‘verzin’ is toch echt allemaal eenvoudig te verifiëren. 
   
  Kijk bijvoorbeeld maar eens in het dikke geschiedenisboek van de gemeente wat deze gemeente eerder flikte ten aanzien van mij. Dat is toch echt heel duidelijk zwart op wit voor iedereen waarneembaar. In de noten bij hoofdstuk 6 is een noot ‘zomaar’ weggevallen (nr. 139). En waar ging dat over! Nadere gegevens en bronverwijzingen bij in de tekst toevallig nog gememoreerde betalingen voor onderhoud aan de Lindeboom! En wie had die allemaal in de archieven opgespoord? In welk boek stonden die gegevens en vele andere, als resultaat van jarenlang archiefonderzoek, keurig vermeld met exact per jaartal de betreffende bron en gemeenterekening? In mijn boek over de geschiedenis van Tilburg met en rond de Lindeboom. Maar tot in de noten moest dat boek worden gewist, het bestaan gewoon worden ontkend. De bewijzen van de houding die ik hiervoor beschreef liggen er gewoon. Na een boek wat ik zogenaamd verzon om nog serieus genomen te worden ook werd een boek van 240 pagina’s vol nieuwe nooit eerder gepubliceerde gegevens totaal verzegen, zelfs gewist nog uit de noten. 
   
  En hoe gaat deze gemeente op die manier verder om met creativiteit, talent en deskundigheid? Wat zagen we van de daarna door mij beschreven biodiversiteit in Tilburg terug in de gemeentelijke ‘Nota Biodiversiteit’? En als ik dan nog de moeite neem om te reageren worden naar de Raad stukken uit mijn brief gewoon weggelaten! En als ik dan de moeite zelfs neem om te komen inspreken word ik de raadszaal uitgestuurd!! Degene die misschien wel als geen ander deskundig is en weet wat er op het betreffende terrein aan de hand is in Tilburg. Dat vinden we normaal? Tine, Tilburgse gemeenteraad !!! 
   
  Zelfs hier proberen we nu met zwijgen en blijven zwijgen krampachtig de beeldvorming overeind te houden dat wat ik schrijf te onzinnig zou zijn om überhaupt op te reageren? Webmaster, laat hier de reactieknop s.v.p. openstaan, zodat iedereen in elk geval duidelijk kan zien hoe debat en democratie tegenwoordig functioneren in de gemeente T.

 22. henk avatar
  henk

  En nog weer zotter zo ontdek ik nu! In het verslag van de betreffende commissievergadering (5 juli) staat niets over wat daar in werkelijkheid gebeurde rond het inspreken van de inspreker, “dhr K.” Zo worden raadsleden nog eens extra geïntimideerd om hier verder vooral niet op te reageren? En aan die intimidatie gehoorzamen ze dus braaf voordat ze zelf ook worden neergezet als raadslid B of van de W? Zijn we met zijn allen zo laf in Tilburg? En waar zijn die lui van ‘Beu naar beter’ nu het nóg gekker wordt? De houding van onze politici naar betrokken burgers doet er niet toe? Ook niet als deskundigen zelfs de raadszaal worden uitgezet als zouden ze crimineel zijn? Ook niet als dat burgers betreft die uiteindelijk nota bene duizenden euro’s zelf investeerden in gemeenteverantwoordelijkheid en feitelijke gemeentetaken? Dan laat niemand zich meer horen? En waar zijn die lui die allemaal zo schreeuwen om cultuur? Welk recht van schreeuwen heb je nog als je zwijgt over de hier gedemonstreerde ‘cultuur’ in onze gemeentepolitiek?

 23. henk avatar
  henk

  Het heet hier "podium voor debat"!? Niet te geloven. Waar slaat dat nog op na de hier gedemonstreerde praktijk, na het hier gedemonstreerde contact tussen politiek en betrokken burgers? Na dit dieptepunt wat betreft debat en communicatie die website-aanduiding s.v.p. veranderen in "podium waar elk debat uit de weg wordt gegaan".

 24. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Henk als je je bij het onderwerp van de column houdt zal ik zeker reageren, anders niet.

  En bovendien: reageren is voor niemand verplicht, kan niet worden afgedwongen. We leven gelukkig in eeen vrij land, waarin iedereen recht heeft op zijn/haar eigen mening maar waarin ook niemand kan worden VERPLICHT om iets terug te zeggen.