Geplaatst

Ach, een mooie vrouw………

Altijd weer is de geschiedenis weerbarstiger dan het heden. Bij toeval kreeg ik vandaag een artikel uit Brabants Dagblad onder ogen van 27 juli 2000, nu net iets meer dan 8 jaar geleden.

De toenmalige CDA wethouders, Wilbert van Herwijnen en Frits Horvers, omarmden het beoogde ronddraaiend huis van John Körmeling op de Hasseltrotonde. Weliswaar vonden ze het nodig nog wat onderzoekjes te doen naar eventuele verkeersonveilige sitiaties maar het groene licht begon te schijnen dankzij deze – zeker in CDAkringen – modernistische wethouders. Acht jaar later, in 2008, kon Körmeling, zonder bijstelling qua budget vanwege de gebruikelijke inflatie, eindelijk het kunstwerk op de rotonde realiseren.

In de rookkamer van het stadhuis mopperden inmiddels de CDAraadsleden, (op wie eigenlijk? op hun voormalige wethouders ? het kunstwerk ? de kunstenaar?),kreeg de PvdA het gelag te betalen, (want schande,geldverkwisting, Portemonee van de Ander enz.) riepen sommige Tilburgers nog steeds moord en brand erover, kreeg het kunstwerk nationaal en internationaal de hoogste waardering in de media,reden mensen om via Tilburg om het kunsterk te kunnen bekijken,haalde het en passant alle landelijke kranten en werd het geprezen in de intenationale pers, brak Körmeling door op de wereldtentoonstelling in Sjanghai en brak op TilburgZ en in Brabants Dagblad opnieuw de pleuris uit.

CDA wethouder van Herwijnen destijds: ‘ Naar het effect op het verkeer laten we onze afdeling stedenbouw een onderzoek doen. Het zou natuurlijk niet verstandig zijn als we de ene botsing na de andere veroorzaken.’ De wethouder schatte echter in dat het onderzoek geen beletsel zou zijn. Dat dacht ( en denkt) ook kunstenaar Körmeling:’Ach, naar een mooie vrouw kijkt ook iedereen.De gevolgen daarvan vallen ook wel mee…..’

Als dit een oude koe is die uit de sloot wordt gehaald blijkt het beestje echter nog springlevend als ik de huidige commotie in sommige contreien nog steeds kan constateren. Maar wat het meest opmerkelijk is: wat waren er toen toch een progressieve CDAwethouders als ik bedenk wat er in CDA kringen nu wordt gedacht over kruiswegen en Middentheaters in Tilburg.

Het kan verkeren dus.

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

21 reacties op “Ach, een mooie vrouw………”

 1. arjen avatar
  arjen

  Progressieve CDA-wethouders die beledigende kunst mogelijk maakten? Niet achteruit kijken Tine…doorgaan met het voortschreidend inzicht.
  Welk kunstwerk op de Hasseltrotonde bedoel je eigenlijk? Een tussenwoning was tot voor KORT nog geen kunst. Althans niet in het makelaarskrantje.

 2. chris avatar
  chris

  Alweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer een column over die Hasseltrotonde??????!!!!!!!!!!!!!!

 3. GroenLinks-lid avatar
  GroenLinks-lid

  Ja Tine, ik vind het onderhand ook wel genoeg. Berijd nu maar weer eens een ander stokpaardje van je, openbaar vervoer ofzo.

 4. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Chris eb GroenLinks-lid,

  Ik vond dat ik de lezers hiero toch dit historische feit echt niet mocht onthouden.Hiermee, terug in de tijd, is de cirkel wat mij betreft dan ook rond. Rond als een rotonde……….

 5. GroenLinks-lid avatar
  GroenLinks-lid

  Ja Tine, jij weet er altijd weer een mooie draai aan te geven, om maar in de juiste terminologie te blijven, maar we blijven zo wel steeds maar om hetzelfde punt draaien. Ik spoor je bij deze graag aan om nu 's over een ander onderwerp te schrijven.

 6. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Zolang is het al geleden dat ik tegen was…en tegen gebleven ben! Een van de eerste ingezonden protestbrieven kwamen over dit onderwerp in het Br. Dagblad.
  Want het is en blijft een lelijk ding….CDA heb ik nooit gestemd, en PvdA zal ik nooit meer doen, iedereen heeft jeugdzonde's, ook ik!
  Voor mij heeft dit onderwerp afgedaan, dat is beter voor de gezondheid van mezelf en anderen!

 7. C21H30O2T avatar
  C21H30O2T

  Het hele probleem met dat volstrekt bezopen ronddraaiende huis is het kostenplaatje! Wel een rondraaiend huis, maar wanneer -bijvoorbeeld- de kinderboerderijen wat geld voor een opknapbeurt nodig hebben zijn er plots geen centjes meer…

  Een alleraardigst prestigeprojectje wellicht, maar in tijden waarin in toenemende mate van de gewone man wordt gevraagd de broekriem aan te trekken niet erg gepast.

  Werkelijk briljant! Wat een idee! London de Big Ben, New York het Empire State Building en Tilburg het ronddraaiende rijtjeshuis! 🙁

  Ik zal de bedenkers van dit vreemdsoortige plan met plezier jarenlang hun geniale beslissing inwrijven…

 8. piet snels avatar
  piet snels

  Ouwe koeien uit de sloot halen Tine !!
  Welke partij verwijt jij dat altijd ?

  Was het ook de bedoeling van Kormeling dat het draaidend kunstwerk op een soort vuilnisbelt zou komen te staan.

  kijk eens hoe de rest van de Hasselt rotonde er uitziet.
  Een koe wil daar nog niet staan !!

  Fijne vakantie allemaal, rust goed uit zodat er goede beslissingen genomen gaan worden na de vakantie.

 9. Renee avatar
  Renee

  Gisteren een prachtig programma gezien over de mens achter beeldend kunstenaar John Kormeling.
  Ik begrijp nu wat hij bedoelde met het kunstwerk van het draaiend huis op de Hasseltrotonde.
  Niet alleen heeft hij willen uitbeelden dat je als je op een rotonde rijdt de omgeving iedere keer vanuit een andere invalshoek bekijkt, hij wilde ook laten zien hoe dom mensen die het voor het zeggen hebben zijn en iedere keer 'round the bush' draaien. Wie is hier nu om de tuin geleid? John Kormeling in ieder niet, want hij heeft er zijn boterham mee verdiend en terecht zou ik zo zeggen.
  Weet ook al wat hij zou zeggen van het hele cityring-project. What a joke!

 10. Piet Snels avatar
  Piet Snels

  He bertje,

  Jij hebt nog niet zo een slecht kijk op een aantal zaken.

  Knap dat jij dat kunt een hele documentaire kijken over Kormeling.

  Ik kan er niet naar kijken, zo heb ik me ook altijd op zitten winden over die andere kunstenaars die eigenlijk lachend zeggen, de hele wereld is gek maar ik verdien er lekker mijn boterham mee.
  Zo heb ik Heijboer en Brood nogal eens zien kliederen en lachen en ronduit horen zeggen zo dat brengt weer enkele duizende euro"s op !

  zo zijn er een hoop van die kunstenaars die zo maar wat doen en zich kapot lachen
  Dat mensen daar in trappen en er geld voor over hebben oke maar dat ze subsidie ontvangen voor rommel die ze maken begrijp ik niet.
  gewoon de eigen broek ophouden en als ze hun spullen niet kunnen verkopen jammer dan gewoon gaan werken zou ik dan zeggen.

 11. Renee avatar
  Renee

  Ja Piet, ik ben het met je eens, maar weet je, je kunt kunstenaars ook op een andere manier benaderen. Kormeling beeldt met zijn draaiend huis op de 'Smariusrotonde' uit hoe krom de wereld eigenlijk in elkaar zit. Iets wat gewone mensen zoals jij en ik al langer wisten. Maar wij zijn dan ook pretentieloos. Als wij het zeggen, worden we uitgehoond want wie zijn wij nog om dat te zeggen? Als een kunstenaar het uitbeeldt, is het plots KUNST. Money makes the world go round. Kunstwerken zoals dit kun je ook gebruiken om dingen aan de kaak te stellen.
  Kunst is niet verheven, maar je moet het gebruiken waarvoor het bedoeld is: het uitbeelden van de werkelijkheid!
  Dat er domoren zijn die daar heel veel geld voor uitgeven; tja,…, dat zegt meer over die domoren want zij verheven zichzelf wel boven alle anderen die het niet betalen kunnen. Kunst werd in de middeleeuwen aangeschaft om je status en rijkdom en macht te laten zien. Dat is in al die eeuwen nog niet veranderd. Ik ga overigens schilderen in mijn vakantie; een prachtig landschap, hoeveel heb jij ervoor over? Het hoogste bod geldt! 😀 Haha.

  Groetjes Piet en geniet van je vakantie.

 12. ruevert avatar
  ruevert

  @ arjan,
  het is voortschrijdend inzicht met een lange ij.
  @ Tine,
  het is triest dat je de reflex van afschuiven en wegwuiven tot dogma hebt verheven. Jouw respons op de discussie over het "rijtjeshuis", nutteloos want het staat er immers al, geeft wederom weer dat de PVD Ambtenaren het spoor helemaal bijster is en alleen nog maar kan reageren vanuit de context; wij hebben lak aan de kiezers en de stad,het interesseert ons eigenlijk ook niets. Kiezers zijn dom en wij bepalen wat goed voor hun is. Dat is de zelfde hoogmoed die het CDA in dit dorp tot val heeft gebracht.

 13. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Progressieve CDA-wethouders die beledigende kunst mogelijk maakten? Niet achteruit kijken Tine…doorgaan met het voortschreidend inzicht.

  Tja Arjen, je kunt veel van de huidge CDA fractie zeggen… maar progressief zijn ze niet… Daar heb je gelijk in…

 14. arjen avatar
  arjen

  @ ruevert: "@ arjan, het is voortschrijdend inzicht met een lange ij"

  Je hebt gelijk ruevert. Het is inderdaad met een lange ij, zoals in 'lijdensweg'. Het is overigens geen arjan, maar Arjen met een hofdletter en kleine 'e'.

 15. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Tine,
  Kwoot; Bij toeval kreeg ik vandaag een artikel uit Brabants Dagblad onder ogen van 27 juli 2000, nu net iets meer dan 8 jaar geleden. Unkwoot.
  Toeval is zeldzamer dan ambtenarenzweet. En resultaten uit het verleden zeggen niets over de toekomst. Misschien waren we toen best toe aan een geintje. Ik denk het niet maar wie weet? Nu lijkt er even net iets teveel vernieuwd en vergroot te worre in Tilburg. Net bezig iets van de binnenstad te maken en we gaan ene mall (winkelVertierPuist) bouwen in de outskirts (hietdahzo?)van Tilburg. Het Wagnerplein moet gerenoveerd worre en Heyhoef uitgebreidt? Waarom in Godesnaam als dieje mall gebouwd gaat worre?
  En hoeveel van het bovengenoemde beleid is het stadium van windowdressing al ontstegen..? One-liners en kretologie bezwangeren de voorpagina's maar wat doen we echt..? Zakkenvullerts blijven de zakken vullen en de meeste schrijnende gevallen worden helaas niet minder schrijnend.
  Pater Poels gaat nog elke nacht op pad. Om de schaamte voor te blijven in de donkere nacht.
  Gefeliciflapstaard met zonne staat van dienst maar kan Pater Poels ervan op zijn lauweren gaan rusten…?
  Dan heb ik het niet over de PvdA of welke politieke partij dan ook maar over een establisment dat helaas ziende blind en horende doof lijkt te zijn.
  Trusten, Theo
  en morgen gezond en welvarend weer op.

 16. ruevert avatar
  ruevert

  @Tine,
  "Toeval is zeldzamer dan ambtenarenzweet." van itilburger. Deze quote zegt eigenlijk alles. Laat nu eens de Pavlov reactie van de ingesleten politieke respons los en kijk naar de werkelijkheid van dit dorp. En zolang er politici zijn die op deze manier reageren en geen visie hebben, blijft het een dorp in de zandlanden van het wingewest Brabant. Dus vertrouw op je gezonde verstand en niet op de aangeleverde stukken. Kost wel meer tijd, maar ja het is jullie keuze om het volk te vertegenwoordigen.

 17. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Draaiend huis levert meer op dan het kost. Zegt Peter van den Besselaar van communicatiebureau Bex uit Eindhoven:

  Het Financieele Dagblad beschrijft deze week in de rubriek Slimme Steden de

 18. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Overigens ben ik van mening dat de discussie over het draaiend huis j

 19. ruevert avatar
  ruevert

  @wies
  volgens mij wil van de bessel voet aan grond krijgen binnen dit dorp. Dan kun je in lengte van dagen declareren zonder probleem. Los van het feit of het kunst is, is het een uiting die meer reflecteert aan de oude textielstad die wij eens waren. Minimaal zonder enige esprit.

 20. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Wies, zelden was ik het zo met je eens,dat zal overigens niemand die dit leest verwonderen.
  voor de goede orde de tekst waar je naar vewijst even opgezocht: http://www.bexblog.nl/?p=250

  Het is en blijft een formidabel kunstwerk.
  Daarover krijg ik -als Tilburgse – in elk geval in het hele land heel veel complimenten.(heb er overigens part noch deel aan want heb er geen beslissing over hoeven nemen)

  Maar smaken verschillen.En opvattingen over wat wel/geen kunst is zijn hardleers.Volgens sommigen blijft kunst helaas beperkt tot het genoegzaam bekende.
  Maar kijkend vanuit marketing alleen al heeft het draaiend huis met alle artikelen in nationale en internationale bladen Tilburg inderdaad nu al meer opgeleverd dan wat het kunstwerk gekost heeft.
  Ofschoon ik velen in Tilburg spreek die het een geweldig kunstwerk vinden heerst onder sommigen (vooral in dit weblog)nog steeds een (onbegrijpelijk) soort antipathie.
  Waardering kan echter zowel via esthetiek als via economie gegenereeerd worden….

 21. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  Het ronddraaiende huis! Welk een prachtvoorbeeld ter illustratie van het hopeloze verschil in golflengte tussen burger en politiek!

  Het is alsof ik een familielid geld geef om boodschappen te doen en medicijnen te halen, waarna blijkt dat deze het beschikbare budget heeft besteed aan een vibrator en een pakje batterijen…

  Neemt u mij het gebruik van dit wellicht smakeloze voorbeeld ter illustratie niet kwalijk. U moet maar denken: wat voor de een kunst is, is voor de ander afzichtelijk…