Geplaatst

Rennende kamelen en nephistorie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tijdlang hoopte ik dat de geplande kamelenrace in Tilburg een practical joke zou zijn.Wellicht een soort afterparty van de kermis waarbij ook een attractie kleine nepkameeltjes heen en weer laat rennen als gezelschapsspel. Maar het blijkt ernst te zijn en niks neppe kameeltjes maar heuse woestijnschepen hollen 16 september door de nauwe Stadhuisstraat. Ondanks diverse protesten heeft het Tilburgse College vandaag besloten om de aanvraag voor een evenementenvergunning voor het z.g. ‘Oud Tilburgsch Kamelen Rennen ‘ op 16 september a.s. te honoreren.

Volgens verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder heeft de organisatie onderbouwd aangegeven hoe zij tegemoet komen aan de gestelde eisen om dierenleed te voorkomen. Aan de gemeenteraad schrijft hij: ‘Denk hierbij aan een zachte ondergrond, stro, gedempt geluid, publiek op afstand, beperkte hoeveelheid toeschouwers en alcoholverbod voor berijders.’

En:

We hebben geconcludeerd dat de organisatie tegemoet komt aan onze mogelijke bezwaren t.a.v. dierenwelzijn of handelen in strijd met de wet, zodat er voor ons college geen argument is om de vergunning niet te verlenen. Wanneer wij toch zouden besluiten de vergunning niet te verlenen, zou dit zonder steekhoudend argument juridisch aanvechtbaar zijn. Vandaar ons besluit om in te stemmen.

 

Eigenlijk telt alleen het laatste: het kost klauwen met geld als de toegezegde vergunning alsnog wordt ingetrokken.

Want wie gelooft er nou werkelijk in die z.g. ‘zachte ondergrond’ waarbij de klinkers uit de Stadhuissstraat worden verwijderd en de kamelen door het zand kunnen lopen? Er ligt wel geld voor extra wegenonderhoud maar daar kan dit toch niet de bedoeling van zijn.Of legt de horeca een heus zandbed van 50cm dikte over het hele raceparcours?

Stro? Dat is voor een beest om in te liggen of als voedsel, maar dat lijkt me niet het punt dat gemaakt hoeft te worden, uiteraard worden de dieren gevoerd.OP een lege maag valt niet te rennen. Zonder eten naar bed? Dat had er nog eens bij moeten komen.

Gedempt geluid? Hoort u ze al fluisteren op gedempte toon die kijkers aan de statafels achter hun vijfde bacardi-colaatje of Guiness van het vat ?

Publiek op afstand? Tja, in een Stadhuisstraat die maar krap 300 cm breed is betekent dit vanzelf beperkt publiek want alleen geplet tegen de wanden van de etablissementen achter dranghekken kan dit doel worden bereikt.

Maar er is nog hoop: de berijders hebben een blaastest afgelegd, dat wel. En er was niemand die een rijverbod heeft gekregen. Moest er nog bijkomen ook.Voor de rest is het natuurlijk een volstrekt  krankzinnig festijn, dat z.g. ‘Oud Tilburgsch Kamelen Rennen’. En misschien vind ik dat ‘Oud’ en dat ‘Tilburgsch’( met sch) nog wel het ergste: de suggestie dat er een gewaardeerde traditie nieuw leven wordt ingeblazen. Terug naar het oude, vertrouwde, naar de nostalgie van vroeger en van beter.

Volksverlakkerij en dierenpesterij, iets anders is het niet, heel die zotte kamelenrace.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

21 reacties op “Rennende kamelen en nephistorie”

 1. arjen avatar
  arjen

  Nee, een olifant bloot stellen aan kunst in de Oude Warande… dat is pas dierenleed.

 2. zeg maar Ruud avatar
  zeg maar Ruud

  Belachelijk. Onder mij was dat niet gebeurd. Toen dronken we nog gewoon bier.

 3. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Tine, ik ben het vaak niet met je eens, maar deze keer wel. Gewoon een goed stuk, dit verhaal. Chapeau!

 4. arjen avatar
  arjen

  gatverdamme aldi,.. wat een misselijkmakend gekwijl

 5. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Lazer op, Arjen. Waarom elkaar altijd maar moeten afzeiken? Ben ik godverdomme een keer positief over Tine, is het wéér niet goed. Ik zal blij zijn als ik uit dit dorp weg kan.

 6. arjen avatar
  arjen

  Maar Aldi toch.. zijn er eindelijk mensen met een nieuw, fris idee worden ze afgefikt door Tine en Aldi. Gelukkig houdt het college haar poten stijf.
  Is ook goed voor de integratie, zo'n oosters feestje op het stadhuisplein.

 7. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Aldi fikt niemand af. Alleen vindt Aldi kamelenraces niet van deze tijd. Tine komt met goede argumenten tegen het evenement. Overigens is niet elk nieuw idee automatisch een goed idee.

 8. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  En hoezo 'eindelijk mensen met een nieuw, fris idee'? Alsof de rest van de Tilburgers die niet hebben! De mensen zijn hier creatief zat.

 9. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Vwb nieuwe frisse ideeën kies ik persoonlijk bij voorkeur dan toch echt veel liever voor 'Play me,I am yours' van Incubate dat in diezelfde periode in Tilburg plaatsvindt:
  https://www.tilburgz.nl/2011/08/01/play-me-i%e2%80

  Daar kan niemand pijn aan lijden, mensen kunnen zomaar gratis en voor niks op de hoek vd straat hun creativiteit kwijt,anderen een plezier doen door hun spel zonder rare kwatsen en fratsen met dieren.

  en @Arjen:
  ik dacht dat ik je als raadslid destijds had leren kennen als iemand die uit het juiste groene hart gesneden is. Zijn de uitlatingen die je nu doet verlate erupties uit een politiek verleden waarmee je op deze manier meent te moeten afrekenen?

 10. rianne avatar
  rianne

  Ik ga er melding van maken bij de dierenbescherming.

 11. arjen avatar
  arjen

  Ik ben blij dat het zo bij jullie leeft.

 12. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Tom, please, houdt TilburgZ overend, ok…?
  Tilburg Virtueel is nog noodlijdender dan TilburgZ, maar het IDEE dat ene Arjen straks gaat oproepen om te doneren voor Tilburg Virtueel! Dán houd ik er akkuut mee op.
  "Is ook goed voor de integratie, zo’n oosters feestje op het stadhuisplein."
  'Kopvoddentax' scoorde al aardig, maar deze gemeenplaats vind ik – eerlijk gezegd – nóg weerzinwekkender.

  Als Tilburg in september tracteert, zit ik gelukkig in Spanje, waar ook 90% van de bevolking walgt van dat 'Spaanse feestje'.
  Salut, Arjan…!

 13. arjen avatar
  arjen

  Sorry shoarma, doneren voor wie?

 14. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Idd @Shoarma is Döner dan Kebab:
  Opmerking Arjen Roos (een vos verliest zijn haren maar nooit zijn streken)'Is ook goed voor de integratie, zo’n oosters feestje op het stadhuisplein.” zegt meer dan genoeg over de intentie van dit oud LSTraadslid.

 15. arjen avatar
  arjen

  hoezo tine?

 16. Ruevert: heeft zijn avatar
  Ruevert: heeft zijn

  Waar maken we ons toch allemaal druk over. Terwijl we afstevenen op de teloorgang van het enige podium van de grote T. (sorry Henk) Het draait om de échte zaken en niet over studenten jool waar een aantal opgeschoten pubers bedwelmd door teveel bier lekker staan te brallen naar 2 kamelen die tien meter voortsukkelen totdat ze weer in de trailer mogen. Goed voor de horeca en dat is alles.  
  Maar in dit dorp sluit men de ogen voor belangrijke zaken. Zo is het geleerd door pastoor en fabrikant.  
  En de revolte van de dichters de voorhoede van het vrije woord wordt simpel gesmoord door het ontbreken van pecunia dat blijkbaar de drijfveer van onze elitaire voorhoede is.

 17. Ollie avatar
  Ollie

  Incubate aanhalen vindt ik in deze context niet helemaal op zijn plaats. Erg gaaf en tof Incubate maar zij hebben ook al eens de vingers gebrand aan veroorzaken van dierenleed ten behoeve van de festival programmering. Of zijn we de slacht-act van Nitsch al weer vergeten?

 18. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Perfomance Nitsch betrof een kant en klaar varken dat gewoon als miljoenen andere varkens was geslacht in het slachthuis. Daarna kunnen mensen het kopen en opeten. Dat is gebeurd nadat Nitsch er wat rituele handelingen mee uitvoerde. Doe ik ook wel eens thuis met een stukje dood dier:vlees door de molen draaien.

 19. Sheila avatar
  Sheila

  Het hele dossier over de corruptie in Tilburg dreigt te worden gedelete! En wat doen we? Doormeuken over koetjes, kalfjes en kamelen!

 20. Sheila avatar
  Sheila

  Oh sorry. Tine komt nu ook nog met een varken!

 21. frans avatar
  frans

  waarom staat Tilburg toch vol met schroot,wat onder de naam van 'kunst'de burger opgedrongen is,en word.. vraagde ik mij enige teid geleden af…….Maar bij het lezen van de onzin over een kamelenraces,die dan ook nog de integratie moet bevorderen, daar zakt mijn petje scheef van. inderdaad dat is Tilburg ten voeten uit.zou het niet beter zijn dat men al de kamelen die meedoen aan deze race,eerst eens Nederlandse les namen? Dat komt dan voor de gewone toeschouwer wat vriendelijker over, en de tilburger….die voelt zich dan ook weer helemaal thuis. Ja ik dacht zo, die onzin kan er ook nog wel bij. ik heb nog nooit gehoord in mijn leven ,van oud Tilburgs gebruik van kamelen races,[71] maar ja er zijn ook geen anderen belangrijkere dingen te doen voor het Tilburgs college.