Geplaatst

‘T Huis van Kant

een  uniek samenwerkingsproject waarbij kunstenaars, vrouwen vanuit verschillende culturele achtergronden, leerlingen van het Odulphuslyceum, basischoolleerlingen en het Audax Textielmuseum betrokken zijn.

Er was een tijd dat het dagelijks werk van vrouwen was het huis aan kant te krijgen.
Dat was ook een tijd dat vrouwen maatschappelijk gezien vaker áán de kant stonden dan dat ze meededen in de samenleving.
Dat vrouwen – als ze al de gang naar de stembus maakten – aan de kant van hun echtgenoot stonden en zich door hem lieten vertellen welke kant ze op moesten met hun democratische recht om de politiek een bepaalde kant uit te sturen.
Dat lijkt, nee dat is, gelukkig veranderd.
Kant speelt vandaag de dag nog wel een rol maar in 2009 op een heel andere manier.
Neem mijn dochter bijvoorbeeld. Die léést Kant. De geschriften van de Duitse achttiendeeeuwse  filosoof zijn van belang binnen haar uiversitaire studie in de communicatiewetenschap. Hoezo het huis aan kant of aan de kant van de toekomstige levensgezel ?

En er is meer kant. Er is kant als materiaal en dat fascineert nog steeds en heeft een aura van nostalgie en kostbaarheid. Bij ‘kant’ denk je aan Brugge of aan Brussel, aan doopjurken en sluiers, aan koninklijk en clerus en na het Groot Dictee van enkele jaren geleden  nog  aan antimakassars.
Zo goed als zeker zul je daarbij echter nooit denken aan een Huis van Kant. In Tilburg  wel.  Tilburg heeft iets met huizen. Want niet alleen draait er een roemrucht Huis op een Rotonde, is er in het hart van de stad een Huis van de Wereld waarin allerlei activiteiten maar ook staat er – weliswaar tijdelijk – een Huis van Kant aan de Noordhoekring 97. ‘T Huis van Kant is een  uniek samenwerkingsproject waarbij kunstenaars, vrouwen vanuit verschillende culturele achtergronden, leerlingen van het Odulphuslyceum, basischoolleerlingen en het Audax Textielmuseum betrokken zijn

Ton Wagemakers, directeur van het Audax Textielmuseum:
Het ‘T huis van KANT is precies het soort initiatief, dat we hard nodig hebben in onze stad. Waar we ook van kunnen leren. Kunstenaars en designers begrijpen wat hun sociale rol op dit moment behoort te zijn. Soms is het nodig dat ze de mensen wakker schudden of  provoceren en nu, in deze tijd, behoren ze de voorhoederol te nemen om mensen met elkaar te binden. Hier geven ze het goede voorbeeld. Ze helpen vrouwen om mee te doen in de samenleving, om samen met hen mooie dingen te maken. De vrouwen helpen hen om ideeën tot iets tastbaars te maken. En als bezoeker of mogelijk als koper word ik hierbij ook betrokken en ervaar de grote sociale rijkdom van die ontmoeting. We hoeven niet bang, angstig of onzeker naar elkaar te zijn. Onbekend maakt onbemind, bekend maakt bemind. Tilburg, de Tilburgse textiel, is groot geworden omdat ze zeer verschillende garens in sterkte en kleuren tot een goede binding wisten te maken. Het sociaal design van T huis van KANT kan als voorbeeld dienen, hoe wij met elkaar in staat zijn om tot een mooie en sterke sociale binding te komen. Als die sociale waarde in onze samenleving weer de boventoon krijgt, komen we elke crisis weer te boven.

Het idee is ontstaan toen we Turkse vrouwen zagen haken. Met een bijna achteloze vaardigheid en enorme snelheid maakten ze de mooiste dingen. Dit vakmanschap wilden we verbreden: niet alleen voor traditionele producten maar ook voor moderne sieraden, voor kleding of textielkunst. Zo krijgt deze prachtige traditie een nieuwe betekenis.

Begin 2009 kregende orgnasiatie van Bureau Cultuurmakelaar Tilburg een eenvoudig, karakteristiek Tilburgs arbeidershuisje voor een jaar ter beschikking: dit werd T Huis van Kant. We wilden het van binnen en buiten in een jaar tijd helemaal met kanten haakwerk bedekken. Haakwerk gemaakt door Tilburgse vrouwen, ondertussen niet alleen maar Turks maar afkomstig uit vele culturen.
De vrouwen werkten samen met twaalf kunstenaars: Atty Bax, Bart Hess, Hanneke Klinkum, Luuk Fikken, Riet Mutsaers, Marita Kratz, Marc Mulders, Haitske Teunissen, Danielle van Broekhoven, Reinoud van Vught, Chantal Rens, Sigrid Calon en Koen Delaere. De kunstenaars maken de ontwerpen, samen met of geïnspireerd door de vrouwen.
Het jaar is nu bijna om en het huis klaar en van buiten en binnen bedekt met haakwerk.

Het huis was al verschillende zondagen open en er resteert nog één dag op zondag 6 december  van 12.00-17.00 uur.
Zaterdagmiddag 12 december vindt de veiling van de unieke stukken van T huis van KANT plaats in het Audax Textielmuseum Tilburg. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus het is raadzaam te reserveren: marieke@kantsocialdesign.nl

Ben je opzoek naar een uniek Tilburgs kunstwerk dan is dit je kans. Bovendien steun je met je aanschaf meteen een goed doel namelijk KANT. Ook is het mogelijk een opdracht te plaatsen zodat KANT de komende tijd verzekerd is van inkomsten, waarmee het atelier van KANT draaiend kan worden gehouden. Want KANT gaat verder dan een eenmalig optreden en wil een designlabel zijn met een sociale missie.
Het wil een creatief atelier zijn voor Tilburgse vrouwen uit verschillende buitenlandse culturen. Het atelier is gevestigd in vrouwenondernemershuis De Amandelboom aan de Boomstraat in Tilburg en komt voort uit Stichting Experimenten Werkgelegenheid (SEW), een initiatief dat vrouwen aan een betaalde baan of actieve rol in de samenleving wil helpen.
KANT richt zich op vrouwen die moeilijk aan de slag kunnen komen, maar wel creatief in de weer willen zijn.Voor meer info en vragen: www.kantsocialdesign.nl / marieke@kantsocialdesign.nl

Met een initiatief als KANT hoeft er niemand aan de kant te staan. Het past uitstekend in de filosofie van deze stad: allemaal Tilburgers, allemaal meedoen.

Alle berichten van deze auteur