Geplaatst

Tilburg Fairtrade Gemeente? Eerlijk Waar!

Wie kan er nu genieten van een chocoladereep waarvoor de cacaobonen door kindslaven zijn geplukt? Of blij zijn met een nieuwe spijkerbroek die onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden in China is vervaardigd?Eigenlijk zou je er als consument vanuit moeten kunnen gaan dat dergelijke producten niet in het winkelschap liggen. Maar helaas is dat niet de realiteit, terwijl eerlijke handel normaal zou moeten zijn. Een eerlijke prijs voor een product, een leefbaar loon en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden zijn gewoon mensenrechten.’

Bovenstaande voorbeelden te over als je je verdiept in de achterliggende gedachte bij het begrip ‘eerlijke handel’.

In 1988 gaf Max Havelaar op verzoek van een aantal koffieboeren in Mexico het startschot voor eerlijke handel. De koffieboeren wilden in plaats van ontwikkelingshulp liever een eerlijke prijs voor hun koffie. En ze hadden helemaal gelijk. Trotse, hardwerkende boeren kunnen uitstekend voor zichzelf en hun gezin zorgen mits ze op z’n minst een kostendekkende prijs ontvangen voor hun producten. Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat importeurs en handelaren de producten bij boerenbedrijven hebben gekocht tegen fatsoenlijke handelsvoorwaarden, waaronder een eerlijke prijs. Door die eerlijke prijs kunnen boerenbedrijven zich op eigen kracht verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door te investeren in infrastructuur, scholen, doktersposten en milieuverbeteringen. Na de oprichting in 1988 heeft het initiatief navolging gekregen in twintig andere landen. Een wereldwijde opmars dus waarbij koffie al lang niet meer het enige product is. Inmiddels is het arsenaal Fairtrade-producten in de supermarkten fors uitgebreid. Zo zijn er Fairtrade bananen, sinaasappels, mango’s, avocado’s, vruchtensappen maar ook chocolade, ijs, wijn, rijst en thee.


‘Fairtrade Gemeente’
is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht en gebruikt. Elke gemeente, dorp of stad kan fairtrade worden en daarmee een bijdrage leveren aan het realiseren van de Millenniumdoelen die in 2015 worden gehaald moeten worden zoals mondiaal is afgesproken.

Tal van gemeentes zetten zich  op dit moment ervoor in om het keurmerk ‘Fairtrade Gemeente’ te verkrijgen. Meppel, Goes en Groningen lopen voorop en hebben de titel al binnengehaald. Tal van andere steden waaronder Tilburg, Eindhoven en Den Bosch zijn hard aan het werk om bewustwording te bevorderen en willen eveneens Fairtrade Gemeente worden
Het is dan ook van groot belang dat het gemeentebestuur van Tilburg zich hiervoor inspant. De lokale Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg heeft daarom politieke partijen benaderd met het verzoek om een passage ‘Tilburg moet Fairtrade Gemeente worden ‘ in hun verkiezingsprogramma op te nemen. PvdA, Groen Links en SP hebben dit gedaan.Volgens de werkgroep zijn er gelukkig ook bij enkele andere partijen in het verkiezingsprogramma aanknopingspunten te zien.

Nu de verkiezingen voorbij zijn moeten de woorden ook omgezet worden in daden en om die daden kracht bij te zetten en de kans dat het nieuwe gemeentebestuur zich daadwerkelijk gaat inspannen om de titel te behalen te vergroten is de werkgroep voornemens de nieuwe wethouder van Economische Zaken kort na 15 april handtekeningen van inwoners van Tilburg aan te bieden.

Eerlijke handel: je zou zeggen dat het een vanzelfsprekende verantwoordelijkheid zou zijn. Niets is minder waar want  ook in Tilburg zijn er partijen die anno 2010 nog steeds denken dat milleniumdoelen iets van geitenwollensokken is en die van mening zijn dat mondiale bewustwording in crisistijd naar de achtergrond geschoven kan worden omdat dit onderwerp niet het Tilburgse eigen doel zou dienen. Het is van tweeën een: als je vindt dat ontwikkelingshulp geen zoden aan de dijk zet en achterwege kan blijven zul je er je stinkende best voor moeten doen dat uitbuiting voor eens en altijd tot de verleden tijd gaat behoren.

Inmiddels heeft de Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg 2000 handtekeningen binnen en zich het ambitieuze doel gesteld dit aantal binnen een maand minimaal te verdubbelen.

Wie de actie wil steunen en het toekomstig gemeentebestuur achter de vodden wil zitten kan terecht op de website http://www.fairtradegemeenten.nl/tilburg

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

5 reacties op “Tilburg Fairtrade Gemeente? Eerlijk Waar!”

 1. arjen avatar
  arjen

  En dit komt van een partij die een giga shopping mall wilde vol Chinese koopwaar?

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Prima Arjen, tekenen dus: dat alle handelswaar die waar dan ook in de wereld wordt geproduceerd of dat nou in China, Amerika of Japan is duurzaam wordt geproduceerd zodat we er zeker van zullen zijn dat dat we of het nou in de shoppingcorridor van Heuvelstraat, Korvelseweg, Wagnerplein of waar dan ook in Tilburg we eerlijke waar zullen kopen.

 3. arjen avatar
  arjen

  Zou mooi zijn Tine, maar voorlopig een illusie. Ga eerst maar s na welke subsidie-ontvangende instellingen in Tilburg bijvoorbeeld wel of niet hun drukwerk bestellen in China.

 4. avatar
  Anoniem

  Ik word er onderhand een beetje gek van.
  Ik wil best aan het milieu denken, ik wil zelfs een positieve bijdrage leveren door fairtrade producten te kopen.
  Maar wat helpt het nu? De fairtradeproducten zijn duur dus kan er in de tussenliggende stappen vooraleer het loon bij de doelgroep komt, veel aan de strijkstok blijven hangen.
  Is dat eerlijke handel?

 5. ruevert avatar
  ruevert

  De oude politiek heeft dus weer gewonnen. Als bezorgde burger mag je een keer in de vier jaar het gevoel hebben dat er naar de stem van het volk geluisterd wordt.
  Daarna gaat de politiek over naar de orde van de dag en gaat door met het incestueuze gedrag dat alle partijen kenmerkt. De burger is totaal irrelevant buiten de verkiezingsstrijd.
  Toch gek dat de burger geen vertrouwen heeft in de overheid.
  Maar ja, dat is totaal irrelevant voor diegenen die de burger vertegenwoordigen.
  Fair trade is mooi en zeer belangrijk, maar er zijn zaken die v