Geplaatst

Wereldmaaltijd

Op zondag 17 oktober mogen we twee weken na Werelddierendag (vandaag) en daags na Wereldvoedseldag, aanschuiven bij een Wereldmaaltijd, zo werd in een eerdere annonce hier wereldkundig gemaakt. Het bijgeplaatste filmpje echter leidde tot grote verwarring, verontwaardiging en consternatie. “Krijgen we daar dan door een necrofiele kok postuum anaal gefuckte ooievaar?”, zo klonk het zelfs tijdens de altijd zo beschaafde evaluatie van ‘Tilburg culinair’.

“Walgelijk”, zo gaf klaveciniste Colette Pijper blijk van in haar ogen hoger niveau en betere smaak. “Alleen al die muzikale intro! Purcells funeral sentences voor Queen Mary als heavy metal in moderne technoversie! Mij zullen ze daar niet zien”.
“En wordt daar dan”, zo vroeg een naar lucht happende banketbakster, “nog iets anders geserveerd dan seksueel misbruikte ooievaar?”

Gelukkig was bij dit culinaire topoverleg ook de bekende kok/bioloog Braakbekke.
“In seksuele voorlichting zijn ooievaars altijd al misbruikt”, zo sprak hij relativerend. “En het maaltijdmotto”, zo probeerde hij de Tilburgse ‘haute cuisine’ verder gerust te stellen, “is ‘vogels met zwarte poten kun je niet vreten’. En dus wordt de tafel gedekt ook met gegratineerde groenpootruiter, gebakken roodpootvalk, geelpootmeeuw, en blauwpootgorgel. En verder natuurlijk mussenmousse, warme saussijsjes in fuutvet en gegrilde vlerken van nog allerlei andere pootkleur en pluimage.
En delicatessen waarmee ooievaars zich zelf voeden worden opgediend als voorspel en amuse croquante: overheerlijke kikkerbilletjes op een bedje van waterkers, en gefrituurde sprinkhanen in een sausje van smeerwortel, spinnenorchis en knapperige langpootmuggen. En als dessert en culinair hoogtepunt een heerlijke bouillon van braakballetjes en boomkleverbotjes. Om zelfs de kleverige vingers van je vrouw bij af te likken.” Al keek hij bij dat laatste verlekkerd naar een andere vrouw dan de zijne, zoals Braakbekke volmondig zelf ook beaamde.

Maar zijn vrouw was niet de enige die sceptisch bleef. Dus deed de kok/bioloog zijn best om iedereen toch te overtuigen. “Alleen al in Nederland wordt per jaar 2,4 miljard euro aan voedsel weggegooid”, zo betoogde hij, “2,4 miljard!. En dat betreft de amper leeggegeten borden die wij tijdens ‘Tilburg culinair’ allemaal wegsmijten? Nee, vogels! Complete maaltijden laten we de lucht in vliegen! Alleen al die duizenden ganzen en eenden! Tafeleenden……       waar komen ze nog op tafel!
En waar krijg je nog scholekster voorgeschoteld? Of een dampende kop roerdomp? Of graspieperpuree met bloemkoolmees en buizerdbout? Waar kun je nog onbeperkt ganzen schranzen? Of genieten van krokante karekieten? Wie kent überhaupt nog het recept van koekoekcake? En al die verdere trekvogels! Ze vliegen in onze netten en dan doen we een ringetje om hun poten en laten ze weer los!! Een heerlijke ragout van lijsters en leeuwerikken? ‘Alouette je te plumerai’? Nee, we laten ze weer vliegen, geven ze zelfs een zendertje mee! Om te laten weten of ze wel veilig zijn geland in Afrika!!! Vette stadsduiven ploffen neer op onze balkons en zelfs niet één ouwe Tilburgse vogeltjesvanger die er nog soep van trekt. Gemeentewerkers slepen te talrijk geworden stadsganzen van de ene overbevolkte plek naar de andere in plaats van ze op te vreten. En als ze er een dood vinden dan nog gaat die niet in de ganzenpaté, maar naar een destructiebedrijf!!! Duizenden vogels vliegen elk jaar weer te pletter tegen onze ruiten en belanden vervolgens niet op ons bord, maar in afvalcontainers! Heerlijke houtsnippen zelfs. We fokken ooievaars om ze weg te laten trekken. En o wee als ze dat niet doen en zich zelfs zelf aanbieden als kerstmaaltijd!
Met regeninstallaties, ijsmachines en sneeuwkanonnen proberen we ze dan de trekstuipen op het lijf te jagen. En hoe reageren we op de houtduivenplaag! Massaal schijten ze op onze auto’s, maar niemand die zelfs maar in de boom klimt om de jongen uit het nest te halen. We laten ze opvreten door de katten en de eksters. En volgens de Partij voor de Dieren mogen we dan zelfs die katten niet eens afschieten (zie recent artikel hieronder)! We laten hoogwaardig voedsel naar de haaien en de kraaien gaan! Vanwege de kermis werd pas een boompje met houtduiven omgehakt. Niet te geloven: kamervragen van Groenlinks!”

Diep onder de indruk van Braakbekkes betoog werden pennen en papieren tevoorschijn gehaald. En na wat gereken met vogelaantallen en vleesprijzen kwam het gezelschap tot de conclusie dat in Nederland jaarlijks niet 2,4 miljard aan voedsel wordt verspild en weggegooid, maar een veelvoud daarvan! De deelnemers aan de wereldmaaltijd moeten daarover na die film ‘Taste the Waste’ nog maar eens stevig met elkaar in discussie gaan.

En mocht u nog meer willen weten over locatie, tijdstip, programma en menu en hoe u zich nog kunt opgeven (vóór 8 oktober).… klik hier.

Reacties

2 reacties op “Wereldmaaltijd”

 1. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  “Alleen al die muzikale intro! Purcells funeral sentences voor Queen Mary als heavy metal in moderne technoversie!"

  De kenner spreekt, het is van de soundtrack van de film A clockwork orange van Kubrick

 2. henk avatar
  henk

  De muziek doet het prima in het komische filmpje en ook geweldig in de film van Kubrick. Extra reden lijkt me om de componist te memoreren die in 1695 (!) al de noten schreef. Na ruim driehonderd jaar blijkt zijn compositie nog altijd zo ijzersterk dat zijn thema hier nu nog weer klinkt in een film van Tom Pijnenburg! Zelfs aan tempo, toonhoogte en toonsoort is niets veranderd. Voor mij blijft het dan ook gewoon de compositie van Purcell. Precies zoals ik verder in Clockwork Orange muziek hoor van Elgar, Rossini en vooral Beethoven. Tja, en wat zal over twee- of driehonderd jaar nog worden beluisterd, gelezen en bekeken van wat we anno 2010 allemaal betitelen als ‘kunst’ en ‘cultuur’?