Geplaatst

Petitie tegen afschieten ‘verwilderde’ katten

Mijn kat Mickey mocht van mij nooit naar buiten, behalve op het balkon. Ik woon in een flat met aan weerszijden een drukke weg en een druk fietspad met aangrenzend parkeerterrein. Katten die ik hier in de buurt zie zijn ofwel dood of erg schichtig. Het leek me dus van het begin af aan beter om mijn kat binnen te houden en hem daar alle vrijheid te gunnen die ik hem maar kon geven.

Toch heb ik hier altijd wroeging over gehad. Een kat is in eerste instantie toch een ‘buitenbeest’. Zelfs katten die jaren achter elkaar alleen maar binnen zijn geweest zullen, na een korte periode van gewenning, altijd gebruik gaan maken van de mogelijkheid naar buiten te gaan. Sommigen blijven in de buurt van de voor- en achtertuin, anderen gaan de wijk verkennen, en sommigen vertrekken opeens naar ‘elders’, om een paar dagen of zelfs weken later plotseling weer op de stoep te staan voor je huis.

De wroeging die ik voelde om het binnenhouden van mijn kat is momenteel wat minder. Al zou ik aan de rand van de stad wonen of in een dorp, ook dan is het voor de kat misschien het beste om binnen te blijven. Jagers schieten namelijk niet alleen maar konijnen, vossen of reeën af, maar ook katten. Het gaat dan om de zogenaamde ‘verwilderde’ huiskat die aanzienlijke schade zou toebrengen aan flora en fauna. In dat geval heeft een jager van de provincie Brabant toestemming het dier af te schieten. En dat gebeurt ook, alleen al in Brabant zo’n 2000 katten per jaar.

Alleen, hoe herken je een verwilderde kat? Hoe vaak zie je tijdens een wandeling niet ergens een kat lopen in een veld of bos of verscholen in het gras? Het is aan de jager om te beslissen of het om een verwilderde huiskat gaat en of hij de trekker zal overhalen of niet. Jagers onder elkaar maken zich wijs dat ze het verschil wel weten, de Dierenbescherming weet inmiddels wel beter:

“Gezien de vele meldingen die de Dierenbescherming binnen krijgt met betrekking tot verdwenen of aangeschoten huiskatten kunnen wij concluderen dat jagers geen onderscheid kunnen maken tussen zwerfkatten, waarvoor gemeenten wettelijk verplicht zijn 14 dagen opvang te verzorgen, en verwilderde katten. Alleen daarom al zien wij bezwaar tegen het afschieten van verwilderde katten, zoals voorgesteld wordt in het Exoten Deelplan. Daarbij zijn wij van mening dat de Verwilderde Kat een goede aanvulling is op het toch al sterk gereduceerde aantal roofdiersoorten in Nederland. Die soorten die dan nog over zijn worden vervolgens nog eens sterk bejaagd. Om een voorbeeld te geven, zo’n 20.000 vossen worden elk jaar afgeschoten in Nederland. Wie houden anders muizen en ratten populaties onder controle? De ongediertebestrijder?”

Een uitspraak of een forum van en voor jagers zegt ook genoeg: ‘Vanmiddag een kat in het jachtveld gespot. Deze had geen kattebel om. Kun je er dan van uitgaan dat dit een verwilderde kat is? Of moet je er van uitgaan dat ie in de buurt een baasje heeft? En als je hem schiet, en het blijkt een huiskat te zijn, ben je dan de klos??’ Of deze: ‘Wij hadden een kat met halsband en naamkokertje om, zo van de een op de andere dag was hij weg. Na ongeveer 3 weken kwam hij weer thuis, helemaal mager en als ik hem oppakte gaf hij pijn aan, ermee naar de dierenarts en een foto laten maken, wat bleek hij zat vol met hagel. Ik heb altijd gedacht dat hij per ongeluk door een jager geschoten was, sinds ik op jachtfora kom weet ik wel beter.’ Kortom, ze schieten maar wat raak. Het is nu eenmaal een hobby nietwaar, dat jagen?

Om deze kwestie en de jachtpraktijken in Nederland an sich ter discussie te stellen, is de werkgroep Brabant van de Partij voor de Dieren een petitie gestart. Ter ondersteuning van de actie is er tevens een poster gemaakt die gedownload kan worden vanaf de website van Jachtmisstanden Brabant.

Klik hier om de petitie te ondertekenen »
Website Jachtmisstanden Brabant »

Jack Tummers / Werkgroep Partij voor de Dieren Tilburg

Reacties

8 reacties op “Petitie tegen afschieten ‘verwilderde’ katten”

 1. Ruevert avatar
  Ruevert

  er is maar een goeie kat en dat is een dooie kat.
  vogelbeschermaktiekollektief

 2. sjan avatar
  sjan

  hebben jullie niks anders te doen, laat die beesten met rust.
  doe iets aan preventie, steraliseren of zoiets, met de pitbuls konden er ook fok verbod geregeld worden.
  maar afschieten kun je ook met bepaalde mensen die vervelend zijn of het verdienen, dat mag toch ook niet!!
  een kat is nou eenmaal een jager en vangt zelf zijn eten, alleen in de winter moeten ze bij gevoerd worden.
  ohja wat jou volgens betreft, zet het hok open zodat zij ook de vrijheid hebben!!
  ze kunnen jou beter op sluiten

 3. meerna avatar
  meerna

  het is van de zotte, hoe durven jullie

 4. Sjaak avatar
  Sjaak

  Ik vang ze altijd met mijn vangkooi. Ik slacht ze dan en verkoop ze aan mensen uit de stad als konijn. Verschillende mensen reserveren speciaal. Ik leg ze wel een dag in de marinade.

 5. Renee avatar
  Renee

  Zeg Sjaak, wat ben jij toch een vreemde kater zeg. En dan nog jezelf willen verrijken ook, niet zo netjes van je.
  In plaats van te verkopen, zou je het vlees ook kunnen aanbieden aan de voedselbank, het is crisis, weet je nog wel? 😉

 6. Anouk avatar
  Anouk

  Als je een dood zo makkelijk voor ogen houdt, zal je zelf niet 1 maar duizend doden sterven. Ben ook benieuwd naar die afwikkeling.

 7. sjan avatar
  sjan

  dat er regels moeten komen voor katten vindt ik normaal, honden worden ook niet afgeschoten als ze los lopen.
  maar ik ken nog wel een paar mensen die afgeschoten mogen worden, dat zijn de kattenhaters!!

  heb je geen liefde voor een dier dan heb je ook geen liefde voor jezelf.
  zielig zulke mensen, hebben dringend een psychiater nodig.

 8. sjon avatar
  sjon

  er is maar een goeie Ruevert en dat is een …Ruevert.

  oh wacht. da's wel onaardig…