Geplaatst

Ik wil een ei van een kip in de wei! En jij?

Vorig jaar heb ik geworsteld in de modder samen met varkens om ieder varken een modderpoel te gunnen. En nu mocht ik samen met tweehonderd in het roze geklede mensen tussen 900 biologische legkippen zelf eens scharrelen in de buitenlucht, op zoek naar 600 paaseieren. Wat Wakker Dier al niet doet om de consument wakker te schudden.

De paasdagen zijn weer achter de rug. Behalve op eten heb ik mijn familie uit Limburg getrakteerd op deze grootse eierzoekactie van Wakker Dier. Bij de biologische boerderij De Schoffel in Boxtel vroeg deze organisatie aandacht voor de 28 miljoen legkippen van de in totaal 33 miljoen die nooit naar buiten mogen. Met de term ‘scharreleieren’ wordt ons een rad voor ogen gedraaid. De kippen, hun snavels machinaal afgeknipt, zitten met duizenden in een hal. Dat komt neer op negen gefrustreerde soortgenoten op één vierkante meter . So far het scharrelen, een zielige verbetering ten opzichte van de nog steeds niet uitgebannen kooi-eieren uit de legbatterij.

Niet alle eieren worden gegeten. Heb je als ei het geluk dat je mag uitkomen dan word je gesekst. Ben je een mannetje dan ben je het haa(sje)ntje. Samen met 30 miljoen collega-kuikens beland je in de gaskamer of word je levend vermalen. Een hen wordt ‘pas’ na zeventien maanden met een slachtmachine tot soepkip verwerkt. De naam slachtmachine doet het ding trouwens geen eer aan, als kip word je niet geslacht maar gaandeweg het proces van verwerking laat je het leven. Klinkt vriendelijk. Is vreselijk. Zie hiervoor het filmpje van Vroege Vogels.

Maar, terug naar die geluksvogels in De Schoffel, waar ze op aarde of gras, in de zon of tussen de fruitbomen lekker kunnen scharrelen en daarna als zij dat willen, terug gaan in de schuur en al dan niet op stok gaan. Toegegeven, ze waren lichtelijk geïrriteerd door die invasie van gretige eierzoekende dierliefhebbers, waardoor ik wederom leerde hoe gevoelig deze dieren zijn voor stress. En laten we eerlijk zijn, ook op deze boerderij komen de kippen waarschijnlijk van een opfokbedrijf waar de haantjes het haasje waren en de leghen een soepkip wordt. Maar het gaat om de stapjes in de goede richting en daar was ik op deze boerderij getuige van dankzij deze ludieke paasei- zoekactie van Wakker Dier.

Getooid met roze bandana’s met opschrift Kip in de Wei en mijn pa als echte patriarch van de familie met roze cowboyhoed, gingen we dus op zoek tussen de vrolijk in de buitenlucht scharrelende kippen. Samen met 180 andere symphatisanten zochten we naar de maar liefst 600 geverfde eieren en met een beetje geluk naar het Gouden Ei dat garant stond voor een extra attentie. Daarna werden we allen getrakteerd op een heerlijke biologische paaslunch en konden de kinderen genieten van spelletjes en speeltuin.

Verguld door zoveel goede intenties ontwaar ik een gevoel van hoop dat het ooit goed zou kunnen komen voor de kip en haar eieren. Maar dan denk ik weer aan mijn paasinkopen. De aanbiedingen en overdaad waar dieren de prijs voor betalen. Al die voorgekookte en mooi geverfde eieren waar het cijfertje van de herkomst niet meer terug te vinden is in de supermarkten. Die gigantische stapels eieren op de markt in Tilburg, geen enkel ei van een kip in de wei op die paar eieren na van de biologische stands…

Beste consument, check je ei en vraag om een ei van een kip in de wei!

Meer weten? Kijk op de site van Wakker Dier.

[Auteur: Peggy Cremers]

Reacties

Eén reactie op “Ik wil een ei van een kip in de wei! En jij?”

  1. Ruevert: geeft antwo avatar
    Ruevert: geeft antwo

    Wakker worden Lekker dier.   Hoe voed je de wereldbevolking. Terug trekken in de gezellige polderdelta, waar kippen blij buiten worden gegrepen door de slechtvalk, sperwer, buizerd of vos. Laat staan dat de wolf terug komt in Nederland, Kippetje denken ze. Jullie gedachtegoed is een gepasseerd station.   Er zijn tig miljard mensen op de wereld en vele hebben zelfs geen hokkip om te eten. Maak je daar druk over. Dit is een luxe probleem waar ik bijna van moet…