Geplaatst

Marc van Roosmalen wast Brabant heus niet groener

Is de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland Marc van Roosmalen gunstig gezind?
De site van Schiphol meldt dat vanaf 13:00 uur vandaag de vluchten worden hervat.

Eindelijk krijgt deze voorvechter van het Amazonewoud zijn Nederlands paspoort terug. ‘Ergens deze week’, mag hij de verbondenheidseed af gaan leggen in Zoetermeer.

Na een verblijf in de gevangenis en een poging tot moord, vluchtte Marc vorig jaar uit Brazilië naar zijn geboorteland, waar hij dacht welkom te zijn. Zo veel Nederlanders zijn er ten slotte niet die Darwins soortenlijst fors hebben mogen uitbreiden, door Times Magazine tot ‘Held van de Planeet’ worden uitgeroepen en –o ja- door prins Bernhard himself geridderd zijn tot de ‘Orde van de Gouden Ark’, voor bijzondere verdiensten voor het behoud van flora en fauna op aarde.

Maar Marc bleek statenloos (voor wie het niet gevolgd heeft, lees hier meer )

Een bureaucratisch, juridisch én politiek spel ging van start. Ondertussen werd Marc, statenloos en werkeloos in zijn eentje van bank naar bank verkassend in andermans woonkamer niet vrolijker. Liever ging hij terug naar ‘zijn oerwoud’ in Brazilië, met alle risico’s van dien, maar in ieder geval samen met zijn vrouw en kind.

ONNO wast groener

Als Marc zich heeft opgefrist na de lange vliegreis is de eerste stop morgenavond 18 mei Theater De Parade in Den Bosch. In het Jaar van de Biodiversiteit wilde de Provincie Noord-Brabant wel een deal sluiten met Marc: wij betalen je vliegticket zodat jij je paspoort kunt komen halen in ruil voor een presentatie over je ecologisch veldwerk.

Presentator van de avond is Onno Hoes –dat kan Marc verder ook niet helpen. Ja, die Onno, de provinciebestuurder die met zijn handtekening menig Brabants natuurgebied om zeep hielp de afgelopen jaren, die menig beestje naar de eeuwige jachtvelden liet schieten, die menig megastallenboer een vrijere loop gunt dan ze ooit hun varkens en kippen zullen geven.

Het uitnodigen van Marc van Roosmalen wast het milieubeleid van de Provincie in Brabant heus niet groener, Onno. Een groener milieu begint bij jezelf.

Ach, misschien markeert deze Biodiversiteitbijeenkomst een echte ommekeer bij Onno. Misschien wast Marc op die manier deze VVD’er echt groen.

Terug naar dat paspoort dus. Dat wordt deze week afgegeven. De Tilburgse en Leidse werkgroepen van de Partij voor de Dieren hebben zich suf gelobbyd om zijn staatsburgerschap terug te krijgen: met hulp van de Tilburgse en Leidse universitaire hoge heren tot aan Ministerie van Justitie, met de internetpetitiesite ‘Maak Marc van Roosmalen ereburger van Nederland’, met een publiciteitsoffensief en uiteraard een lijst Kamervragen van Marianne Thieme.

En nu is het zover, als Eyjafjallajökull afkoelt.

Het wordt een drukke week voor Marc. En ook de taken bij de Partij voor de Dieren zijn komende dagen prima verdeeld.

Sea the Truth

PvdD-promotieleidster in Brabant, Marianne Stolp, heeft het morgen te druk voor Marc. Ze bereidt een vegetarisch buffet voor 600 mensen voor de gasten bij de filmpremière van Sea the Truth (de waarheid achter vis) woensdag 19 mei in Amsterdam.

Kersvers PvdD-gemeenteraadslid in Leiden, Dick de Vos, begeleidt Marc naar de VIP-loge in het Tuschinski Theater, alwaar hij met Marianne Thieme champagne kan toasten.

En ik dus? Wel, Baby you can drive my car!, want ik chauffeur hem her en der rond.

Brabant as it is!
Het blijft niet bij mijn bolide. Dit weekend huur ik een busje, voor een biodiversiteits-tour met Marc –Brabant as it is!
Ik beraad me nog over het lijstje met bezienswaardigheden in Brabant.

 • Want welk LOG-gebied te kiezen? Het zijn er zoveel!
 • Misschien nog een Q-koortsbedrijf met nieuwe geitjes?
 • Wordt het een verwoest weidevogelgebied nabij Hilvarenbeek, of toch liever die plek iets verderop waar illegaal bomen zijn gekapt?
 • Gaan we tamme fazanten spotten die zijn uitgezet om af te knallen op Landgoed De Utrecht als voorbeeld van een Brabantse jachtmisstand? Of toch liever de plek waar al meer dan honderd roofvogels zijn vergiftigd nabij de Wouwse Plantage in gemeente Roosendaal? Daar is tenslotte laatst onze jachtcontroleur Dré met de dood bedreigd door een jager.
 • Bezoeken we het Markdal, de vergeten ‘topprioriteit’ van Onno Hoes voor natuurherstel, of kijken we naar zijn eerdere troetelkind, de zware industrie op de Moerdijkse Hoek?

Om van de mogelijke Brabantse bedrijfsbezoekjes maar te zwijgen. Apenhandelaar Hartelust in Tilburg, nertsenfarms in gemeente Loon op Zand of de exotische dierenhandelaar Animal Trading Company, met veel dubieuzee tropische importvogels?

Keuzes, keuzes deze week. We zouden haast vergeten het paspoort te vieren. Dat wordt feest!

Ingrid Ramaan – coordinator communicatie Partij voor de Dieren

?

Reacties

7 reacties op “Marc van Roosmalen wast Brabant heus niet groener”

 1. Paul avatar

  Prima en vooral leuk artikel, maar wie of wat is nu belangrijker: de situatie rond Marc van Roosmalen of de verkiezingskoorts binnen de PvdD? Mij bekruipt het gevoel dat de PvdD zich hier behoorlijk op de diervriendelijke borst slaat terwijl het meeste respect en waardering zou moeten uitgaan Van Roosmalen. Daarenboven is het niet alleen de PvdD die zich inzet en heeft ingezet voor Marc.

 2. Cees van Raak avatar
  Cees van Raak

  Goed, Ingrid!

  Cees

 3. linda avatar
  linda

  Deze dame steekt behoorlijk haar nek uit met dit kritisch epistel richting provincie. Weer een bewijs dat de PvdD géén compromissen sluit. De beroemde bioloog en primatoloog gaat een boeiende lezing geven over de 'lost world' met de bijzondere dieren in het Amazonegebied en het belang van behoud ervan. Echter de oorzaak van de teloorgang van deze laatste ongerepte natuur wordt weggekauwd en uitgepoept door de miljoenen productiedieren in ons eigen Brabant. Zal het aan de orde komen vanavond? In ieder geval in bovenstaand artikel wel. Dank hiervoor PvdD.

 4. josé de zeeuw avatar
  josé de zeeuw

  Superscherp en de waarheid schrijven!dat is lef hebben!
  Complimenten Ingrid!

  José

 5. Jack avatar

  Goed geschreven, en ik word al bijna moe bij het lezen van de keuzes die je moet gaan maken. Zoveel om uit te kiezen, maar in dit geval niet leuk. Geen winkel vol snoep, maar een provincie en land vol verborgen ellende.

 6. marie-louise opstelt avatar
  marie-louise opstelt

  Een duidelijk en helder geschreven stuk. Dat er zoveel gebeurd in de natuur en met de dieren wat het gros van de mensen niet eens weet, waaronder ik zelf! Tot afgelopen zaterdag wist ik niet eens dat we een Apenhandel in Tilburg hadden. Veel succes Ingrid!

  Marie-Louise

 7. Godelieve Engbersen avatar

  Hoi Ingrid,
  Lezing was boeiend afgelopen dinsdag. Hoop dat je nog een goede route hebt gereden 's avonds. Vandaag heeft Marc een leuk interview gehad met een collega bioloog, dat artikel verschijnt later. Ik hoop dat je voor de biodiversieteit dag, nog veel mensen weet te bereiken, zodat Marc het verhaal over het beschadigde Amazone gebied kan doen? Jullie hebben een bijgewerkte perslijst??
  Zo niet, wij hebben via Omslag, voor niet commerciële activiteiten ook veel e-mail adressen. Je weet me wel te vinden… Succes met deze intensieve en wel mooie week, met het chaufferen van Marc.

  Godelieve Engbersen Transition Town Tilburg
  Tilburg. PS: en voel je warm, ook Marc, op ons volgend vegetarsich eet-initiatief 25 mei as. Geen Vlees/Geen vis, geen Soja, wel gezelligheid! Voel je welkom.