Geplaatst

Een varken rust nooit zacht

Zou het gegil van de varkens, opeengepakt in de brandende schuur in het Noord-Brabantse dorp Landhorst, het geloei van de brandweersirenes nog lang overstemd hebben? 875 Varkens zijn gestikt, verbrand, vertrapt. Konden ze elkaar eigenlijk vertrappen, of waren het zeugen die, geforceerd om onafgebroken te baren, ieder individueel tussen stangen geklemd hun dagen moesten slijten?

Het ijselijke gekrijs van varkens in doodsnood doet de nekharen rijzen, snijdt als een slagersmes door merg en been. Niets voor niets gebruiken regisseurs van horrorfilms hun geluid graag.

Varkens zijn sowieso erg spraakzame types: ze communiceren behalve via lichaamstaal met zo’n veertig geluidsuitdrukkingen. Moeders ‘zingen’ zachtjes terwijl ze hun kroost zogen – maar waarschijnlijk was het zingen deze fokzeugen al lang vergaan.

Hebben de brandweermannen nog veel varkens geprobeerd te redden? Of is het vuur vooral belet over te slaan naar de andere schuren vol varkens?

Dat soort gedachten spookt door me heen sinds het bericht van de brand in het Brabants Dagblad.

Afgelopen weken verbrandden en stikten ook al bijna 100.000 kippen. Daarmee staat de teller van dode dieren door brand de afgelopen vijf jaren op ongeveer één miljoen, becijferde belangenorganisatie Wakker Dier .

Een beestachtig lot.

Een dier in een stal -of het nu kippen, paarden in pension of manege, koeien of varkens zijn – ‘geniet’ dezelfde bescherming als een levenloos ‘product’. Een dier = een wc-rol  = een fiets = een fles frisdrank. Dat komt neer op bijna 0,0 bescherming.

Vrijdag 23 juli volgt een uitspraak van de rechters van meervoudige kamer in Den Bosch in een principieel proefproces van Wakker Dier tegen een brandgevaarlijke stal in Boxmeer.

Misschien weegt de gruwelijke actualiteit van 875 verkoolde varkens mee om in de toekomst dierenlevens te redden. En schudt het de vele gemeenten wakker die brandgevaarlijke stallen nu klakkeloos toelaten en gedogen.

En ja, de Partij voor de Dieren stelde ook weer Kamervragen: waar blijft de minister met haar toezeggingen?

De varkens wier plompe roze lijf is gered uit de stal, worden snel afgemaakt lees ik elders…. Want van de acute stress smaakt het varkensvlees een stuk minder lekker.

Ondertussen hoor ik door het open raam de buren keuvelen over het weer. “Dat ziet er niet best uit?” Straks verregent de barbecue.  Zou zonde zijn van de speklapjes, grillburgers, barbecueworstjes en de gemarineerde varkensfilet.

Ik kan en wil de geur van brandend vlees niet verdragen. Van mij mag het nu stortregenen, donderen en bliksemen voor die varkens en kippen, die ik een hemel zou toewensen.

De buien zullen de varkens straks nog enige verkoeling brengen, op transport naar het slachthuis. Met de hitte afgelopen weken constateerden dierenwelzijninspecteurs van Eyes on Animals dat de minimale welzijnsregels die er zijn grof werden overtreden. Varkens stikten haast van de zomerhitte: er reden transportwagens met varkens terwijl dat boven de 30-35 graden niet mag zonder ventilatie. Varkens verdragen de hitte niet goed, ze kunnen niet zweten om de warmte af te voeren – vandaar ook hun voorkeur voor modderbaden.

Eyes on Animals sloeg alarm. En een N.O.S.-cameraploeg toog naar Tilburg, vanwaaruit de organisatie sinds kort deels werkt. Ze wilden de verontwaardiging filmen, en de oproep uitzenden: “V.W.A., Leg de diertransporten stil met dit het weer!”

Maar “het was een incident” beweerde de controlerende instantie Voedsel- en Waren Autoriteit tegen de N.O.S-verslaggever. Een incident waarvan er vele gefilmd zijn, en waarop Eyes on Animals haar bestaansnoodzaak baseert. De N.O.S. geloofde de V.W.A. en zond de oververhitte varkens niet uit.

Bekijk de beelden die de N.O.S. niet uitzond:
http://www.youtube.com/watch?v=GhXWCVzKdh4

Persoonlijk vond ik de voorspellende gaven van parkiet Mani en de octopus Paul een stuk minder geloofwaardig. Die haalden alle journaals en landelijke kranten. Ook dat orka Morgan 20 kilo was aangekomen woog zwaarder dan de varkens en haalde het N.O.S.-journaal. Toegegeven, het vormde wel veel gezelliger nieuws zo rondom hetWK-volksfeest.

Rust zacht dus, varkens – al weet ik dat jullie allesbehalve zacht rusten.

Tot slot draag ik het volgende gedicht van Jasper Mikkers aan jullie op:

HET ZWARTE VARKEN
I

Een nacht hing de gekruisigde op stal
voor hij werd afgenomen van de ladder,
in pekel, schouw en weckflessen begraven.

Winterkoninkjes bewogen in zijn dood,
waaiden als droge bladeren door de struiken.
hun spitse snavels pikten het niet weg.
 
 Zie, varkensziel de maan stijgt op,
zijn ronde stempelneus ruikt aan de aarde.
Die zijn leven met gegil begon en met een messteek
eindigde, kan geen afscheid nemen van zijn hok.
 
 
(fragment gedicht: Jasper Mikkers, uitgegeven in Het Geslacht Sus, teleXpress, 2004)
Tekst: Ingrid Ramaan, Partij voor de Dieren

Foto’s verbrande kip: Jack Tummers, Spoenk.nl

Reacties

14 reacties op “Een varken rust nooit zacht”

 1. Myrea avatar
  Myrea

  Dankjewel Ingrid, voor het zo krachtig onder woorden brengen van de frustratie die jij, ik en een hoop dierenvrienden voelen. Onbegrijpelijk hoe een zogenaamd beschaafd land zo met zijn dieren omgaat.
  You go girl! Spread the word. De dieren verdienen mensen die zo voor ze opkomen als jij.

 2. linda avatar
  linda

  het is een schande zoals deze misstanden worden verzwegen. zelfs in de agrarische bladen wordt alleen vermeld dat 'er geen asbest vrij is gekomen' bij deze gruwelijke helse branden. dank aan Ingrid om er over te schrijven.

 3. verstappen avatar
  verstappen

  Hebben de brandweermannen nog veel varkens geprobeerd te redden? Helaas, varkens probeert men NOOIT te redden. Dat is de regel en daar houden brandweermannen zich aan. Het is zelfs voorgekomen dat men twee stallen ná elkaar laat afbranden. Varkens vallen verzekeringstechnisch onder inboedel. Een schande.

 4. Godelieve Engbersen avatar

  Dank aan Ingrid dit te beschrijven.

  Ik heb tranen in mijn ogen.

  Goed dat er blogs zijn waarop vanuit het hart, grote op-rechte betrokkenheid beschreven kan worden.
  De journalistiek is zo verzakelijkt!
  Naast de producent is de consument mede probleemeigenaar.
  Wanneer de varkensvleesconsumptie afneemt, nemen de kansen voor het Welzijn van de varkens toe.

  Het is van belang dat de vegetarische variant in volume toeneemt. Zelf ben ik op het vegetarische pad, en ik zal écht trots op mezelf zijn, de dag dat ik mezelf echt vegetariër mag noemen. Het vegetarische gedachtegoed wordt wel steeds beter op de kaart gezet, ook via het vege-tarische eet-initiatief van Transition Town Tilburg.

  De discrepantie tussen de vertroeteling van huisdieren, en de onverschilligheid bij zulke intelligente wezens als het varken (verkocht als KiloKnaller) blijft stuitend en onbegrijpelijk.

  Ingrid bedankt voor deze column.

  Op mijn werk ben ik het vegetarische gedachtegoed aan het promoten. Varkens zijn intelligente zoogdieren, en géén producten. Daarom zullen we ons in moeten zetten 'De Kilo-knaller' te bestrijden. Hierbij voel je jezelf soms machteloos, toch zijn wij als consument altijd nog zelf aan zet.

  Godelieve Engbersen

 5. Godelieve Engbersen avatar

  Googel: Grote varkensstallen en brand.
  Het antwoord: Te veel resultaten op deze vraag.

  o.a.:
  – Bij een brand in een varkensstal in het Limburgse Ospel zijn 2500 varkens omgekomen.
  – 9 dec 2009 … Een varkensstal aan de Scheiweg in Leunen kan als verloren worden beschouwd. Vanmiddag woedde een zeer grote brand in de stal. …
  – 3 juli 2009 … Bij een brand in een varkensstal in het Limburgse Ospel zijn 2500 varkens omgekomen
  – Grote brand in Limburgse varkens-stal kost 4000 varkens het leven … Leunen
  – In een vrij recent gebouwde varkensstal in het Limburgse …
  – 12 juli 2010 … LANDHORST – Bij een brand in een varkensstal aan de Boompjesweg in Landhorst zijn
  875 varkens om het leven gekomen.
  – 18 april 2010 … Het bleek te gaan om een brand in een varkens-stal. De brand heeft gewoed in een grote varkensstal aan de Postelse-dijk in Reusel. …
  -16 mei 2010 … Brand meester in varkensstal Grathem In een stal met achthonderd varkens … Het ging volgens de brandweer om een zeer grote brand en tot in …
  -15 jan 2009 … Zeer grote brand in De Koopjeshal in Zwanenburg! … 24 uur is er twee keer brand uitgebroken in een varkensstal in het Limburgse Meijel. …

  Mij verbaast het dat er zoveel branden zijn?

  Godelieve Engbersen.
  Vegetariër in spe.

 6. Marjan avatar
  Marjan

  Het gekke is dat ik dit verhaal niet eens DURF te lezen, laat staan het filmpje kijken….Ik word al beroerd bij de gedachte aan hetgeen waar het over gaat (dat laatste is me in die paar seconden wèl gelijk duidelijk).
  Vreselijk en walgelijk vind ik het. Ik ben trots op de mensen die dit aan kunnen kaarten en er iets aan kunnen/willen doen. Waar hulp nodig laat het weten maar voor mij is het TE pijnlijk om vooraan te staan, waarbij ik me gelijk realiseer dat dat wellicht voor veel mensen zo is…Vraag is ook hoe we dat dan oplossen?

 7. Margreet avatar

  Dank je Ingrid, voor je hartverscheurende stuk over dieren in de vee-industrie. En dit is nog maar een kleine greep uit alle ellende, die deze dieren moeten doormaken, van de wieg tot het graf. Ik hoop dat jouw verhaal mensen tot nadenken stemt. Wij gaan ondertussen gewoon door met onze werkzaamheden. Tot ook de varkens zacht mogen rusten.

  Margreet,
  Inspecteur Eyes on Animals.

 8. josé de zeeuw avatar
  josé de zeeuw

  walgelijk,vreselijk ik voel me ontzettend boos en verdrietig.Hoe kunnen we met z,n allen die vreselijke ellende zoals transporten in die hitte en branden met zoveel onschuldige dieren overgeleverd aan onverschilligheid van de massa toestaan?dank voor het in het nieuws brengen Ingrid en Jack!!

 9. Godelieve Engbersen avatar

  2010 rampjaar brandende stallen

  Afgelopen week was het weer drie keer raak: 3 stallen met daarin 800 varkens, 75.000 legkippen en 18.000 vleeskippen gingen in vlammen op. Het totaal aantal slachtoffers in de afgelopen vijf jaar ligt daarmee nu boven de één miljoen. Een brandweerman schreef op een forum voor brandweer-lieden over de brand in de legbatterij afgelopen donderdag: “Helaas hoorde je ook letterlijk de kippen ploffen en zag je de veren rondvliegen.” Wakker Dier voert een juridische campagne voor betere brandveilig-heid in stallen. PERSBERICHT/Wakker Dier.

 10. Fabienne Amnesty For avatar

  Afschuwelijk…..echt waar, gewoon walgelijk is dit!
  Ik weet alleen niet van wanneer dit dateert, maar ik heb al eerder zulke schrijnende beelden aan me voorbij zien komen. Het is echt in- en intriest dat dit nog steeds plaatsvindt en dat mensen dit überhaupt over hun hart/geweten kunnen krijgen?

  We blijven daarom ook keihard knokken voor deze arme schepsels, en we zullen ons sterk maken om hier een permanent verbod op te krijgen. Deze strijd is nog lang niet voorbij.

 11. Hester avatar
  Hester

  Jeetje Mina…de bio-industrie ansich leek me al hel genoeg voor de dieren..ik had er niet eens bij stil gestaan dat ze ernaast ook nog eens levend konden verbranden…Hier zijn gewoon geen woorden toereikend voor..

 12. Eet geen dierenleed avatar

  Mijn breekt wederom bij het lezen van zulke diep uit het hart geschreven teksten. Tranen voor al die miljarden dieren die lijden en sterven voor de egoistische mens.
  Ik zet het gelijk op de anti-dierenleed hyves.

 13. Hester avatar
  Hester

  De overheid en de commerciele indrustrie willen helemaal niet dat men dit weet en de meeste mensen willen het niet weten omdat ze zich anders schuldig voelen. Ik ken vele dierenvrienden die dit soort filmpjes niet willen zien vanwege het leed, maar 's avonds wel gewoon een stuk vlees op hun bord hebben wat zij dan zonder zorgen op kunnen eten.

 14. Godelieve Engbersen avatar

  http://ericvandendungen.web-log.nl/ericvandendung

  Bijzonder ook wat er in Haaren gebeurt.
  Lees de blog van Ron Lodewijks. 5 juli 2010.

  Ondanks het voorbereidingsbesluit, zet de Haarense ondernemer Wim Vugts (wordt geen boer genoemd, maar ondernemer) een stal neer voor 3000 varkens aan de Kovels-weg, op basis van een nog geldige bouwvergunning uit 2009. De Vugtsiaanse invasie begint op een zaterdag in februari: kranen, vrachtwagens en tractoren dringen de buurt binnen en rijden de smalle wegen aan flinters. Bomen worden gekapt, een mestput geleegd, en (met vergunning) twee oude asbeststallen gesloopt en afgevoerd. De bouw geschiedt eveneens in ijltempo, want Vugts heeft vliegende haast. Vóór 17 mei moeten zijn varkens op stal staan. Zo niet, dan verloopt zijn drie jaar oude milieuvergunning en ligt het bedrijf zeker een jaar stil.

  Toch zijn de vakens er nog niet op
  17 mei.

  "Maar op de bewuste zondag was er geen varken te bekennen,die zijn pas 1 dag na vervallen milieu-vergunning geplaatst".
  Het aantal dieren neemt met 58 procent toe tot ongeveer 16.000 varkens.

  Wat een aantallen he, zo om de hoek in Haaren. Collega van me, woonachtig in Haaren, heeft hier veel over verteld. Ook zaken die ik niet kan vertellen en/of verifiëren, omdat ik geen journalist ben en geen bronnen-onderzoek kan plegen.

  Zou deze boer Vugts ons vegetarisch eetinitatief willen bezoeken? Hoe zou het met de brandpreventie staan ed.in de nieuwe stallen?
  Een werkbezoek waard.

  © Wegener NieuwsMedia b.v.2010 . Alle rechten voorbehouden